gundemeregli.com-Kdz Ereğli Belediyesi tarafından Aralık 2010da hazırlanarak (Kültür ve Turizm Bakanlığı) ve kuruluşlara (Tarihi Kentler Birliği/TKB, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı/ÇEKÜL Vakfı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültürel Mirasın Dostları Derneği/KÜMİD, Türk Evlerini Koruma Derneği/TÜRKEV) sunulan Sokak Sağlıklaştırması ve Kdz. Ereğli Kalesi adlı projelerin yanında, Kdz. Ereğli Belediyesi Kent Müzesi adlı projesi ile bir ilke daha imza atıyor
Kdz Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Proje Koordinatörü Raif Tokel Kent Müzesi kavramı, 2006 yılından itibaren dünyanın kimi büyük kentlerinde kurulan ve kurulmaya devam eden, yeni bir müzecilik anlayışının ürünüdür dedi.
Tokel yaptığı açıklamada şunları söyledi.
Uluslararası Müzeler Konseyinin (ICOM) 2004 yılı toplantısında gündem konusu olan Kent Müzesi kavramı, 2006 yılından itibaren dünyanın kimi büyük kentlerinde kurulan ve kurulmaya devam eden, yeni bir müzecilik anlayışının ürünüdür. Bu tür müzelerde tarihsel süreç içersinde o kentte yaratılmış doğal, tarihsel ve ekinsel değerler tanıtıldığı gibi kentin politik tarihinin, toplumsal ve ekonomik gelişiminin kanıtı olan belgelere de yer verilerek; kentlilerin yaşadıkları coğrafyaya olan aidiyeti pekiştirilir. Kent kimliğini belirleyen öğelerin somutlaştığı mekan olan kent müzeleri, düzenleyeceği etkinliklerle de kentlilik bilicinin kazanılmasını, var olan kentlilik bilincinin geliştirilmesini sağlayan kent okullarıdır. İlimiz hakkında yazılmış raporlarda, gelişim planlarında vurgulanan sektörel çeşitliliği, söz ve politik söz vermekten çıkarıp; projeye ve yatırıma dönüştüren Belediyecilik anlayışımızın bir başka örneği olan Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi ni geleneksel Kdz.Ereğli konutu özelliklerini taşıyan tarihsel bir mekanda halkımızın beğenisine sunarken; müzenin bağışlanacak değerlerle varsıllaşacağını belirtmek isterim.
GELECEK KUŞAKLARA TAŞIYARAK MÜZE OLARAK DEĞERLENDİRMEYİ PLANLADIK.
Kent müzeleri, tarihi kent merkezindeki mahalle, sokak ve caddelerdeki tarihsel ve ekinsel (kültürel) kimliği olan bir yapıda açılır/kurulur. ilkesinden hareketle bu mahalleyi (Kirmanlı Mahallesi, Akarca Mahallesi) ve bu mahallede de tarihsel ve ekinsel kimliği olan 19.Yüzyılda yapılmış bu konağı (Cıbıroğlu Konağını) seçtik.
Kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir sivil mimarlık örneği olan bu yapıyı restore edip kazanmak yanında; koruma-kullanma dengesi çerçevesinde farklı işlevler için projelendirip, gelecek kuşaklara taşıyarak müze olarak değerlendirmeyi planladık.
Yapının mimari projesini yeniden çizdirerek Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunduk ve mimari projenin kurulca onaylanmasından sonra bizzat kaleme aldığım Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesini ilgili makamlara sunduk.
Belediyemiz olanakları kamulaştırılan yapının müze olarak kullanılması için Batı Kara-deniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), projeye 559.151.69 TL, Tarihi Kentler Birliğide 50.000.00 TL hibe türü parasal destek verdi.
MÜZEMİZDE HER TÜRLİ KOLEKSİYON PLANLANMIŞTIR
Müzemizde Kömür Madenciliği ve Yeraltı Maden İşçiliği, Geleneksel Demircilik ve Ereğli Demir Çelik Sektörü, Yerel Bez Dokuma İşçiliği, Osmanlı Döneminde Ağaç Tekne (Ağaca Dayalı Tersanecilik) Günümüzdeki Tersanecilik, Kdz.Ereğli ve Yöresi Araştırmaları Bölümü (Araştırma-İnceleme ve Dokümantasyon Merkezi),Yaşam Kültürü ve Geleneksel Yaşamdan Örnekler Standı, Kitaplık ve Okuma Salonu, Cep Sineması,Kahvehane/Kıraathane Kültürünün Yaşatıldığı Salon gibi koleksiyonlar planlanmıştır.
