gundemeregli.com Zonguldakın Çaycuma ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Çatak Projesi kapsamında İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik tarafından ilk ekiliş gerçekleştirildi.
Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete´de yayınlanan 2013/4601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Zonguldak İli Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesine dahil edilerek Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde çiftçi Ahmet Ali Karagölün arazisinde ilk çayır mera ekimi yapıldı. Çayır mera ekilişine; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Mühendisleri Neslihan Avcı, Sercan Karaca, Asiye Şenbaş, Didem Tombul, Nurşen Durak, Veteriner Hekim Elife Meral ve Nilüfer Avşar katıldı. ÇATAK Projesi kapsamında destekleme yapılacak alanlarda 3 kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl ödeme yapılacak. Tarımsal alanda yoğunluk gösteren 30 köyde yayım yapıldı. Yayım yapılan alanlardan 23 köyde 74 çiftçinin katılımıyla gerçekleşecektir. 30 köyde birebir çiftçilerle görüşülüp gerekli yayım çalışması yapıldı, 3 ay süren çalışma 30 Eylüle kadar başvurular kabul edilerek sona erdi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, ilk Çatak Projesinin uygulanacağı Ahmet Ali Karagölün arazisine gelerek incelemelerde bulunarak bilgi aldı. İncelemeler sırasında köyde bulunan bir vatandaş tarafından ayran ikram edildi. Müdür Çelik, ayran ikramında ayranı bardaklara koyarak kendisi ile gelen ekibine sundu. Ardından ilk ekiliş gerçekleştirilmek üzere araziye geçildi. Çelik, burada traktörü sürerek ilk mera ekilişini gerçekleştirdi. Ekim gerçekleştirildikten sonra açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik şunları söyledi: İlimizde tarım ve hayvancılıkta özellikle hayvancılığın gelişmesi için kaba yem çok önemlidir. Kaba yem hayvancılıkta büyük bir gider olarak gözükmektedir. Bunu da gidermenin yollarını Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz, vatandaş, il ve ilçe müdürlüğü ortaklaşa beraber yürütmüş olduğumuz projelerde bu kalemi mümkün mertebe en az gider seviyesine indirmeye çalışıyoruz.
Ahmet Ali Karagölün çiftliğinde bunun bir örneğini yaptıklarını anlatan Çelik, şöyle konuştu: İlimiz 2013 yılında Çatak Projesi kapsamına alındı. Bu Çatak Projesinin açılımı Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunmasıdır. Bu gün burada Çaycuma ilçemizde 30 köyde eğitim ve yayın çalışması yapıldı. Eğitim ve yayın çalışması neticesinde 74 çiftçi Çatak Projesine müracaat etti. Ahmet Ali Karagöl de bu çiftçilerimizden biridir. 32 baş mandası, 100 baş hayvanı olan bir işletmecidir. 54 dekar çim ekilişi, yonca ekilişi, 9 çeşit karışımı bulunan bir karışımdan çayır mera ekilişi yapıyoruz. Bu ekilişin bu gün burada tohumlarını atacağız. 2014 yılında da tarla günü yaparız. Çok güzel bir verim elde etmiş oluruz.
Zonguldak ve Çaycuma´da bu çalışmanın ilk olacağını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: Genellikle insanlarımız ya bu arazilerine tahıl bitkileri ekiyorlar ya da boş bırakıyorlardı. Çatak Projesi kapsamında 3 yıl boyunca bu çiftçimize projeden destek sağlayacağız. Maddi desteği Bakanlığımız, teknik desteği de il ve ilçe müdürlüğümüz sağlayacaktır. Çiftçimizin gelir seviyesini artırmış olacağız. Bu da ilimize, ülkemize, bir katmadeğer oluşturacaktır. Çiftçimize ekimin hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum. Kendisini tebrik ediyorum. Buradan valimize, il genel meclisi üyelerine teşekkür ediyorum. Valimiz tarımın gelişmesi için her desteği ve yardımı bize sağlamaktadır. Biz İl Müdürlüğü olarak aynı zamanda hem çiftçilik yapıp onların nelerle uğraştığını aynı duyguları taşıdığımız için traktörün üzerine çıktım. Bu işte katkım olduysa çok mutluyum. Ben de bu işe katkı vermiştim, bende traktörün üzerine çıktım diyebileyim. Traktörü sürmek çok güzel bir duygu.
Ziraat Mühendisi Neslihan Avcı ise Çatak Projesini anlatarak Zonguldak´ın Çaycuma ilçesinde 74 çiftçinin katılımıyla bu projenin gerçekleştiğini ifade etti. Avcı, Çaycuma İlçesinde şartlara uyan 74 çiftçinin ÇATAK programına dahil edildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 1.kategoriden 110,270 dekar alan, 2. kategoriden 574 dekar alan çayır-mera ve 530 da yonca, 3. kategoriden 189,313 dekar alanda meyve bahçesinde kontrollü tarım yapılacaktır. İlçemizde ilk kez korunga ve çayır-mera ekilişleri yapılarak hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması sağlanarak hayvancılığın daha ekonomik olarak yapılması hedeflenmektedir.
Çiftçi Ahmet Ali Karagöl ise; Tarım Bakanlığının bölgede Çatak Projesini uyguladığı için çayır mera ekimine başladıklarını belirterek şunları söyledi: 54 dönüm arazide çayır mera ekiyoruz. Ben kendim hayvancılıkla uğraşıyorum. 180 civarında hayvanım var. 32´si manda, 50 inek, bunun yanı sıra buzağı ve damızlık hayvanlarım olduğu için Saltukovanın Sarıkum Mahallesinde geniş bir arazide tarımla uğraşıyorum. Babam ve dedemin mesleğinden bana yansıyan tarımın vermiş olduğu ürünlerle mücadele ediyorum. Severek bu işi yapmaya çalışıyorum. Çatak Projesi için Tarım İlçeden memurlar geldi, yardımcı oldular. Projeyi anlattılar. Ben de bu projeden çok memnunum.
Çatak Projesi kapsamındaki ilk ekilişin ardından heyet araziden ayrıldı.
Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2013, 09:24
ZONGULDAKTA İLK ÇAYIR MERA EKİMİ YAPILDI
YORUM EKLE
1
HAYIRSEVERLERDEN BEÜYE ANLAMLI DESTEK
2
CEZAEVİNDE Kİ MAHKÛMLAR SAĞLIK TARAMASINDAN...
3
YOLAÇTA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
4
1 HEKTAR ORMAN YANDI
5
DEMİRHANLARIN ACI GÜNÜ
6
EREĞLİ ÇİNE AÇILDI
7
EREĞLİ HAMSİ FESTİVALİ PAZAR GÜNÜ
8
ÖĞRETMENLER KUTSAL MESLEĞİN ÇALIŞANLARI
9
EMEKLİ ÖĞRETMEN HASAN DEMİR´DE KUTLADI
10
HEPİMİZ İÇİN BİR MATEM YAS AYIDIR
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI