Corona virüsü belirtileri merak ediliyor. Korona virüs (corona virüsü) nedir? İlk olarak 12 Aralık’ta Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde tespit edilen koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs ölümlere neden oluyor. İnsandan insana solunum yolu, öksürük, hapşırık, dokunma, el sıkma, öpüşme, sarılma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içmeyle bulaşan koronavirüs ile ilgili merak edilenler haberimizde sizlerle.
Corona virüsü nedir? sorusu araştırılıyor. Corona (koronavirüs) virüsü belirtileri nedir? Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs ile ilgili son dakika açıklamaları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Virüs ilk olarak 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Konu ile ilgili merak edilenlere haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.
CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni koronavirüs, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.
NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor.
Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Virüs akut solunum yolu sendromu (SARS) virüsüne yüzde 80 benzerliği bulunmasıyla halkta tedirginliğe yol açmıştı.
KORONAVİRÜS NEDİR?
Corona virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtiler gösterir. Bazı bünyeler hastalığı hafif semptomlarla atlatabileceği gibi bazı hastalar hayatlarını kaybedebilirler. Corona virüs enfeksiyonlarının MERS ve SARS gibi türleri ölümcül olabilir.
Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerle birlikte balgam da görülebilir.
Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen corona virüsü MERS, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. Bağışıklık sistemini çökerten virüsün uzun süreli yakın temasla bulaşabileceği belirtiliyor. Kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı hiçbir koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor.
CORONA VİRÜSÜ KORUNMA YOLLARI NEDİR?
DHA'da yayınlanan habere göre; Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz, Corona virüsüne ilişkin bilgi vererek, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
YÜZE, AĞZA, BURUNA YIKANMAMIŞ ELLERLE DOKUNMAYIN
Eller su ve sabunla en az 20 saniye yıkamak gerektiğini vurgulayan Dr. Karadeniz, “El dezenfektanı da kullanmalıdır. Yüze, ağza, buruna yıkanmamış ellerle asla dokunmamalıdır. Hasta insanlarla yakın temasta bulunmamalı. Kapı kolu, telefon, klavye gibi ortak kullanılan ve sıkça dokunulan nesneleri sıkça temizlemeli ve dezenfekte edilmelidir. Öksürük ve hapşırık sırasında ağız mendil ile kapanmalı, sonrasında mendili atıp el yıkanmalı. Hastayken evden çıkmamalı ve dinlenilmesi gerekiyor” diye konuştu.
“VİRÜS 1960 YILINDA BERİ VAR”
Corona virüs grubunun aslında 1960’lı yıllardan beri var olduğunu ve deve, yarasa gibi hayvanları etkilediğinin bilindiğini söyleyen Dr. Karadeniz, “Bazı tipleri insanlarda da enfeksiyona neden olabiliyor. Değişime uğrayarak farklı şekillerde karşımıza çıkanlardan biri Kasım 2002’de ilk kez Çin’de fark edilen SARS oldu. 2002 ve 2003’te dünya çapındaki salgınlarda ise çok sayıda ölüme neden oldu” ifadelerini kullandı.
CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?
İnsandan insana solunum yolu, öksürük, hapşırık, dokunma, el sıkma, öpüşme, sarılma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içmeyle bulaştığını söyleyen Dr. Karadeniz, “Hasta kişiyle yakın mesafeden konuşma, bulaşmaya neden olabiliyor. Virüsün olduğu yüzeylere, cisimlere temas ettikten sonra elleri yıkamadan ağız, burun göze temas etmek de hastalığa neden oluyor. Yani Coronavirus diğerleri gibi öksürme ve hapşırma kaynaklı damlacık yoluyla bulaşıyor denilebilir” dedi.
Solunum yolu ile insandan insana temasla bulaşması nedeniyle virüsün hızlı yayılmasının kaçınılmaz olacağını belirten Dr. Aslı Karadeniz, aynı zamanda bu damlacıklarla temas etmiş yüzey ve gereçlerle temas sonrası eller ve ellerin ağız, burun, gözle teması ile de bulaşabildiği için salgına yakalanan insan sayısının artabileceğine dikkat çekti.
