Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Deresi’nin ıslahı ile ilgili incelemelerde bulundu. Yavuzyılmaz inceleme öncesinde yaptığı açıklamada derenin ıslahı için Mithatpaşa Tünelleri inşaatı sebebiyle ortaya çıkan hafriyatın kaldırılmasının zorunlu olduğunu belirtirken, ödenek yokluğu nedeniyle duran inşaat çalışmalarının başlaması ve o sırada da derenin projelendirilmesi gerektiğini söyledi. Derenin ıslahının ardından gondol ve küçük motor tekneleriyle turizme de kazandırılabileceği, Zonguldak halkının da bu şekilde dereden daha aktif faydalanabileceğini belirten Yavuzyılmaz; derenin turizme açılabilmesi için debisinin arttırılmasının ve köprü altı da dahil olmak üzere bütünlüklü bir çevre düzenlemesinin yapılmasının da zaruri olduğunu söyledi. Yavuzyılmaz, açıklamalarının ardından dereye girerek, dere boyunu detaylı bir şekilde inceledi.
Yavuzyılmaz’ın açıklamasının tamamı şöyle:
“Orhan Veli’nin şiirlerinde bahsettiği deredeyiz”
“Zonguldakımız’ın en güncel konularından biri Zonguldak Deresi’nin ıslahı projesidir. Zonguldak Deresi’nin kullanımının kent halkına kazandırılması sorunu vardır. Şu anda Orhan Veli’nin şiirlerine konu olan Zonguldak Deresi’ndeyiz. Deremizde bir kirlilik problemi var. Bu kirlilikle ilgili Zonguldak Valimiz ile yaptığım görüşmede bu konuyu gündeme getirmiştim. Kendisi ile fikir alışverişinde bulunduk. Vali Bey geçtiğimiz dönemde Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştüğünü, derenin ıslahı konusunda Mithatpaşa Tüneli inşaatı sebebi ile hafriyatın döküldüğü alan ve biriken eski hafriyatın bir şekilde dereye karışmasının sürekli bir kirliliğe sebep olduğunu belirmişti.
“Derenin Zonguldak halkına kazandırılması Mithatpaşa Tüneli’ne bağlı”
Derenin Zonguldak halkına kazandırılması kilit olarak Mithatpaşa Tüneli’nin tamamlanmasına bağlı. Tünelin tamamlanması için bugün çalışılmaya başlansa en az bir yıla ihtiyaç var. Biliyorsunuz ödenek sıkıntısı sebebiyle inşaat da durmuş durumda. Bizler de hem siyasetin içinde olan insanlar olarak, hem Zonguldak’a sahip çıkan insanlar olarak, hem devlet kurumları olarak, hem de vatandaş olarak Mithatpaşa Tünelleri’nin tamamlanması için mücadele edeceğiz. Bu noktadan itibaren hem hafriyat sorunu ortadan kalkmış olacak hem de daha önce oraya yığılmış olan hafriyatın da başka bölgeye taşınması sonucunda derenin temizliğini büyük ölçüde tamamlamış olacağız. Genel temizlik kısmı da bundan bağımsız olarak belediyenin yetki alanı içerisinde kalıyor, bu sorunu belediyemiz ile birlikte çözebiliriz.
“Amsterdam ve Venedik tipi..”
Derenin debisinin yükseltilmesi konusu ile ilgili de Valimiz ile yaptığımız görüşmede derenin denize karıştığı yerde set oluşturarak istediğimiz seviyeye kadar derenin yükseltilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Burada Amsterdam tipi motorlu teknelerin ve Venedik tipi gondolların da dahil edilebileceği kadar bir derinlik sağlayarak derenin tamamen Zonguldak Turizmi ve halkına kazandırabileceğimize inanıyorum. Mühendis olmam sebebi ile de konunun içine daha fazla girmek istiyorum. Bu nedenle TSO ile de bir görüşme yaparak kendilerinden dere ile ilgili bir AB Projesi hazırlamasını isteyeceğiz. Aynı zamanda da Valiliğimiz ve Belediyemiz tarafından yönetilecek bir proje yarışması düzenlememiz de mümkün…
“Dere Zonguldak Turizmine kazandırılabilir”
En hızlı çalışma ile, tüm kurumların koordineli çalışması ile birlikte hem Mithatpaşa Tünellerinin tamamlanması hem dere ile ilgili projenin bu periyotta hazırlanması, hem de bu projelerin ödenek planının devletimiz tarafından yapılması ile 3 yıl içinde kademeli olarak derenin ciddi anlamda Zonguldak Turizmine kazandırılması mümkündür. Tüm kurumların iş birliği yapması ile bu sağlanabilir. Dört adet Mithatpaşa tünelinden 300’er metrelik iki tanesi tamamlanmıştı, kalan iki tünelin ise 700-800’er metrelik tamamlanmayan tünel kısmı da bitirildikten sonra dere ve Zonguldak’ın çarşısına giren trafik sorunu büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Gazipaşa’nın da trafiğe kapatılarak tamamen yaya trafiğine açılma şansı doğmuş olacak. Yaklaşık iki – üç yıllık periyotta Zonguldak’ın yaşanabilir bir kent haline gelebileceği ve Zonguldak halkı için olumlu gelişmeler sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.
“Zonguldak Acil Kalkınma Kurulu kurulmalı”
Deniz Yavuzyılmaz’ın derenin içinde yaptığı açıklamada; “Yukarıdan gözükmüyor ama köprünün altında çok geniş güzel bir alan var. Bu geniş alanı aynı Eskişehir, Porsuk Çayı’nda olduğu gibi debiyi yükseltip bir yaşam alanına çevirmek mümkün. Yani ödenek çıkıp bir yıl içinde Mithatpaşa Tüneli bitmeli, bu süre içinde derenin projesi zaten hazırlanmış olarak, uygulamaya geçilerek, dere Zonguldak turizmine kazandırılabilir. Orman Bakanımız ve Karayolları Bölge Müdürümüz ile Vali Beyle birlikte görüşmeler gerçekleştireceğiz.
Zonguldak Acil Kalkınma Kurulu’nun bir an önce kurulması lazım. Valimiz, Milletvekillerimiz, Emniyet Müdürümüz, TTK Genel Müdürümüz ve Belediye Başkanlarımızın katılımıyla bu kurulun oluşturulması gerekiyor. Umut var, emek verirsek bu sorunların hepsini çözebiliriz. Gördüğünüz üzere bu derede hala balıklar yaşıyorsa; hayat var, umut var demektir.”
Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2018, 16:48