´´Müdürün keyfi uygulaması´´ yargıya taşındı

Genel Maden İşçileri Sendikası, bir işletmede işçilerin ocaktan erken çıktığı gerekçesiyle çıkış kapılarının kilitlendiği iddiasını yargıya taşıdı.

´´Müdürün keyfi uygulaması´´ yargıya taşındı
Genel Maden İşçileri Sendikası, bir işletmede işçilerin ocaktan erken çıktığı gerekçesiyle çıkış kapılarının kilitlendiği iddiasını yargıya taşıdı. 

GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, yerin metrelerce altından kömür çıkartan maden işçilerinin ocaktan erken çıktığı gerekçesiyle çıkış kapılarının kilitlendiği iddiasını yargıya taşıdıklarını bildirdi.

Üst mercilere konuyu bildirmelerine rağmen sonuç alamadıklarını ifade eden Tutkun, Çalışma Bakanlığı’nın genelgesine rağmen işçilerin iş sağlığı ve güvenliklerinin risk altında olduğunu söyledi.

Tutkun, “Üzülmez Müessesi’ndeki kapı kilitleme olayını 2011 yılından bu yana yaşıyoruz. Bununla ilgili bir sürü girişimlerde bulunduk. Bir sürü eylemler yaptık. Genel Müdürlüğe, müsteşarlığa yazdık. Enerji Bakanlığı’na yazdık. Ama bir netice alamadık. En son olay 9 Temmuz 2014 günü yargıya intikal etti. Mahkeme kararını bekliyoruz. Ben inanıyorum ki mahkeme kararından sonra bu işlerin düzeleceğini bekliyorum” dedi.



“KAPI KİLİTLEMEYLE ÜRETİM ARTMAZ”

TTK Üzülmez Müessesi yetkililerini defalarca uyardıklarını söyleyen Tutkun, “2011 yılından beri biz defalarca söylememize rağmen kapı kilitleyerek üretimin artmayacağını, kazaların azalmayacağını söyledik. En ağır şartlarda çalışan maden işçisinin en fazla ihtiyacı olan şeyin moral motivasyon olduğunu söyledik. Buna rağmen uygulama sürdürülüyor” diye konuştu.



“MOTİVASYON OLURSA KAZALAR OLMAZ”

Maden işçilerinin yerin metrelerce altında çalışmaları sebebiyle morallerinin yüksek olması gerektiğine dikkat çeken Tutkun, “Maden işçisi ne kadar moral ve motivasyonlu çalışırsa üretim o kadar artar ve kazalar düşer dememize rağmen oradaki müessese müdürünün uygulamasından kaynaklanan bir olay bu” dedi.



“MÜDÜRÜN KEYFİ UYGULAMASI”

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı Karadon, Kozlu, Amasra, Armutçuk Müesseseleri’nde böyle bir uygulamanın yaşanmadığını söyleyen Osman Tutkun, şöyle devam etti:

“Genel müdürlüğe bağlı diğer altı bölgemizde bu tür bir uygulama yok. Bu sadece üzülmez müessesinde var. Üzülmez müessese müdürünün keyfi bir uygulamasıdır. Gerekçesi ise erken çıkmadır. Maden işçisi erken çıkıyor diye bir gerekçe sunmuş. Biz de şunu söylüyoruz, maden işçisi hiçbir zaman işini yapmadan, işyerini terk etmez. Maden işçisi şunu iyi bilir. Yer altı şartlarında maden işçisinin bir küçük hatası ondan sonra işe girecek arkadaşların canına mal olacağını iyi bildiği için maden işçisi işini yapmadan kesinlikle ocaktan çıkmaz. Ama ne hikmetse müessese müdürü aciz bir gerekçe ile bu tür bir yola başvurdu.”



“İŞÇİ ERKEN ÇIKIYORSA AMİRDE SIKINTI VAR”

Yargıya taşınan konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Osman Tutkun, Çalışma Bakanlığı’nın genelgesindeki “Yer altında acil giriş çıkış kapıları kilitlenemez. Acil giriş çıkış kapılarını engelleyecek hiçbir düzenleme olamaz” ifadelerini hatırlatarak şöyle dedi:

“1940’larda uygulanan kapı kilitleme uygulamasını bu müessese müdürü uyguluyor. Bir maden işçisi erken çıkıyorsa bunun çözümü kapı kilitlemek değildir. Çünkü bir müessese müdürünün altında dört müessese müdür yardımcısı, bir işletme müdürü, beş başmühendis ve kartiye mühendisleri, teknikerler, onun altında kartiye şef ve nezaretçiler var. Bu kadar idarecinin amirin olduğu bir yerde bir maden işçisi dışarıya çıkıyorsa o zaman amirlerde bir sıkıntı var demektir. Demek ki herkes işini doğru yapmıyor demektir. Maden işçisi üreten, canını veren, kanını veren maden işçisidir. Ama üzerine kapı kilitlenen de maden işçisidir. Buradaki niyetin başka olduğuna inanıyorum. Buradaki niyetin inşallah kapı kilitleme olayından dolayı bir arkadaşımızın tırnağının kanaması, burnunun kanaması kurumun hesap veremeyeceği noktalara gelir. Biz de şunu söylüyoruz. Bir arkadaşımızın burnunun kanadığı noktada bizim de tutumumuz davranışımız bu nazik ve yumuşak olmaz. Hesabını sonuna kadar sorarız. Sorumlularını en ağır şekilde cezalandırırız. Biz bunu yargıya taşıdık. Olay şu anda mahkemededir. İnşallah bizim lehimize sonuçlanacak. Çünkü çalışma bakanlığının 2778 sayılı genelgesi çok açık. Genelge şunu diyor, ‘Yer altında acil giriş çıkış kapıları kilitlenemez. Acil giriş çıkış kapılarını engelleyecek hiçbir düzenleme olamaz’ diyor. Biz bu genelgeye dayanarak tekrar kurum yetkililerini uyarıyoruz. Kapı kilitlenmesi konusuyla ilgili bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER