Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu TBMMye soru önergesi vererek bunların Enerjive Tabii KaynaklarBakanı Taner Yıldız tarafından yanıtlanmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu TBMMye soru önergesi verdi. Turpçu, soru önergesinin Enerjive Tabii KaynaklarBakanı Taner Yıldız tarafından yanıtlanmasını istedi. Turpçunun TBMMye verdiği soru önergesi şu şekilde:
1- Zonguldak ve çevresinde kurulu bulunan, işletme halinde olan kaç termik santral Bulunmaktadır? Zonguldak ilimizde toplam kaç Mw gücünde ve toplam kaç adet daha Termik santral kurulmasına izin verilmesi planlanmaktadır? Bu konuda Bakanlığınızın Politikası nedir? Zonguldak ilimize yeni termik santral kurma talebi bulunan şirketler - Varsa- hangileridir, hangi bölgeye kurulması planlanmaktadır? Muslu-Çatalağzı arasında 3-5 km arayla 3 tane termik santral olduğu göz önüne alındığında burada yaşayan İnsanlarımızın yaşadığı olumsuzluk göz önüne alınmakta mıdır?
2- Zonguldak`ta bulunan termik santrallerin ilimizin doğal hayatına, hava kirliliğine ve İnsanlarımızın sağlığına yönelik etkilerini inceleyen bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise sonuçları nelerdir?
3- Zonguldakta kurulacak bir termik santral için bağımsız kurumlarca (Jeoloji Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, üniversiteler, MTA vb.) desteklenmiş fizibilite Raporlarına başvurulması düşünülmekte midir?
4- En önemli gereklilikler arasında yer alan bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve önerileri süreç içerisinde ne kadar dikkate alınmaktadır?
5- Zonguldak´ta ve Türkiye´nin diğer illerindeki termik santrallerde yakıtlar yerli Kaynaklardan mı sağlanmaktadır, yoksa ithal ürünler vasıtasıyla mı?Gerçekleştirilmektedir? İthal ürün ile yakıt temini yapan santraller varsa bunların ithal ürün tercih sebebi nedir? Yada yerli kömüre dayalı kurulan Termik santraller daha sonra nasıl olup da ithal kömüre yönelmişlerdir? Bu bağlamda ithal girdiye dayalı enerji kaynakları terk edilerek yeni bir kömür politikasıyla, ihtiyaçları yerel kaynaklardan sağlamak için TTKya yatırım yapmayı, desteklemeyi ve yeniden yapılandırmayı düşünüyor musunuz?
6- Yapılması planlanan termik santrallerin çevre koruyucu önlemleri ile ilgili çalışmalar öncelikli midir? Mevcut santrallerde atmosfer üzerinde olumsuz etki oluşturan maddelerin tutulması için kullanılan sistemler nelerdir? Bu sistemlerin modernizasyon seviyesi nedir?
7- Filtreleme işlemine tabi santrallerin denetim ve kontrolü ne sıklıkla ve hangi titizlikle yapılmaktadır? Bu filtrelerin kalitesi, kullanım şekli, kullanım periyotları nasıl ve ne şekilde denetim altındadır?
8- Filtreleme yapması gerektiği halde filtrelemeyi yapmayan, gerektiği şekilde yapmayan ve bakımlarını aksatarak çevre koruma önlemlerini takip etmeyen operatör şirketlerin karşılaştığı cezai işlemler nelerdir? Son 10 yılda bu nedenlerden cezai işlem görmüş kaç firma vardır ve ne tür cezalar uygulanmıştır? Bu cezaların caydırıcılığı ve etkinliği üzerine bir çalışma var mıdır? Bu yaptırımların olumlu sonuçlarını ortaya koyan çalışmalar var mıdır?
9- Termik santrallerin Türkiyenin enerji politikasındaki yeri nedir? Önümüzdeki yıllardaki payının ne olacağı hesaplanmaktadır? Termik santraller konusunda dünyadaki ileri teknolojiler nasıl takip edilmektedir? Bu konuda yani mevcut termik santrallerin çevreye olumsuz etkilerinin minimize edilmesi konusunda bir master plan var mıdır?
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2015, 12:53