“Üç yıldır bu davaları bitiremedik”

Zonguldak’ta üç yıl önce meydana gelen maden faciasında ölen 8 işçinin ardından yargılama sürüyor. Mahkeme, iki bilirkişi raporunun üzerine özellikle gazlı ocaklar, metan drenaj ve kaya mekaniği konusunda incelemek üzere yeniden bilirkişi oluşturulmasını istedi.

“Üç yıldır bu davaları bitiremedik”
Zonguldak’ta üç yıl önce meydana gelen maden faciasında ölen 8 işçinin ardından yargılama sürüyor. Mahkeme, iki bilirkişi raporunun üzerine özellikle gazlı ocaklar, metan drenaj ve kaya mekaniği konusunda incelemek üzere yeniden bilirkişi oluşturulmasını istedi. 
8 Ocak 2013 günü Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde TTK’ya ait maden ocağında metan gazının açığa çıktığı maden faciasında 8 işçi yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlayan yargılama süreci ise halen tamamlanamadı.
Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 10 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkemede sanık avukatlarının bilirkişi talebi kabul edildi. Mahkeme özellikle gazlı ocaklar, metan drenaj ve kaya mekaniği konusunda uzman bulundurmak suretiyle üçüncü kez bilirkişi istendi. Sanıkların kovuşturma aşamasında mahkeme önündeki savunma içerikleri, ibraz ettikleri yeni belgeler, dinlenen tanık beyanları, katılan vekillerinin beyanlar, katılan beyanları ve sanık müdafilerinin yazılı iddialar ve araştırılmasını istedikleri hususlar dikkate alınarak özellikle iddianamede 16 madde olarak sıralanan kusur nedeni olarak ileri sürülen nedenlerde tartışılmak suretiyle kusur durumunun değerlendirmede nazara alınmak üzere bir kez de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi öğretim üyelerinden oluşacak bilirkişi heyetinden, mümkün olduğu takdirde içerisinde gazlı ocaklar ve metan drenaj konusu ve kaya mekaniği konusunda uzman bilirkişi de bulundurulmak suretiyle ve dosyada bulunan bilirkişi raporları da dikkate alınarak bilirkişi raporu istenmesine karar verildi. Mahkeme, bazı sanıkların avukatlarının 4483 sayılı yasa kapsamında soruşturma izni alınması yönündeki talepleri yönünden dosyanın incelemeye alınmasına karar verdi.
Mahkeme ise başka bir tarihe ertelendi.

“ÜÇÜNCÜ KEZ BİLİRKİŞİ İSTENDİ”

Acılı ailelerin avukatı Kemal Gündüz ise duruşma sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gündüz, öncesinde iki rapor olmasına rağmen üçüncü kez bilirkişi talep edildiğini hatırlatarak şöyle dedi:
“İfadeler alındı bitti. İki ayrı üniversiteden bilirkişi raporu var. Fakat sanıklar yeni bir bilirkişi incelemesi talep ettiler. Savcılıkta aynı yöne kanaat getirdi. Mahkeme de savcılık ve sanıkların talebini kabul ederek dosyanın üçüncü kez bilirkişiye gitmesine karar verdi. Bilirkişi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi görevlendirildi. Hali hazırda bilirkişi raporunu bekleyeceğiz.”

“ÜÇ YILDIR BU DAVALARI BİTİREMEDİK”

İşçilerde Satılmış Arslan’ın acılı eşi Çiğdem Arslan, facianın ardından üç yıl geçmesine rağmen davanın bitirilemediğine tepki gösterdi. Arslan, “Üç yıldır bu davaları bitiremedik. Adamlar haksız iken haklı duruma geldiler. Onları memur statüsüne koyup TTK’ya aldılar. O zaman bizim çocuklarımızı da alacaklar. O zaman bu haklardan biz de yararlanacağız. O zaman bu haklardan biz de yararlanacağız. Bizim çocuklarımızın hakkını yiyorlar. O Maden Şehitleri Derneği Başkanı denilen Ayhan Gökgöz denen şahıs bizim adımızı kullanıyor. Artık bizi kimsenin kullanmasını istemiyoruz. Bugün Ayhan Gökgöz nerede?” diye tepki gösterdi.
Öte yandan, dosya kapsamında hazırlanan iddianamede “Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan yargılanan 10 sanığın 2 ila 15 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılması istenmişti.

OLAY

Edinilen bilgiye göre, TTK Kozlu Müessesinde 7 Ocak 2013 günü meydana gelen maden faciasında Hüseyin Kürekçi, Hasan Bozacı, Muharrem Yapıcı, Yüksel Koca, Ahmet Şekerci, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz ve Satılmış Arslan isimli maden işçileri hayatını kaybetti. Kazada 7 işçi de yaralanmıştı.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2016, 07:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER