Genel Maden İşçileri Sendikası ,(GMİS) Yönetim Kurulu, Anamuhalefet Partisi Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.
25 Ekim 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) yapılan görüşmede GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ve GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu söz alarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), enerji santralleri ve özelleştirme konuları başta olmak üzere çeşitli sorunları dile getirdiler. Sorunların çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Zonguldaka davet edildi ve başta TTKnın işçi açıklarının giderilmesi, üretimin arttırılması olmak üzere sorunların çözümüne katkı verilmesi istendi.
GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, CHP Zonguldak İl Yönetim Kurulu Üyeleri Cihat Kalafat ile Asiye Sarı ve GMİS Danışmanı Turhan Oralın da hazır bulunduğu toplantıda Kılıçdaroğluna bir dosya sunuldu.
DEMİRCİ; İŞ GÜVENLİĞİ RİSKE GİRDİ
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiyenin böylesi yoğun gündemi içinde kendilerine zaman ayırdıkları için Kılıçdaroğluna teşekkür ederek Ancak bizim de gerçekten önemli sorunlarımız var. TTK tarihinin en az sayıda işçisiyle çalışıyor. 8 bin civarında işçi var. Emeklilikler devam ediyor. Üretim en düşük seviyede. Daha da önemlisi işçi yetersizliği nedeniyle iş güvenliği önlemleri zorlaşıyor, risk artıyor, can güvenliği endişesi taşıyoruz.
Norm kadro 14 bin olması gerekiyor. TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Bakanlık ve Hükümet almıyor. TTKnın zararı artıyor. İthalat artıyor, dolar fiyatları yükseliyor. Türkiyenin parası dışarıya gidiyor. Zonguldak göç veriyor.
Desteğinizi, katkınızı bekliyoruz. Bu önemli sorunun gündeme getirilmesini istiyoruz. Biz Zonguldak BEÜde Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümüne de rapor hazırlatıyoruz.
Hükümet, siyasi iktidar; Sendikadan habersiz bir şey yapmayız diyor ama işçi de almıyor dedi.
TURPCU; ÖZELLEŞTİRMENİN GÜNDEME GETİRİLMESİ BİR TUZAK
Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Zonguldakta TTK maden ocaklarının özelleştirilmesinin gündeme getirildiğini hatırlatarak asıl amacın kömür işletmeciliği yapmak olmadığını, santral izni almak için bunun bir tuzak olduğunu söyledi. Daha önce de böyle yapıldığını ve sonra ithal kömür kullanıldığını belirten Turpcu, o bölgeye yeni santral kurulmasına bölge halkının tepki gösterdiğini kaydetti. Milletvekili Turpcu ve Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, açılışlar için Kılıçdaroğlunu Zonguldaka davet etti.
MUTLU: ZONGULDAK KÖMÜRÜ DEMİR-ÇELİK SANAYİNİN SİGORTASIDIR
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, CHP Zonguldak milletvekillerinin ve destek için Zonguldaka gelen 20 milletvekilinin katkılarıyla, belediye başkanları ve bölge halkının eylemlerinin sonuç verdiğini, yeni santral için Çevre Bakanlığının ÇED çalışmalarını durdurduğunu hatırlatarak Zonguldak kömürü koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik ve diğer sanayinin sigortasıdır. Çünkü Türkiyede başka yer de bu kömür yok. Kurumun kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Üretim 1 milyon tonun altında. İşçi almayarak kendiliğinden kapanmaya zorluyorlar. Ancak bu çok riskli bir hal aldı. İşçi sağlığı ve güvenliği ile can kaybı açısından ciddi endişelerimiz var. Her zaman olduğu gibi desteğinizi istiyoruz. Sizi Zonguldakta aramızda görmek istiyoruz dedi.
KILIÇDAROĞLU; TÜRKİYE ÜRETMEK ZORUNDA
Çeşitli sorular sorarak cevaplarını alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TTKya 5 bin işçi alınması düşüncelerini seçim döneminde dile getirdiklerini hatırlatarak, Türkiyenin üretmek zorunda olduğunu söyledi.
Sorunların çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, iş kazalarındaki artışa da dikkat çekerek TÜRK-İŞin daha da hareketli olması gerektiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, Zonguldaka ziyaret konusunu da değerlendireceklerini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2016, 10:17