Zonguldak Valiliği, TTK Genel Müdürlüğü, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında “ Maden Müzesi’nin İşletimine Dair Protokol”un imzalandığı bildirildi.
Çalışmaları 90’lı yıllarda başlayan ve 2016 yılında açılan Zonguldak Maden Müzesi’nin işletimine dair protokol imzalandı. Konuyla ilgili olarak Zonguldak Valiliği’nce yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
“Zonguldak'ta maden müzesi çalışmaları 1990’lı yıllarda başlamış, 2000'li yıllarda hız kazanmış ve yapımına 2009 yılında Türkiye Taş Kömürü Kurumu ve Zonguldak Valiliği işbirliği ile başlanmış daha sonra Bakanlığımız işe dâhil olup müzenin inşaatı 2012 yılında bitirilmiştir. 2013 yılında Bakanlığımız tarafından teşhir - tanzim işleri başlatılmış ve 2016 yılında tamamlanmış, 09.12.2016 tarihinde açılmıştır.
Zonguldak Maden Müzesinde; taş kömürü madenciliği, kömür madenciliğinin tarihi, kurumsallaşması, kente ve bölgeye etkileri Zonguldak özelinde anlatılır. Ayrıca kömür madenciliğinde kullanılan malzemeler sergilenir. Canlandırmalar, maket ve kiokslar ile kömürün çıkarılmasından sevk edilmesine kadar süre anlatılır. Müze içerisinde kömür madenciliği ile malzemeler bahçede ise madencilikte kullanılan makineler sergilenmektedir.
Müzenin hemen yanındaki TTK Eğitim Ocağı, 1850'li yıllarda açılmış sürekli olmasa da kömür çıkarılmış Türkiye Cumhuriyeti ilan edildikten sonra 1930’lu yıllarda verimli bulunmayarak işletilmemiştir. II. Dünya Savaşı esnasında sığınak olarak kullanılmıştır. 1965 yılında Ereğli Kömür İşletmeleri ( EKİ) bünyesinde kurulan Eğitim Müdürlüğüne bağlanan ocak o tarihten beri eğitim ocağı olarak hizmet vermektedir. Eğitim ve gezi amaçlı olarak kullanılan bu ocak sebebiyle de Maden Müzesi; ocağın hemen yanına şu anki yerine yapılmıştır.
Müzede teşhirinde Zonguldak özelinde yerel madencilik anlatılmıştır. Maden- kent ilişkisi ön plandadır. Bu ilişki düşünüldüğünde Zonguldak Maden Müzesi, maden müzesi olmasının yanında aynı zamanda Zonguldak kent müzesi hüviyetindedir.
Zonguldak Maden Müzesi, TTK’nın Eğitim faaliyetlerini sürdürdüğü Eğitim Ocağının yanına yapılarak kent kültür ve turizmi için bir lokomotif olması düşünülmüştür.
MADEN MÜZESİNİN İŞLETİLMESİ İÇİN 2011 YILINDA ZONGULDAK VALİLİĞİ VE TTK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA PROTOKOL YAPILDI
2011 yılında müze inşaatını Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü devralmış, 2013 yılında inşaatını bitirmiş, teşhir-tanzim de 2016 yılında bitirilerek 2016 Haziran ayında fiilen hizmete açılmıştır. Teşhir–tanzim işi devam ederken 12 Mart 2015 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile TTK Genel Müdürlüğü arasında “Maden Müzesinin İşletimine Dair Protokol” imzalanmış, gelinen aşamada ise;
Zonguldak Valiliği, TTK Genel Müdürlüğü, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında “ Maden Müzesi’nin İşletimine Dair Protokol” hazırlanarak 15.09.2021 tarihinde imzalanmıştır.
ZİYARETÇİLERE DOĞAL BİR MADEN OCAĞI DENEYİMİ YAŞATILACAK
Maden müzesi ile eğitim ocağının entegre bir şekilde hizmet vermesi için hazırlanan proje sonrasında çalışmalar devam etmektedir.
Proje ile, maden müzesinden ocağa simülasyonlu asansör sistemiyle geçiş yapılarak ziyaretçilere doğal bir maden ocağı deneyimi yaşatılması hedeflenmektedir.
Gündem