10 yıllık çalışma ile Zonguldak´ta görülen kuşların envanteri, Zonguldak Kuşları isimli kitapta toplandı. Milli Parklar Müdürlüğü tarafından basımı yapılan ve eğitim amaçlı ücretsiz dağıtılan kitapta, Türkiyede nadir görülen kuş türleri bile yer alıyor.
Matematik öğretmeni Tuncer Tozsin, İngilizce öğretmeni Murat Soydaş, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Yol Bakım Onarım Şefi Mustafa Erturhandan oluşan bir ekip yaklaşık 10 yıldır Zonguldak bölgesinde kuş gözlemleri yaparak kuş fotoğrafları çekti. Bu süreçte Zonguldak kuşlarının bilinen tür sayısı 2014 yılı sonu itibariyle 301e ulaştı.
NESİLLERİ TEHLİKEDE
BEÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen; Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre Zonguldakta kayda alınan 301 kuş türünden 9unun neslinin tehlikede olduğuna dikkat çekti. Nesli tehlikede olan kuş türleri ise şöyle sıralandı:
Sibirya kazı, dik kuyruk ördeği, kadife ördek, küçük akbaba, Uludağ
Zonguldakta uzun yıllar süren çalışma hakkında bilgi veren Sözen, Yaklaşık 10 yıllık bir çalışma ile Zonguldak kuşlarının envanterini hazırlayıp kitap halinde çıkardık. Kitap üniversiteden hocalar, dışarıdan bazı fotoğrafçı arkadaşlar tarafından hazırlandı. Milli Parklar tarafından basıldı. Zonguldakta eğitim amaçlı ücretsiz dağıtılıyor. Biz bu kitap çalışmasına başladığımızda bu ağırlıklı olarak 2004-2005 yıllarında başladı. Ben 2007 yılında dahil oldum. Zonguldakta bilinen kuş türlerinin sayısı o zaman 200 civarındaydı. Sonrasında 2014 yılına kadar yaptığımız çalışmalarda Zonguldakta belirlenen kuş türü sayısı 301e ulaştı. 301 sayısı da gerçekten Türkiyede toplam 478 kuş türü var. Türkiyedeki kuşların 3te 2sinin Zonguldakta kaydı var. Bu kuş türlerinin bir kısmı özel olarak önemlidir. Nesilleri tehlikede olduğu için Dünya Doğayı Koruma Birliğinin kriterlerine göre 301 kuş türünden 9 tanesinin nesli tehlikede. Bunlar nesli tehlikede sınıfında olan kuşlar diye konuştu.
TÜRKİYE İÇİN NADİR OLAN EPEYCE KUŞ TÜRÜ VAR
Yelkovan, tepeli pelikan, tel kuyruk ve büyük orman kartalının nesillerinin tükenmesi konusunda hassas grubunda değerlendirildiğini ifade eden Sözen, Zonguldaktaki kuş türlerinin büyük çoğunluğunun Filyos Vadisinde görüldüğünü ifade etti. Sözen, Bir de yine tehlike kategorisinde hassas olarak değerlendirilen kuşlar var. Bunlar yelkovan, tepeli pelikan, tel kuyruk ve büyük orman kartalıdır. Bunlar da tehlike sınıfında biraz daha az kategorideler. Bunun dışında Zonguldakta Türkiye için oldukça nadir olan epeyce kuş türü var. Tüyleri nadirliklerine gruplandırdığınız zaman da Zonguldakta belirlenen 301 kuş türünden 41 tanesi Türkiye içinde nadir olan kuşlardır. Zonguldak kuşlar bakımından gerçekten çok özel bir bölgedir. Zonguldakın bir özelliği de bazı kuş türleri için ilkleri barındırmasıdır dedi.
EN ÖNEMLİ BÖLGE FİLYOS
Paçalı şahin, çöl ötleğeni ve kara ördek türlerinin fotoğraflarının Filyos bölgesinde çekildiğini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Sözen, Örneğin Türkiyede ilk paçalı şahin, çöl ötleğeni ve kara ördek türlerinin ilk fotoğrafları Filyos bölgesinde çekildi. Zonguldak genel olarak kuşlar bakımından önemlidir. Bunun için en önemli bölge Filyostur. Çünkü nesli tehlikede olan türlerin hepsinin oradan kaydı var. Bu Türkiye için nadir olan 41 kuş türünün de 30-35 tanesi Filyos bölgesinde yaşıyor. O yüzden gözlemlerimizin çoğunu orada yaptık. En önemli bölgenin orası olduğunu belirledik. Zonguldak ilginç kayıtlara da ev sahipliği yapıyor. Çöl ötleğeni kuş türünün Türkiyedeki ikinci kaydını Filyostan belirledik. 1971de Adanadan ilk kaydı vardı. Türkiyeden hiç fotoğrafı yoktu. Çöl kuyrukkakanı türü var. Türkiyeden çok nadir kayıtları vardır. Onu da Zonguldak bölgesinden belirledik diye konuştu.
YİRMİ MUHTEMEL TÜR BELİRLENDİ
Kdz. Ereğli ilçesinde yeşil papağının kaydının olduğunu ifade eden Mustafa Sözen, görmeyi bekledikleri 20 muhtemel tür olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
Türkiyede pek papağan yaşadığı bilinmez. Ama 1978lerde Kdz. Ereğliden papağan kaydı var. Türkiye yaban hayatında iki yaban hayatında iki türümüz var. Yeşil papağan ve İskender papağanı. Yeşil papağanın Kdz. Ereğliden kaydı var. Bölgedeki kuş türlerinin kesin sayısını belirlemek için yıllarca çalışma yaptık gerekiyor. Çöl ötleğeninin Türkiyeden ikinci kaydını Filyos bölgesinden yaptık. O anda orada olmasaydık o kaydı alamayacaktık. Nadir kayıtları yakalamak için yıllarca kayıt tutup üst üste eklemek gerekiyor. Kitabın son kısmında Zonguldak için muhtemel türler diye bir bölüm ayırdık. Görmeyi beklediğimiz türler var. 20 taneye yakın muhtemel türleri belirledik. Bundan sonraki çalışmalarda bu türleri göreceğimizi umut ediyoruz.
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2015, 13:15
Türkiyenin nadir kuş türleri zonguldakta ortaya çıktı
10 yıllık çalışma ile Zonguldak´ta görülen kuşların envanteri, Zonguldak Kuşları isimli kitapta toplandı. Milli Parklar Müdürlüğü tarafından basımı yapılan ve eğitim amaçlı ücretsiz dağıtılan kitapta, Türkiyede nadir görülen kuş türleri bile yer alıyor.
YORUM EKLE
1
Icraatlarım, yapacaklarımın teminatıdır
2
Partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu
3
Dhkp-c operasyonu: 2 gözaltı
4
Madenci haftada 37,5 saat çalışacak, iki gün tatil...
5
Dhkp-c zanlıları adliyeye sevk edildi
6
Kadınlara yönelik projelerimiz ile geliyoruz
7
Ereğli güne Kar´la uyandı
8
Çebi, ZTSO Başkanı Demiri ziyaret etti
9
KGD Bilgi paylaşım semineri Namık Aşçı ile devam...
10
Yalçın,İşsizlik sorununu çözeceğiz
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI