3-9 EYLÜL HALK SAĞLIĞI HAFTASI

3-9 EYLÜL HALK SAĞLIĞI HAFTASI
gundemeregli.com-Kdz Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Sevinç Soydinç Kurtoğlu Türkiye’de Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre kadınların % 87´si, erkeklerin ise % 77´sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığının ortaya çıktığını belirtti.
Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Sevinç Soydinç Kurtoğlu her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan “Halk Sağlığı Haftası” etkinliklerinin temel sloganının “Sağlık İçin Hareket Edelim” olduğunu belirtti. Etkinliklerde hareketli bir yaşamın önemine dikkat çekileceğini belirten Dr. Kurtoğlu fiziksel aktivitenin, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını dile getirdi.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında, ölümlerin yüzde 6´sını kapsayarak dördüncü sırada yer aldığını ifade eden Dr. Kurtoğlu “Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %25´inin, diyabetin %27´sinin ve iskemik kalp hastalığının %30´unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır” dedi.
Dr. Kurtoğlu “Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre ülke genelinde kadınların % 87´si, erkeklerin ise % 77´sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığının ortaya çıktığını belirterek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “65 yaş üzeri bireylerle yapılan bir çalışmada ise bireylerin sadece %30´unun yürüyüş yaptığı belirlenmiştir.
Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın % 58,4´ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir.
Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, kolesterol seviyesini dengeler ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelindeki fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2´si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir.
Sağlığın korunması, bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı ve kas kuvvetinin sağlanması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kalın barsak ve meme kanseri riskini azaltmak için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.
Yetişkinler için; saatte yaklaşık 5 kilometre hızla tempolu yürüyüş, hafif tempolu koşu(saatte 8 km’den az), bisiklet sürmek (saatte 16 kilometreden az), dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi gibi aktiviteler orta düzeydeki fiziksel aktivitelere örnek olarak verilebilir.
5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.
Halkın sağlığının yükseltilmesinde devletin olduğu kadar bireylerin de üzerine görevler düşmektedir. Eğer halk, hizmetleri benimsemez ve üzerine düşeni yapmazsa hizmetlerde başarıya ulaşılamaz. Bireyin tükettiği su ve gıdaların uygun olup olmadığını sorgulaması,sağlığını korumak ve hastalıkları önlemek için gerekli önlemleri alması, bulaşıcı hastalığa yakalandığında diğer aile bireylerine bulaşmaması için sağlık personelinin önerilerine uyması gibi unsurlara dikkat etmesi gerekmektedir.
Koruyucu sağlık hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere göre etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun soluklu çalışmaları içerir. Bu uzun soluklu yolda birlikte ilerlediğimiz sağlık çalışanlarımız ile sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalmanın bilinci taşıyan tüm insanlarımıza iyi, kaliteli ve sağlık dolu günler dilerim.”
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2013, 06:39
YORUM EKLE