Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın 4 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen ve Osman Köksal Bahar’ın başkan seçildiği 38. Olağan Genel Kurulu Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındığı öğrenildi.
Mevcut Başkan Osman Köksal Bahar’ın yanı sıra Alaattin Toros, Kemal Aydın ve Engin Kızılkan’ın aday olduğu kongre sonrası sonuçlara itiraz eden ve kongrenin usule aykırı yapıldığını iddia eden Alaattin Toros, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘Esnaf Odası'nın 04/02/2018 tarihinde gerçekleştirilen 38. Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısının ve Seçiminin; genel kurulun divan teşekkülünün usule aykırı olduğu, toplantıda bulunmayan kişiler yerine başka kişiler tarafından imzalar atıldığı, seçimin yapıldığı salonda misafirler ile delegelerin bir arada oturdukları, seçilme yeterliliğine sahip olamayan, diğer başkan adayının 16 yaşındaki oğlunun salon görevlisi olarak görevlendirildiği, delegelerin oylarını kullanırken baskı altına alındığı iddiaları ile yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesi’ istemiyle dava açtı.
Dosyayı inceleyen ve tarafların savunmalarına başvuran Zonguldak İdare Mahkemesi, olayda kongrenin denetim kurulunda imzası bulunan toplantıya katılmadığı ve onun yerine N.E., isimli şahsın imza attığı, N.E.’nin savcılıktaki ifadesinde “Basri Şahin işi dolayısıyla gelemeyeceğini kendisi yerine imza atabileceğimi beyan etti. Ben de beyanı doğrultusunda onun imza atması gereken yerlere imza attım. Necmi Yılmaz da ifadesinde de söylediği gibi ‘Aceleye geldi, son gündü. İyi niyetine dayanarak kapak kısmındaki imzayı senin adına ben attım’” dedi. Savcılık yapılan imza incelemesinde söz konusu imzaların N.E., tarafından atıldığını tespit etti.
Zonguldak İdare Mahkemesi, dosya kapsamında yapılan incelemelerde Bilirkişi Raporu’nda Denetim Kurulu Başkanı Basri Şahin ve Denetim Kurulu Üyesi Necmi Yılmaz’ın yerine N.E., tarafından Denetim Kurulu Raporu’na imza atıldığı, Genel Kurul Toplantısı ve seçimde oy kullanacak olan üyelerin kimlik ibrazı ile imza karşılığında oy kullanmaları gerekirken, sadece hazirun listesinin bulunduğu ve 1357 üyeden sadece 220 üye tarafından imzalandığı. Seçim mazbatasında ise 927 oyun kullanıldığının kayır altına alındığı ve alınan imzalarla kullanılan oy sayısının birbirine uymadığı tespit edildi. Mahkeme; usule uygun yapılmayan Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın yönetim ve denetim organları belirlendiğinden işlemin uygulanması halinde telafisi güç sonuçların doğabileceği dikkate alınarak teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Dava sürecinde Zonguldak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na kayyum atanması ve dava sonucunun ardından ise kongrenin yenilenmesi gündeme geldi.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2019, 20:46