EMEĞİ GEÇEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Projeye kişisel ve kamusal tüm olanaklarını esirgemeden sunan Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyıka, Çekül Vakfı Başkanı Sayın Prof.Dr.Metin Sözene, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Dr.Asım Güzelbeye, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Sayın Faruk Tezele, BAKKA Değerlendirme Birimi Başkanı Sayın Hakkı Yavuz Topluya, Birim Uzmanı Sayın Fethullah Ttatlıya BAKKA Hukuk Müşaviri Sayın Mustafa Aslana, mimari proje müellifi mimar Sayın Vedat Ağcaya, uygulamada emeği geçen / emeği geçecek ve müzemize katkı veren / katkı verecek herkese teşekkür ederim.
VİRANEYE DÖNMÜŞ BİR YAPIYDI
Kdz Ereğli Belediye Başkanı ve Kent Müzesi Proje sahibi Halil Posbıyık Belediye tarafından hazırlanıp, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca desteklenen ve yatırıma dönüşen projenin tanıtımına katılan herkese teşekkür etti.
Kdz. Ereğli Belediyesi olarak temel altyapı hizmetleri yanında toplumsal, kültürel ve sanatsal amaçlı projeler üretip; bunları çeşitlendirip çoğaltarak hizmete sunmanın gayreti içerinde olduklarını belirten Başkan Posbıyık şunları söyledi.
Kaynaklarda tarihi kent merkezi olarak geçen yörede bulunan bu mimari değer, On dokuzuncu yüzyılda Mısırcılar olarak bilinen ilçemizin tanınmış eşraflarından Cıbıroğlu ailesi tarafından konak olarak yapılmış ve yıllarca kullanıldıktan sonra yapının malikleri değişerek bir süre daha kullanılmış ve daha sonra kullanılamaz duruma gelince terk edilmiş, viraneye dönmüş bir yapıydı. Yapının son görünümü ne konak olarak bilinen adına ne de mahallemizin ilçemizin kimliğine de yakışıyordu
BELEDİYE MECLİSİMİZİN DEĞERLİ ÜYELERİNİN OYLARIYLA KAMULAŞTIRDIK
Kültür varlığı olarak tescil edilmiş bir sivil mimarlık örneği bu yapıyı hem restore edip kazanmak; hem de onu farklı işlevlerde kullanılmak üzere projelendirip geleceğe - gelecek kuşaklara taşımanın, en doğru yolu müze - müze ev olarak kullanmak olduğuna karar vererek; yapıyı, Belediye Meclisimizin değerli üyelerinin oylarıyla kamulaştırdık.
(BAKKA)´NIN AÇTIĞI HİBE PROGRAMINA BAŞVURDUK
Özgünlüğü bozulmamak koşuluyla yapının mimari projesi yeniden çizildi ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun mimari projeye olumlu oy vermesiyle işe başlama aşamasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) açtığı hibe programına başvurduk.
PROJE KABUL EDİLDİ.
Başkanlık Danışmanı Raif Tokelin kaleme alıp sunduğu Kdz Ereğli Kent müzesi projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Tarihi Kentler Birliği, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) adlı kurum ve kuruluşlarca kabul edildi.
TEKNOLOJİK DESTEK VERDİ
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), projeye 559.151.69 TL, Tarihi Kentler Birliği şimdilik 50.000.00 TL hibe türü parasal destek; Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtama Vakfı (ÇEKÜL Vakfı) teknolojik destek verdi.
Önümüzdeki aylarda tarihsel ve kültürel kimliği olan bu yapıyı Kdz Ereğli Kent müzesi olarak hizmete açılacağını söyleyen Başkan Posbıyık açıklamasını şu şekilde sürdürdü
ÜLKEMİZDE AÇILACAK OLAN ON YEDİNCİ KENT MÜZESİ
Kent Müzesi oluşum ve yapılanma anlamında yeni kavram olup; ülkemizde bugüne kadar açılmış toplam on altı kent müzesi vardır. Kdz.Ereğli Kent Müzesi ise ülkemizde açılacak olan on yedinci kent müzesidir. İşte bunun müjdesini vermek için buradayız.
EREĞLİ KENT MÜZESİNİN DE GERÇEK SAHİBİ EREĞLİ HALKIDIR.
Bu müjdenin kıvancını ve onurunu sizlerle paylaşmak için buradayız.Ve Kdz.Ereğli Kent Müzesi, vereceğiniz, bağışlayacağınız eşyalarla zenginleşecektir. Bu anlamda katkılarınızı ve desteklerinizi bekliyoruz. Çünkü kent müzelerinin gerçek sahibi o kentte yaşayanlardır. ve Kdz.Ereğli Kent Müzesinin de gerçek sahibi Ereğli halkıdır.
PROJEYE KATKI VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM
Projemize katkı veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezele, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Birimi Başkanı Sayın Hakkı Yavuz Topluya, uzman Sayın Fethi Tatlıya, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Sayın Dr. Asım Güzelbeye, Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sayın Sezer Cihana, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr.Metin Sözene, ÇEKÜL Vakfı yöneticisi Hurşit Arslana, proje müellifi mimar Vedat Ağcaya ve projeyi kaleme alan Başkanlık Danışmanı Raif Tokele teşekkür ederim.
Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 12:27