Fuat Oktay: Asgari ücretin hesaplanma usulünde bir değişiklik öngörülmemektedir.
CHP'li Demirtaş: "Asgari ücretle ilgili düzenleme gözden geçirilmeli, ailelerin ihtiyacı göz önüne alınmalı"
TBMM'de 11. Kalkınma Planı görüşmeleri sırasında CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, asgari ücret konusunu gündeme getirdi. Kalkınma Planında asgari ücrete ilişkin yeni bir düzenlemenin olmadığını vurgulayan CHP'li Demirtaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a "Asgari ücretle ilgili bir hedefiniz bulunmakta mıdır? Asgari ücrete ailenin de ihtiyaçlarının dahil edilmesi planlanıyor mu?" diye sordu.
Fuat Oktay, asgari ücretin komisyon tarafından belirlendiğini işaret etti, "Yetki komisyonda olduğu için planda konuya ilişkin bir hedefin verilmesi uygun görülmemektedir" dedi.
KALKINMANIN ANA UNSURU İŞÇİDİR!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın verdiği cevabı değerlendiren CHP'li Demirtaş, "Asgari ücretli yine yok sayıldı. En temel ihtiyaçları görmezden gelindi" ifadesini kullandı. Beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi zaruri ihtiyaçların aylık 2 bin lira gibi ücretle karşılanmasının mümkün olmadığını belirten CHP'li Demirtaş "Hesaplanma usulü de, ücret de en kısa sürede yeniden düzenlenmelidir. Kalkınma Planında, kalkınmanın ana unsuru olan işçinin yok sayılması, en basit tabiri ile emek düşmanlığıdır. Kalkınma sadece sermaye üzerinden değerlendirilemez" dedi.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü Ünal Demirtaş, ILO'nun 131 no’lu sözleşmesinin acilen onaylanması gerektiğine vurgu yaparak "Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdiği yanıtta hala sorumlu kurumlarca istişarelere devam edildiğini ifade etmektedir. Bugün asgari ücretli, açlık sınırının altındaki bu ücretle yaşam mücadelesi vermektedir. Yapılması gereken ILO'nun 131 nolu sözleşmesinin imzalanarak, asgari ücretlinin kendisi dışında ailenin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek, insan onuruna yakışır bir hayatı yaşayabileceği bir ücretin verileceği bir düzenleme derhal hayata geçirilmelidir" dedi.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2019, 21:21