TTK YILDA 5 MİLYON TON ÜRETEBiLiR

- Taşkömürünün bulunuşunun yıl dönümü dolayısıyla Ereğli'de tören düzenlendi

TTK YILDA 5 MİLYON TON ÜRETEBiLiR

Zonguldakın Ereğli ilçesinde 8 Kasım Uzun Mehmeti Anma ve Kömürün Bulunuş Günü nedeniyle tören düzenlendi.
Kdz. Ereğli ilçesi Uzun Mehmet Mahallesinde ki Uzun Mehmet Anıtı önünde düzenlenen tören çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Törende konuşan Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Baş Mühendisi Sinan Candar taş kömürünün ülke ekonomisi ve sanayisi için önemine değindi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ise taş kömürü için Zonguldaklı madencilerin büyük bedeller ödediğini savundu. Demirci konuşmasında 1960lı ve 1970li yıllarda yılda 5 milyon ton taşkömürü üreten ve ülkemiz ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan bölgemiz, 1990lı yıllardan sonra hızla geriledi. Yeni Dünya düzeni dediler, küresel ekonomi dediler ve biz bölgede bulunan ERDEMİR ve KARDEMİRe kömür veremez hale geldik. Zonguldak ve Türkiye, üretim ekonomisinden uzaklaştıkça yani ithalat teşvik edildikçe dış borçlarımız hızla arttı. Ne yazık ki politikalar bu dönemde de sürdü. 2002 yılında yaklaşık 130 milyar dolar olan dış borcumuz, 2016 yılında 400 milyar doları aştı. Aynı dönemde Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan işçi sayısı 16 binlerde 8 binin altına, üretim ise 2 milyon 500 bin tonun altına indi. Zonguldak göç verdi, Türkiye borçlandı. Şimdi zora düştük ve torba yasalarla çıkış arıyoruz. Biz de uzun zamandır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ancak bize ölümü dayatan politikaları doğru bulmuyoruz. Yeraltı maden işletmeciliği uzmanlık ister. Biz bunu bedel ödeyerek öğrendik. Ve gündemde olan Torba Yasa Tasarısının 58inci maddesine karşı çıktık. Madenci kardeşlerimiz, maden ocaklarında yapığı uyarı eylemi dikkate alındı. Ankarada yetkililerle görüşmelerimiz oldu. Meclisteki görüşmelerde 58 inci maddede düzenleme yapılacak ve bizim çalıştığımız sahalardaki mevcut durum aynen devam edecek. Ben bütün madenci kardeşlerime, gösterdikleri kararlılık,disiplin,birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu için teşekkür ederim. Bize destek veren Genel Başkanlarımıza, milletvekillerimize,il başkanlarımıza, parti yöneticilerimize, sivil toplum örgütlerimize, sendikalarımıza ve tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Biz üretmek istiyoruz. Türkiyenin yılda 35 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Her yıl yaklaşık 4 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. Zonguldakta kömür var.işsiz var, müşteri var, TTK gibi güçlü bir kurum var ama siyasi irade işçi almıyor. Özel sektör dediler, TTKyı küçülttüler ama yeri dolmadı ve Zonguldak göç verdi. TTK, 1960lı, 1970li yıllarda olduğu gibi yıllık 5 milyon ton üretebilir. Bu yanlış politikadan derhal vazgeçilmeli ve işçi alınarak üretim artırılmalıdır. Bunun yolunu, yöntemini de Bülent Ecevit Üniversitesinin hazırladığı rapor gösteriyor dedi.
Kdz. Ereğli Belediyesi Başkan yardımcısı Ayhan Atay ise Uzun Mehmetin kömürü buluşu ile Ereğliden Amasraya uzanan ve bölgenin kaderini değiştiren bir simge olduğunu vurguladı. Atay konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Bölgemizin gerçek anlamda bir saray kenti olarak, kalkındırmasında ki kent kirliliği kazandırmasında ki en büyük değerlerden biridir, kuşkusuz Taş kömürü. Hazırlanışı, ekonomik değer, istihdam, imkanların oluşturduğu, dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kömür yönetimi Uzun Mehmetin kömürü buluşu ile Ereğliden Amasraya uzanan ve bölgenin kaderini değiştiren bir simgedir.
Törende, 8 Kasım Uzun Mehmeti Anma ve Kömürün Bulunuş Günü töreni Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediyesi Başkan Vekili Ayhan Atay, Karadeniz bölge ve garnizon komutanı Tuğamiral Akut Manioğlu, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Genel Maden işçileri sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci ve yönetim kurulu üyeleri, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim, Ak Parti İlçe Başkan Vekili Mehmet Keleş, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, Milliyetçi hareket partisi Ereğli ilçe başkanı Rahman Demirtürk, Uzun Mehmet Adını yaşatma Derneği (UZMETDER) başkanı Reşat Aldemir ve yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşları, büro amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

 

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

 

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2017, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER