Karaelmasın Geleceği Aydınlık Romanları Meslek Ediniyor Projesi seminer ve kapanış organizasyonu yapıldı
Vali Çınar’dan Romanlara TOKİ ve çiftlik müjdesi
Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Operasyonu için Hibe Programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘Karaelmasın Geleceği Aydınlık Romanları Meslek Ediniyor Projesi seminer’ ve kapanış organizasyonu gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Vali Ahmet Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını roman vatandaşları temsilen İsmail Demir yaptı. Demir: “Romanların kökünün nereden geldiği bilinmez fakat Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri biz Zonguldak’tayız. Ne hükümetler, ne Cumhurbaşkanları ne Bakanlar nede Valiler bize Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kadar önem, değer vermediler. Biz hep öteki insanlar olduk öyle davranıldı öyle hissettirildi. Ama biz hiç bir zaman ülkemizi bölmeye kalkıştık nede kargaşa çıkarmaya. En büyük kötü alışkanlığımız kendi içimizdeki kavgalar. Hastanelerde ve kamu kurumlarında roman vatandaşlara karşı ayrımcılık yapılıyor” dedi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş konuşmasında: “İl Özel İdaremizin üstlendiği proje kapsamında seçilen Roman vatandaşımız; doğalgaz iç tesisatçılığı alanında eğitimlere başlamış olup 608 saat süren eğitimler sonucunda başarı gösteren 23 kursiyer sertifika almaya hak kazanmıştır. İl Özel İdaremizin yürüttüğü proje; dezavantajlı bireylerin iş hayatında daha fazla yer edinmelerini amaçlamış beraberinde sosyal yaşantılarına ivme kazandırılmıştır dedi.
Son olarak konuşan Vali Ahmet Çınar’da, romanlara yönelik olarak çiftlik ve TOKİ projesinin hayata geçirileceği müjdesini verdi. Vali Çınar: “Kocaman bir çiftlik kuralım. Adına Roman Çiftliği diyelim. Sebze yetiştirilecek ve yumurta üretilecek. Çiçeği romanlarımız çok sever. Yetiştirilen çiçeklerin satışları olsun. Orada insanlar çalışsın istihdam olsun. Ağaç meyve sebze bu çağın en önemli sektörlerinden biridir. Vakıflarla toplantı yaptık bir brifing aldım. Burada bugüne kadar çalışma yapılmamış. Konut edindirme yönelik proje hazırlayın. hedefimiz Roman kardeşlerimiz olacak. Roman vatandaşlara karşı ayrımcılığı araştıracağız, gerekeni yapacağız” dedi.
onguldak’ta; Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Operasyonu için Hibe Programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘Karaelmasın Geleceği Aydınlık Romanları Meslek Ediniyor Projesi seminer’ ve kapanış organizasyonu gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje; İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi İKG PRO, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Valiliği, Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İŞKUR ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde yürütüldü.
Proje kapsamında roman vatandaşlara doğalgaz İç tesisatçılığı alanında 608 saat eğitim verildi.
Emirgan Otel’de düzenlenen kapanış organizasyonuna Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İŞKUR İl Müdürü Gönül Demirsu, Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak Şoförler Odası Başkanı Kadem Bahar, ÇAYDER Başkanı Ramazan Taşdemir, daire müdürleri ile roman vatandaşlar, öğrenciler ve davetli topluluğu katıldı.
İSMAİL DEMİR: ROMANLARA RECEP TAYYİP ERDOĞAN KADAR ÖNEM VEREN OLMLADI
Toplantını açılış konuşmasına roman vatandaşları temsilen İsmail Demir yaptı.
İsmail Demir, “Romanların kökü nerden geldiği bilinmez fakat Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri Biz Zonguldak”tayız. Ne hükümetler, ne cumhurbaşkanları ne bakanlar nede valiler bize Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kadar önem değer vermediler” dedi.
Romanlara yönelik kamu kurumlarında ötekileştirici davranışlar olduğunu ayrıca kamu kurumlarında memur olmayışından dert yanarak şunları söyledi:
“Romanların kökü nerden geldiği bilinmez fakat Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri Biz Zonguldak”tayız. Ne hükümetler, ne cumhurbaşkanları ne bakanlar nede valiler bize Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kadar önem değer vermediler. Biz hep öteki insanlar olduk öyle davranıldı öyle hissettirildi. Ama biz hiç bir zaman ülkemizi bölmeye kalkıştık nede kargaşa çıkarmaya. En büyük kötü alışkanlığımız kendi içimizdeki kavgalar. Romanlara en büyük destek, reis-i cumhurumuz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la başlamıştır. İlk olarak Mart 2010 da roman açılımı başlamış olup Abdi İpekçide konuşma yapmıştır. O konuşmada Sayın cumhurbaşkanımızın da dediği gibi. Meyve ne kadar koyu renkliyse, o kadar olgundur. Romanların ezelden beri çektiği sıkıntılar çok acı verici, onur kırıcı olaylardır. Bizi tanımadan bilmeden yorum yapanlar; bizi dışlayanlar hep oldu. Ama Allah’ın izniyle cumhurbaşkanımızın sayesinde bu durum ortadan kalkmaya başladı ve inanıyorum ki tamamen sona erecektir. Size bir başımdan geçen olayı anlatmak istiyorum sayın valim. Bir Dede. 70 yaşında Umreye gitmiş 5 vakit namazını kılan bir dede. Benim roman olduğumu öğrendikten sonra bana dediği lafa bakın. Siz cenazelerinizi ne yapıyorsunuz? Ben sizin cenazelerinizi yakıyor veya yediğinizi biliyordum. Sayın valim bundan daha acıklı bir olay olabilir mi? Bu kadar duyarsız bir toplum bilinçsiz bir topluluk. Birde bunu yapan dinine düşkün 70 yaşlarında umreye giden bir kişi. Bu; Ayrımcılık, ötekileştirme, değersizleştirme adına en büyük örnek olduğunu düşünüyorum. Bu yaşadığım olay uç noktadır. Halbuki toplumlar birbirine kaynaşa, birbirlerine kültürel, sosyal açıdan tanıması gerekmektedir. Sayın valim bunu da sağlayacak yegane kişi sizsiniz. Ekinlikler düzenlense, romanların avantajlarını öne çıkaracak kültürel özelliklerimizi ilimize göstermeliyiz.
Romanların sorunlarını 4 ana başlık halinde toplarsak; Bunlar Barınma, Eğitim, İstihdam, Sağlık. Öncelikle Barınmadan bahsetmek istiyorum. Barınma çok önemlidir. Kişinin kaldığı ev, çevre çok önemlidir. Roman vatandaşları bir arada tutmak yerine dağıtarak yerleştirmek en önemli çözümlerden birisidir. Roman vatandaşlara Örneğin TOKİ gibi veya kentsel dönüşüm çerçevesinde ev vermek hem onların hayatlarını değiştirir hem de sosyal çevrenin olumlu etkilenmesi sağlanır. Birey için ilk eğitim evi ve çevresidir. Roman çocukları dünyaya gözünü açtığında kötü bir ev ve kötü bir çevre. Üzüm üzüme baka baka kararır Sayın Valim. Eğitim çok önemlidir. Ben okuyamadım imkansızlıklardan dolayı. Ama ben hayat okulunu başarıyla okudum. Herkes benim gibi değildir. Roman vatandaşların çoğu cahil fakat insandır. Roman çocuklarını hepsini bir okula değil de gerekirse ayrı servislerle farklı okullara gönderilmeli bu sayede daha çok kaynaşma etkileşim olacaktır. Ayrıca okullarda ki öğretmenlerimiz roman çocuklarının farklı olmadığını hissettirmeli. Özel ders seminer gibi faaliyetler düzenlemelidir. Unutmayalım ki bugünün çocukları yarının geleceğidir. Romanlar iş bulmada hep zorlandı. Hep işçilik üzerine çalıştırıldı. Kişinin yeteneğine, becerisine bakılmaksızın hep ayak işleri amelelik yaptırıldı. Güvenilmedi. Romanlardan Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişimiz yok.İlimizin genelinde önemli işlerde veya önemli yerlerde bizden çalışan yok. Romanları topluma katmak için bazı kurum ve kuruluşlara romanlardan eğitimli kişiler yerleştirilmelidir. Bu sayede roman vatandaşlarımızın bakış açısı değişecektir. Buda birçok olumsuz durumu ortadan kaldıracaktır. Buna proaktif olarak bakarsak; Olumsuz bir davranışı olmadan önlemektir. Gelin belirli bir sayıda eğitim düzeyi yüksek roman vatandaşlarımızı kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirelim. O işin uzmanı da sizsiniz sayın valim. Arkanızda Zonguldak Romanları var bunu bilin sayın valim. Sağlık Hepimizin bildiği gibi sağlık insan olarak çok önemlidir. Herkese aynı sağlık imkanları eşit sunulmalıdır. Sırf üzeri yırtık kirli diye 2.sınıf insan görüp öyle davranılıyor. Buda insanlar arası ayrımcılığın göstergesidir. Bu konuya el atın sayın valim... Gerek hastane çalışanları gerekse doktorlarla toplantı yapıp bu konuya çözüm bulunulmalıdır. Tiksinerek davranmak, hastalık hakkında bilgi vermemek, ne yapılacağı konusunda uyarılmamak, nasıl olsa cahil diye bilgi verilmemek en büyük dertlerimizden birisidir. Bu konuda hastane çalışanları ve doktorlar azami şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir. Sayın valim sözlerimi bitirmeden önce bana bu imkanız verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim. Unutmayalım ki roman vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti devleti için canını seve seve verir. Bizi kimse bölemez . Biz romanlar olarak Cumhuriyetin bekçileriyiz. Başta sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Hükümetimizin, Devletimizin ve siz valimizin Yanındayız.
DEMİRTAŞ: İL ÖZEL İDAREMİZİN ÜSTLENDİĞİ BU PROJE İLE DE 23 KURSİYERE MESLEK EDİNDİRMİŞ VE ÇALIŞMA HAYATINA KAZANDIRMIŞTIR
Ardından İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş konuşma yaptı. Demirtaş konuşmasında, “İl Özel İdaremizin öncülüğünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Mali Yardımlar Daire Başkanlığı ile ve 20.10.2016 tarihinde karşılıklı imzalamış olduğumuz Karaelmasın Geleceği Aydınlık Romanları Meslek Ediniyor Projesinin kapanış toplantısına hepiniz hoş geldiniz. İl Özel İdaremizin üstlendiği proje kapsamında seçilen Roman vatandaşımız; doğalgaz iç tesisatçılığı alanında eğitimlere başlamış olup 608 saat süren eğitimler sonucunda başarı gösteren 23 kursiyer sertifika almaya hak kazanmıştır. İl Özel İdaremizin yürüttüğü proje; dezavantajlı bireylerin iş hayatında daha fazla yer edinmelerini amaçlamış beraberinde sosyal yaşantılarına ivme kazandırılmıştır. Bu proje İl Özel İdaremizin çalışma alanlarının ne kadar geniş olduğunun bir göstergesidir. Zira 5302 Sayılı Özel İdare Kanunu gereği İl Özel İdaresinin çalışma alanları ve yetkileri son derece geniştir. Kurumumuz eğitim, sağlık, tarım, çevre, gençlik ve bayındırlık olmak üzere yasalarla belirlenen tüm kamu hizmetlerini, katılımcılık, etkenlik, saydamlık, hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde yürütmektedir. İdaremiz, önceki yıllarda dezavantajlı kişilere yönelik çeşitli hibe projeleri hazırlamış ve başarıyla yürütmüştür. İl Özel İdaremizin üstlendiği bu proje ile de 23 kursiyere meslek edindirmiş ve çalışma hayatına kazandırmıştır. Bu gün burada 12 aydır yürütülen projenin kapanış toplantısını yapmaktayız. Meslek sahibi olan kursiyerlerimize bundan sonraki mesleki ve sosyal hayatlarında başarılar dilerim. İl Özel İdaremizin üstlendiği bu proje ile Roman vatandaşlarımızın geleceklerine bir nebze de olsa katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. Herkese Teşekkür eder saygılar sunarım” dedi.
ROMANLARA YÖNELİK OLARAK ÇİFTLİK VE TOKU PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Son olarak konuşma yapan Vali Ahmet Çınar’da konuşmasında romanlara yönelik olarak çiftlik ve TOKİ projesinin hayata geçirileceği müjdesini verdi.
Vali Ahmet Çınar, “Kocaman bir çiftlik kuralım. Adına Roman Çiftliği diyelim. Buradan sebze yetiştirilecek ve yumurta üretilecek. Çiçeği romanlarımız çok sever. Yetiştirilen çiçekler hem çevre şehirleri hem de bu şehirde satışlar olsun. Orada insanlar çalışsın istihdam olsun. Ağaç meyve sebze bu çağın en önemli sektörlerinden biridir.
Aklıma geldi arkadaşlarıma talimat verdim yine. Dün vakıflarla toplantı yaptık bir Brifing aldım. Burada bugüne kadar çalışma yapılmamış. Konut edindirme yönelik dediğimde hemen al bir konut indirmeye yönelik proje hazırlayın. Tabii burada bizim hedefimiz Roman kardeşlerimiz olacak. Kaç tane olur, 10’ mu olur 60’mı olur bunu bilmiyoruz ama elimizden geleni yapacağız” dedi. Vali Ahmet çınar şunları ifade etti.
VALİ AHMET ÇINAR: TÜM VATANDAŞLARIMIZ EŞİT KONUMDADIR
“Sosyal yardımlar konusu, dul, yetim, engeli, evde hasta olanlar işsizler konularında devletin çok büyük imkanları konforda standartta çok büyük yükselişler oldu. Şimdi sevgi evlerini, yurtları geziyoruz. O geçmişte demir kapıların ardında kilitli olan çocuklar, yurtların perişan hali artık yok. Her şey emin olun Avrupanın standartların üzerine çıkmıştır. Bu anlayış Roman kardeşleri de yansıdı bundan eminim. Az önceki konuşmacı kardeşimiz çok doğal içten samimi açık meseleler burada söyledi bir kere şunu bilmesi lazım bu memlekette birinci ve ikinci sınıf diye bir vatandaş yok. Artık bu gönüllerde ve anlayışla da yok. Herkes gibi Roman kardeşlerimiz de aynı eşit haklara sahip vatandaşlarımız. Burada devlette çalışma konusunda birkaç sefer vurgulandı. Evet doğru yılların eksiği bakış açısında Bir takım sıkıntılar bu eksiği büyük oranda doğurdu ancak hepimiz biliyoruz ki artık devlette çalışma Sınavla oluyor puan la oluyor. O zaman ne gerekiyor zaman vatandaşlarımızın eğitimine ağırlık verilmesi gerekiyor ki devlet kapısına daha çok girsinler. Herkes gibi gitsinler bu bizim boynumuzun borcudur. Vali olarak da burada bulunan tüm devlet yönetimi kamu yönetimi hepimizin boynunun borcudur. Bu bizim vazifemizdir. Bir lütuf ya da Size bir iyilik yapalım şeklinde anlayışı hasta değildir Asli görevimizdir Bundan emin olunuz buna kafa göreceğiz iyi şeylerle hizmet edeceğiz toplumsal Değişim dönüşüm iş eğitim konuları bir anda birkaç proje ile hemen olabilecek şeyler değildir uzun zamanda ancak gerçekleşebilen şeyler”
ÇANAKALE’DE KİLİTBAHİR VE ÇİMENLİ KALELERİ ROMANLAR İNŞA ETTİ
Vali Ahmet Çınar konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Ben Çanakkale valisi iken benim basın Müdürüm bir roman kardeşimizdi hemen yanı başında basın Müdürlüğü bir roman kardeşimiz yatıyordu Çanakkale için Derler ki daha doğrusu bu kabul görmüş bir bilgi olarak anlatılır Fatih Sultan Mehmet Rumeli ve Anadolu hisarları gibi gelecek düşman gemilerini Boğazlarım girişinde tutabilmek durdurabilmek için işte Kilitbahir ve çimenlik Kalesi İnşaat ettiriyor o zaman oralarda öyle yoğun insan yaşamı yoktu Romanlara geçiyorlar ve Çanakkalenin romanları inşa etti. Ben ilk gitmiştim Ramazan ayına denk gelmişti. Roman kardeşlerimizle bir iftar programı düzenledik, oldukça kalabalıktı. Orada demiştim ki bu şehrin kalelerini diken Buraya ilk gelenler Romanlar. Eğer bir gün birisi çıkıp da bu şehrin romanını yazacaksa önce romanları yazması gerekir. Böyle güzel de bir etki bırakmışız oradaki kardeşlerim üzerinde”
SOSYAL PROJELER DEVAM EDECEK
Sosyal Projeleri devam edeceğini belirten vali Ahmet Çınar, “Özetle sosyal projeler süreklilik ister bir anda hiçbir şey olmaz ama sürekliliği, sabırla yürütecek bir anlayışın olması gerekir programı devam ettirmek gerekir. Bugün toplanmış olduğumuz bu program bunlardan bir tanesidir başka programlarda da oluyor Ben biliyorum giden valimiz zamanda da güzel çalışmalar oldu fakat hem eğitim konusu dezavantajlı durumda olan çocuklarımıza ekstra kurslar vermek bizim görevimiz istihdam alanları oluşturmak. Bunların hepsi için elimizden gelen her şeyi yapacağımız.” İfadelerini kullandı.
ROMANLARA ÇİFTLİK VE TOKİ MÜJDESİ.
Romanlara yönelik çiftlik ve TOKİ projesinin hayata geçirileceği müjdesini veren Vali Ahmet Çınar sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bir takım konular Kafamızda var ve biz takım talimatları Biz arkadaşlarımızla verdik. Örneğin bir tanesi dedim ki Kocaman bir Çiftlik kuralım, adına Roman Çiftliği diyelim. Buradan sebze yetiştirilecek, yumurta üretilecek, biliyorsunuz romanlar çiçeği romanlarımız çok sever. Üretilen çiçekler, sebzeler hem çevre şehirlerde hemde hem de bu şehirde satışları olsun. orada insanlar çalışsın istihdam olsun. Ağaç meyve sebze bu çağın en önemli sektörlerinden biridir.
Ayrıca aklıma geldi, arkadaşlarıma talimat verdim. Yine Dün vakıflarla toplantı yaptık bir brifing aldım. Burada bugüne kadar çalışma yapılmamış. konut edindirme yönelik dediğimde hemen bir konut edindirmeye yönelik proje hazırlayın talimatını verdim. Tabii burada bizim Aslı hedefimiz Roman kardeşlerimiz olacak. Kaç tane olur, 10’mu olur 60’mı olur bunu bilmiyoruz ama elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
AYRIMCILIK YAPMAYA KİMSENİN HAKKI YOK
Roman vatandaşları temsilen konuşma yapan İsmail demir’in romanlara kamu kurumlarında ayrımcılık yapılıyor sözleri üzerine, “ kimsenin hiç kimseyi ayırmaya hakkı yoktur kimsenin kimseyi yargılama hakkı yoktur. Kimsenin kimseye sen ne yiyorsun Nasıl yiyorsun söylemiyorsun yırtık mı yiyorsun Yamalı mı yiyorsun demeye hakkı yoktur Bu insanlık dışıdır. Konu araştırılacak ve gerekenler yapılacaktır. Bundan kimseni kuşkusu olmasın” dedi.
İŞKUR UZMANLARI SUNUM YAPTI
Toplantı İŞKUR’un İş ve Meslek danışmanların iş başvuruları, CV hazırlama gibi bir çok konuda sunduğu sunumlarla tamamlandı
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 17:55