HATTAT Holdinge ait HEMA A.Ş. Amasra Kömür İşletmesinde Hema A.Ş. ve taşeron şirket DENFAda çalışan 306 maden işçisi 6 Temmuz 2015 tarihinde ocağa inmeyerek iş bırakma eylemi başlattı.
Genel Maden İşçileri Sendikasında (GMİS) örgütlü 306 yeraltı işçisi, 11 Eylül 2014 tarihinde 6552 sayılı İş Kanununda yapılan değişiklikliğin TBMMde onaylanarak yürürlüğe giren taşkömürü ve linyit işletmelerinde yeraltında çalışan işçilerin maaşı 2 asgari ücretten aşağı olamaz kanun maddesine istinaden İş Kanununun 34ncü maddesini dayanak göstererek, 2 asgari ücret tutarında çıplak maaş ödemesine uymayan HATTAT Holdinge ait HEMA Amasra Kömür İşletmesinde sabah 08-16 vardiyasında ocağa inmeyerek iş bırakma eylemi başlattı.
İşletmeye ait Tarlağzı-1 nolu kuyu, Kazpınarı 2 nolu kuyu, Amasra 3 nolu kuyu da çalışan, sadece iş güvenliği gereği girmesi zorunlu olanlar dışında kalan yaklaşık 300 işçi ocağa inmedi.
İşçilerin, konu ile ilgili olarak mahkeme kararı olmasına rağmen kendilerine ödenmeyen çift asgari ücret ve 10 aylık geriye dönük kazanılmış çift maaşlarının verilmemesi nedeniyle eylem başlatması üzerine GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, GMİS Amasra Şube Yönetimi eylem yerine gittiler. Önce, en yoğun işçinin çalıştığı Tarlaağzı 1 Nolu Kuyuya giden GMİS Yöneticileri burada işçilerle görüştüler. İşveren ile halen devam eden Hema 2. Dönem, Denfa 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde gelinen nokta ve 2 asgari ücret konusunda bilgiler verdiler.
11 Eylül 2014´te yürürlüğe giren 6552 sayılı İş Kanununda yapılan değişiklikten sonra madencilerin haklarının ödenmediğini kaydeden Hakkı Aslan şöyle konuştu: Düzenlenen yeni kanuna göre linyit ve taşkömürü çıkarılan madenlerde çalışan işçilere en az 2 asgari ücret ödenmesi gerek. Ancak TTK ve bazı özel sektör işyerlerinde, 2 asgari ücret taban ücreti olarak kabul görmemesi ve işçilerin sosyal haklarından doğan ek ödemeler de ilave edilerek 2 asgari ücret seviyesinde ödeme yapılmak istenmesi üzerine işveren ile sendikamız arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) konuyu yargıya taşıdı.
MAHKEME İŞÇİLERİN LEHİNE KARAR VERDİ
Zonguldak İş Mahkemesinin işçilerin lehine karar verdiğini vurgulayan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Arslan, Açılan davaların işçiler lehine onanmasına rağmen işçilere 2 asgari ücret ödenmesi ve geriye dönük olarak kazanımlarının verilmesi gerekirken bu şirket mahkeme kararını uygulamadı. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerine mahkeme kararını uygulamaları için verilen süre sona erdi. İş bırakma ve grev de dahil işçilerin kazanılmış hakları işveren tarafından kabul görünceye kadar eylem devam edecek dedi.
GMİS Yöneticileri daha sonra Kazpınarı 2 Nolu Kuyu ve Amasra 3 Nolu kuyuda çalışan madencileri ziyaret ederek gelişmeler hakkında bilgiler verdiler. Her iki kuyu başında da işçilere hitap eden GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan, işçilerden hiçbir dedikoduya kulak asmamalarını, sadece ve sadece örgütlü güçleri olan sendikalarından en doğru bilgileri alacaklarını özellikle vurguladı.
İSA MUTLU; HER KARARI BİRLİKTE ALACAĞIZ
08-16 vardiyasından iş bırakma eylemini devralan 16-24 vardiyasına gelen işçilere konuşan GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, İşverenin Kanunu ve mahkeme kararlarını hiçe sayarak yeraltında çalışanlara 2 asgari ücret maaş hakkınızı 9 aydır ödememesi nedeniyle başlatmış olduğunuz haklı eyleminizi örgütlü gücünüz Genel Maden İş camiası olarak sonuna kadar destekliyoruz. Bu hak sizlere Kanun ile verilmiş en doğal hakkınızdır. Ve bu hakkınızı vermeyen işverene karşı İş Kanunundan doğan çalışmama hakkınızı kullanıyorsunuz. Eylemimizi yaparken iş yerlerimize zarar verecek her türlü davranıştan uzak duracağız. Buralar sizlerin iş, ekmek ve aş tekneniz. Buradan kazandığınız alınterinizin karşılığı ile de çoluk çocuğunuzun geçimini sağlıyorsunuz. Eylem süresince iş yerlerinizden ayrılmayın. İş yerlerinizi koruyun. Bizler sizlerin örgütlü gücünüz GMİS olarak sorunun çözümü için gerek işveren ve gerekse ilgili bakanlık nezdinde girişimlerimizi sürdüreceğiz dedi.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkayadan HEMA İşçisine Destek
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, HEMA AŞ Amasra İşletmesi Tarlaağzı 1 Nolu kuyuda iş bırakma eylemi yapan maden işçilerine destek ziyaretinde bulundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müesssesinde çalışrken geldiği Tarlaağzına 15 yıl sonra ilk kez geldiğini vurgulayan Yalçınkaya, TBMMde görüşülmesinden onaylanmasına kadar her aşamasında benimde emeğimin olduğu Taşkömürü ve linyit işletmeciliğinde yeraltında çalışanlara en az 2 asgari ücret tutarında maaş ödenir kanun hükmünü, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen kanunun gereğini uygulamayan işverene karşı, yine İş Kanununun 34. Maddesinden doğan İş Bırakma hakkınızı kullanıyorsunuz. Bu hak arayışı sizin en doğal hakkınız. Bende 15 yıl sonra geldiğim bu Tarlaağzında eyleminiz süresince aranızdan ayrılmayacağım. Sizlerle bir arada olacağım dedi.
AMACIMIZ HAKKIMIZI ALMAK
Amaçlarının haklarını almak olduğunu söyleyen işçiler ise, açıklamalarında şu ifadelere yer verdiler: Yasal olarak bizlere verilen hakkın çift asgari ücret ve sosyal haklarımızı istiyoruz. Amacımız gerginlik yaratmak, kırmak, dökmek değil bu işyerleri bizim ekmek yediğimiz işletmeler kimse bu yönde bir beklenti içerisine girmesin. İş kanununun 34. Maddesinde bizlere tanıdığı şartlar oluşmuş olduğu için eylem kararı aldık. İşveren tarafından haklarımız verildiği gün eyleme son vereceğiz.
Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2015, 11:53