Karadeniz Ereğli Kadın Platformu, geçtiğimiz günlerde Ereğli'de mahkeme tarafından bir çocuğun vesayetinin annesine verilmesi üzerine, babanın savunmasını üstlenen avukat tarafından kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığa olanak sağlayan yasaların eleştiriye tutulmasına tepki gösterdi.
Karadeniz Ereğli Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada bir avukatın müvekkilini savunurken genellemeler yaparak erkek egemen bir dil kullandığı ileri sürüldü.
Yeterince uygulanmayan kadını korumaya dönük yasaların bile verdiği bu rahatsızlığın kadın haklarına saldırının bir devamı olduğu iddia edilen açıklama şu şekilde:
"Basına ve Kamuoyuna…
Kadın'ın yasalar ve toplumsal vicdanda edindiği kazanımlara karşı söylem ve eylemler geliştirenleri kınıyoruz.
İlçemizde görülmekte olan bir boşanma davasında yerel gazetelerden geçen bir haber İlçemiz, bölgemizde yaşayan biz kadınlar ve eşitlikçi kişiler tarafından üzüntü ve esefle karşılanmıştır.
Açıklamayı yapan Şahısın bir Avukat olduğunu ama hukuk ve eşitlik ilkesinden uzak erkek egemen dilini kınıyoruz.
‘Ayrı yaşayan eşlerin mahkemesinde babası ve büyük annesi ile yaşayan bir çocuğu mahkeme annenin vesayetine vermiş, çocuk annesine gitmek istememiş.'
Bizler öncelikle mutlu aile yaşamından, çocukların anne ve babalarının ortak sevgisini şefkatini almasından tarafız. Ancak, zorunlu boşanma ve ayrılıkların en acı dramlarını kadın ve çocukların yaşadığını her gün farklı bir boyutuyla görüyoruz.
Bir avukatın görevi, tabi ki müvekkilinin haklarını savunmaktır. Ancak, bu dava ile ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında, dava dışı genelleme yapıp, kadının kazanımlarına dil uzatılması, zaten yasalar ve yönetmeliklerde yeterince uygulanmayan ‘Kadına Uygulanan Pozitif Ayrımcılık' la ilgili; ayrımcı, cinsiyetçi açıklamaları kadının, kadın olmasından doğan haklarına bir saldırı olarak kabul ediyoruz.
Bu söylem, kadın hakları ve insan hakları mücadelesini, sadece, muhalefete indirgeyerek, toplumsal duyarlılığı ret etmektedir. Kadın cinayetleri, kadına ve çocuğa uygulanan şiddeti, kadına ve çocuğa uygulanan tecavüzleri ve bu insanlık dışı olayları, görmezden gelmektedir.
Karadeniz Ereğli Kadın Platformu olarak bizler, hak, hukuk ve adaletin ayrımcılık gözetmeksizin, eşit olarak sağlanmasının takipçisi olacağız."
OLAY
Ereğli ilçesinde yaşayan İbrahim Can 2014 yılında görücü usulüyle tanıştığı H. Can ile evlendi. Çiftin bu evliliklerinden Hayrunnisa ve Rabia adında iki kız çocukları dünyaya geldi.
2017 yılında evliliklerinde sorunlar yaşamaya başlayan çift ayrılma kararı aldı. Evdeki eşyalarını ve büyük kızı Hayrunnisa'yı yanına alan anne baba ocağına döndü. 3 yaşındaki Rabia ise babası İbrahim Can ile yaşamaya başladı. Çift boşanmak için 2018 yılında dava açtı ancak mahkeme boşanmayı reddederek, 3 yaşındaki Rabia'nın velayetini de annesine verdi. Doğduğundan bu yana babası ve babaannesi ile birlikte yaşayan Rabia mahkemenin velayet kararının ardından annesine götürüldü. Babası İbrahim Can'dan ayrılmak istemeyen 3 yaşındaki Rabia dakikalarca gözyaşı döktü. Bir yakını tarafından cep telefonu ile kaydedilen Rabia'nın görüntüleri sosyal medya da yayınlandı. Rabia'nın gözyaşları yürekleri burkarken, baba İbrahim Can ise kızının velayetinin kendisine verilmesini istedi.
AVUKAT YILDIZ, YASALARI ELEŞTİRMİŞTİ
İbrahim Can'ın Avukatı Şakir Yıldız ise verilen kararın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de kadına yönelik pozitif ayrımcılığın aile kavramına zarar vermeye başladığını, mahkemelerin kadının beyanını esas alırken mağduriyetler ortaya çıkarttığını iddia ederek, "Ülkemizde kadına pozitif ayrımcılık diye bir deyim çıkardılar. Kadına pozitif ayrımcılık maalesef aileleri bölmeye, bozmaya ve ailenin köküne dinamit koymaya yetti. Muhalefet bu hususta saldırı yapıyor. Kadına, çocuğa ve hayvana şiddet olayını muhalefet çok iyi işliyor. İktidarda bu tuzağa düşerek kadına pozitif ayrımcılık tanıyor. Kadının beyanı esastır diyor. Bu da ailelerin bölünmesine sebep oluyor" ifadelerini kullanmıştı.
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2019, 19:09