Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), 4-8 Ocak 1991 Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşünün 23. Yıldönümünde, KÖMÜR, DEMİR-ÇELİK, ENERJİ VE ZONGULDAK GERÇEĞİ PANELİ düzenliyor.
Gazeteci- Yazar Şükran Sonerin yöneteceği, Aksaray Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr Celalettin Sencer İmer, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunun konuşmacı olarak katılacakları panel 5 Ocak 2014 Pazar günü GMİS Şemsi Denizer Salonunda gerçekleştirilecek.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaşın, konuyla ilgili olarak Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklama şöyle;
30 Kasım 1990 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işyerlerinde başlayan grevimiz, aynı gün tüm aile bireylerinin ve kısa süre sonra tüm dostlarımızın katılımıyla bütün bir şehrin grevine dönüştü ve sonrasında da Türkiyedeki bütün demokrasi güçlerinin desteğini aldı.
Maden işçilerinin ve Zonguldak halkının, haklı ve meşru mücadelesi tüm dünyada yankılandı; ama 12 Eylül Askeri Darbesinin getirdiği yasal engellere sığınan iktidarın duyarsızlığı tam 36 gün sürdü.
Maden işçilerinin haklı talepleri karşısında Hükümet, maden ocaklarının kapatılması tehdidini sürdürürken, Sendikamız önderliğinde maden işçileri ile bölge halkı 4 Ocak 1991 tarihinde Zonguldaktan Ankara yürüyüşünü başlattı.
Kar-kış demeden yollara çıkan yaklaşık 150 bin insan, 5 gün boyunca yollarda, dağda-bayırda büyük bir kararlılık ve disiplin ile sloganlarını haykırdı ve Mengende kurulan barikat ile bu ses tüm dünyada yankılandı.
Maden işçileri, haklı ve meşru bir mücadele içinde olmaktan aldıkları güç ile ülkemiz demokrasi mücadelesine altın bir sayfa ekledi.
Maden işçileri ile Zonguldak ve bölge halkının grev ve yürüyüşü, ülkemiz işçi ve emekçileriyle tüm demokrasi güçlerine ışık tuttu.
Başta Rahmetli Genel Başkanımız Şemsi Denizer olmak üzere Büyük Madenci Yürüyüşünü gerçekleştirenleri, yürüyüşe katılanları, destek verenleri, saygı ve şükranla anıyor, aramızdan ayrılanlara Allahtan rahmet diliyoruz.
Bugün Türkiyenin 25 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Ülkemizin ihtiyacı her geçen yıl artarken, Türkiye Taşkömürü Kurumu ise 3te 1 kapasiteyle çalıştırılıyor. Taşkömürü ithalatına yıllık 4-5 milyar dolar ödüyoruz. TTKnın işçi açıkları giderilmiyor. Bu tablo, üretmek ve ülkemiz ekonomisine katkı vermek isteyen herkesi rahatsız ediyor.
Diğer yandan TTKnın ve özel sektör maden şirketlerinin bel kemiği konumundaki Çatalağzı Termik Elektrik Santrali (ÇATES) tüm uyarılara rağmen özelleştirilmek isteniyor.
Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Zonguldak ve bölgesi ile ülkemiz adına verdiğimiz mücadeleyi, geçmişimizden aldığımız güç ve tecrübeyle sürdürmekte kararlıyız.
Biz üretmek, bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz.
Bu nedenle, taşkömürüne, demir-çelik sektörüne, enerji sektörüne ve ÇATESin önemine dikkat çekmek amacıyla 5 Ocak 2014 tarihinde Taşkömürü, Demir-Çelik, Enerji ve Zonguldak Gerçeği Panelini düzenleyeceğiz.
TTKya, demir-çelik sektörüne, ÇATESe sahip çıkmak herkesin görevidir. Siyasetçiler başta olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz adına herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz.
4-8 Ocak 1991 Zonguldak-Ankara Büyük Madenci Yürüyüşünün 23üncü Yıldönümünde
KÖMÜR, DEMİR-ÇELİK, ENERJİ ve ZONGULDAK GERÇEĞİ PANELİ
PROGRAM
Tarih : 5 OCAK 2014 PAZAR
Yer : Genel Maden İşçileri Sendikası
Şemsi Denizer Salonu/Zonguldak
Saat : 13.00 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Belgesel Film Gösterimi
13.20 Açılış Konuşması
EYÜP ALABAŞ
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı
13.35 Panel
Kömür, Demir-Çelik, Enerji ve
Zonguldak Gerçeği
PANELİSTLER
Yöneten: ŞÜKRAN SONER
Gazeteci-Yazar
Prof. Dr. CELALETTİN SENCER İMER
Aksaray Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi
CENGİZ GÖLTAŞ
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı
MEHMET TORUN
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2013, 09:06