Dr. Karadeniz, “Hastalarda 39 dereceyi bulan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile seyrettiği, boğaz ağrısı, burun akıntısı da gözlenen şikayetler arasında yer alıyor. Orta-ağır bir tablo olarak kendini gösteren hastalık sağlıklı genç bireylerde daha hafif seyrediyor. Ancak yaşlı ve akciğer hastalığı, kanser, diyabet gibi hastalıkları olan grupta ağır seyrediyor ve ölümler gözleniyor” diye konuştu.
“ERKEN TIBBİ YARDIM ALIN”
Türkiye’de henüz saptanan bir vaka olmadığını ancak 14 günlük kuluçka süresinin dikkate alınması gerektiğini belirten Dr. Karadeniz, “Son 14 gün içinde salgının kaynaklandığı veya görüldüğü ülkelere seyahat edenler veya bu ülkelere gidip-gelen kişiler ya da tanı almış bir hastayla aynı ortamda bulunmuş kişiler dikkatli olsun. Ateş, öksürük ve nefes alma zorluğunuz varsa doktora başvurun. Erken tıbbi yardım alın” uyarısında bulundu.
Son durum: Corona virüsünün bulaştığı hastalardan kaçı iyileşti?
Çin'de ortaya çıkan Corona virüsünde vaka sayısı 80 bini, ölü sayısı ise 2 bin 700'ü geçti. Covid-19 ismi verilen virüsün öldürme oranı yaklaşık yüzde 3. Dünya Sağlık Örgütü ve virüsün görüldüğü ülkelerin paylaştığı resmi rakamlarda virüsten kurtulan hastalarla ilgili veriler de yer alıyor.
Resmi verilere göre, Corona virüsünün bulaştığı 80 bin 289 hastadan 27 bin 789’u iyileşti. Covid-19’a karşı henüz özel bir ilaç bulunmuyor. Uzmanlar, karantinaya alınan hasta için genellikle sezonluk grip hastalarına uygulanan rutin tedaviyi tavsiye ediyor.
Euronews’te yer alan habere göre, virüsün ortaya çıktığı Çin’in Hubei eyaletinde 2 bin 563 kişi hayatını kaybederken, 18 bin 921 kişi de iyileşmeyi başardı.
Çin’in ardından en çok Covid-19 vakasının görüldüğü Güney Kore’de virüs tespit edilen 977 kişiden 10’u öldü, 22’si ise öldü.
Salgının henüz yayılmaya başladığı İtalya’da 270 vakadan sadece bir kişi iyileşti. Fransa’da ise, 12 hastadan biri hayatını kaybederken, 11’i virüsten kurtularak hastanelerden taburcu edildi. Alman yetkililer de tespit edilen 16 vakadan 14’ünün iyileştiğini, 2’sinin tedavisinin sürdüğünü bildirdi.
Limanda bekletilen cruise gemisi dışında 160 vakanın kayıtlara geçtiği Japonya’da resmi verilere göre bir ölü ve 22 iyileşme var. 90 vakanın görüldüğü Singapur, 53 hastanın taburcu edildiğini duyururken, Covid-19’un henüz can almadığını açıkladı.Limanda bekletilen cruise gemisi dışında 160 vakanın kayıtlara geçtiği Japonya’da resmi verilere göre bir ölü ve 22 iyileşme var. 90 vakanın görüldüğü Singapur, 53 hastanın taburcu edildiğini duyururken, Covid-19’un henüz can almadığını açıkladı.
Diğer yandan İran’da virüsle ilgili öldürme oranının küresel ortalamanın çok üzerinde seyrettiği görüldü. Tahran yönetimi 95 vakadan 15’inin öldüğünü duyurdu. Bu rakam yaklaşık yüzde 15’lik bir öldürme oranına işaret ediyor.
Solunum yolları rahatsızlığı olarak kendini gösteren virüs, daha çok 70 yaş üzeri hastalarda ölümcül seyrediyor. Daha genç hastalarda ise, bağışıklık sistemiyle ya da solunum yollarıyla ilişkili rahatsızlıklar ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Virüsten kurtulanlarda hastalığın tekrarladığına dair bir veri henüz bulunmuyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2020, 23:28