KARABÜK - Ukraynanın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Türkiyenin Ukraynaya verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz ve bunu çok takdir ediyoruz. dedi.
Sybiha, Ukraynanın Ankara Büyükelçiliği ve Avrasya İncelemeleri Merkezinin (AVİM) desteğiyle Karabük Üniversitesinin (KBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye- Ukrayna Diplomatik İlişkilerinde 25. Yıl Sempozyumunda yaptığı konuşmada, Türkiyenin doğası, kültürü gibi zenginliklerinin bulunduğunu, en büyük zenginliğinin ise halkı olduğunu söyledi.
İki ülke arasında resmi olarak diplomatik ilişkilerin 25. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatan Andrii Sybiha, Fakat tarihimize bakacak olursak, çok daha uzun yıllara, çok daha uzun geçmişe, köklü geçmişe dayanan ilişkilerimiz var. Aynı zamanda bulunduğumuz yıl yani 2017 yılında karşılıklı olarak Türkiye ve Ukraynanın mevcudiyetinin ve aynı zamanda Ukraynadaki diplomatik misyonların mevcudiyetinin 100. yıl dönümünü kutluyoruz. Çünkü 1917 yılında, Bolşevik devriminden sonra Ukrayna, Türkiyede ilk diplomatik misyonunu açmıştır. Aynı zamanda Türkiye o dönemde kendi diplomatik misyonunu açmıştır. Böylece en az 100 yıllık ortak bir tarihimizden, gerçekten iç içe, barış içinde beraber 100. yıl dönümünü kutlayabiliriz bu yıl. diye konuştu.
Her açıdan iki ülkenin birçok ortak yanı olduğunu ve yakın durduğunu anlatan Sybiha, Hem Ukrayna hem Türkiyenin nüfusu 120 milyon kişi yapar ki bu da çok büyük bir güç aslında. Sadece 20. yüzyılda Ukrayna 5 defa bağımsızlığına kavuştu ve 5 defa bağımsızlığını yitirdi. Ne yazık ki şu an bağımsızlığımızı ilan ettikten sonra bile, komşumuzdan saldırıları görüyoruz ve devamlı saldırılar altında kalıyoruz. Türkiyenin Ukraynaya verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz ve bunu çok takdir ediyoruz. ifadelerini kullandı.
- İki ülke arasında her hafta yaklaşık 186 uçuş var
Sybiha, iki ülkenin son zamanlarda daha yakınlaştığının altını çizerek, şöyle devam etti:
Sadece bu yıl Cumhurbaşkanlarımız 2 defa görüştüler, aynı zamanda Ukrayna Başbakanı Türkiyeyi ziyaret etti. Ekonomik olarak da önemli mesafeler katettik. Çünkü ticaretimizde son 3 yılda her yıl yaklaşık yüzde 20 seviyesinde düşüş görülürken, bu yıl ilk defa ikili ticaret, ikili ekonomik ilişkilerimizde yüzde 16 oranında artış gördük. Bu da çok olumlu bir eğilim. Bundan sonra ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Aynı zamanda da bugünlerde Türkiye-Ukrayna için en önemli 5 dış ticaret ortağı arasında yer almaktadır. Ukrayna kendisi bir çok hızlı tempoda girişimlere devam ediyor.
Ülkesinin yaptığı atılımlardan bahseden Sybiha, Gerçekten iki ülke olarak birbirimize ihtiyaç duyuyoruz. Birbirimizi çok güzel şekilde tamamlıyoruz. Türk dostlarımız için bütün kapılarımız sonuna kadar açıktır. Son imzaladığımız antlaşmalar çerçevesinde vizesiz, pasaportsuz seyahatlere bile başladık. Şu an sadece kimlik kartlarıyla karşılıklı seyahatleri gerçekleştirebiliyoruz. İki ülke arasında her hafta yaklaşık 186 uçuş var, farklı noktalara ve tabii ki bugünlerde, özellikle bugün gördüğümüz gibi farklı yerlerden akademisyenlerin bir araya gelmesi, insanların, turistlerin, iş adamlarının bir araya gelmesi aynı zamanda ülkelerimizi ve kültürlerimizi de daha yakın konuma getiriyor. ifadelerini kullandı.
- Ukraynaya desteğini hiçbir kuşkuya yer vermeyecek açıklıkla ifade etmiştir
AVİM Başkanı Alev Kılıç da konuşmasına kurumunu tanıtarak başladı.
Kılıç, Uluslararası yeni güç dengesinde, Türkiyenin Balkanlar ve Kafkaslar bağlantısı ile bir yandan Avrupa Birliği diğer yandan Orta Asya ve Uzak Doğu ile ilişkilerine ve yine bu kapsamda Yeni Karadeniz Havzası anlamında başta Ukrayna ve Rusya olmak üzere kuzey komşularımızla var olan ilişkilere odaklanmaktayız. dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilere de değinen Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
Türkiye en yüksek seviyede dahil olmak üzere tüm resmi açıklamalarında Ukraynanın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne duyduğu saygıyı ve bu yönde Ukraynaya desteğini hiçbir kuşkuya yer vermeyecek açıklıkla ifade etmiştir. Ukrayna ile yakın ilişki en son geçtiğimiz ay ekim 2017de Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle Kievde altıncısı yapılan yüksek düzeyli stratejik konsept toplantısı ile bir kez daha kanıtlanmıştır.
Vasyl Stefanyk Precarpathian Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Igor Tsependa ile Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polatın da birer konuşma yaptığı sempozyumda, Osmanlı İmparatorluğu ile Kazak Hetmanatı arasındaki ilişkilerin tarihi, iki ülke arasındaki mevcut siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin perspektifleri, Türkiye, Ukrayna ve Rusyanın bölgesel çıkarları, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve ilişkilerde Kırım Tatarları faktörü, Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu, Karadeniz ve Hazar Bölgesinde güvenlik konuları ile ilgili sunumlar yapıldı.
Andrii Sybiha, daha sonra Karabük Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarını (KARDEMİR) ziyaret etti.
Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 18:34