Toprak bozulumunun en büyük nedeni erozyon!

Toprak bozulumunun en büyük nedeni erozyon!

Toprak bozulumunun en büyük nedeni erozyon!

Her yıl 12-18 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Erozyonla Mücadele Haftası” etkinlikleri kapsamında, TEMA Vakfı Zonguldak il Temsilciliği tarafından, toprak ve iklim ilişkisine dikkat çekilerek tüm Türkiye’de “Toprağı koru, iklimi koru” sloganıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. TEMA Vakfı Zonguldak il Temsilciliği, Erozyonla Mücadele Haftası’nda Belediye Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaparak, Türkiye topraklarının yüzde 86’sında erozyon görüldüğü belirtildi. Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında TEMA Vakfı Zonguldak il Temsilcisi Berran Aydan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

TOPRAĞI KORUMAK, İKLİMİ KORUMAKTIR

TEMA Vakfı, bu yıl Erozyonla Mücadele Haftası’nda toprak ve iklim konusuna vurgu yapıyor. İklim değişikliği bugün ve yarınımızın tehdit eden en önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. İklim değişikliğine özellikle fosil yakıt kullanımı sonucu ortaya çıkan sera gazları (karbondioksit vb.) neden oluyor. Sera gazları küresel ortalama sıcaklıkları artırıyor. Sanayi devrimini takiben dünyadaki ortalama sıcaklık 1 derece arttı. Bu artışın 1,5 derecede sınırlı tutulması iklim değişikliğinin etkilerinin daha da şiddetlenmemesi için ciddi önem taşıyor. Küresel sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2010 yılı seviyesine göre yüzde 45 azaltmamız ve 2050 yılına kadar net sıfırlamamız gerekiyor. Bunu başarmak için öncelikle toprak olmak üzere tüm karbon yutaklarını korumak büyük öneme sahiptir. Bu nedenle ülke genelinde düzenlediğimiz toprak yürüyüşleri, tanıtım ve bilgilendirme stantları ve eğitim etkinlikleri ile ‘toprağı korumak, iklimi korumaktır’ diyerek, toprak ve iklim değişikliği arasındaki karşılıklı ilişkiye dikkat çekiyoruz” dedi.                                         

“TÜRKİYE’DE EROZYON HALA EN BÜYÜK TOPRAK BOZULUMU NEDENLERİNİN BAŞINDA GELİYOR”

Yaşamsal önemi olmasına karşın toprakların yeterince korunmadığını kaydeden Aydan, “Gıdamızın yüzde 95’i doğrudan veya dolaylı olarak toprakta yetişiyor. Ancak yaşamsal önemi olmasına rağmen topraklar yeterince korunmuyor. Türkiye’de ve dünyada ciddi oranda toprak bozulumu görülüyor. Dünyada ekilebilir arazilerin yüzde 33’ü toprak bozulumuna uğramış halde bulunuyor. Erozyon ile öncelikle toprakların karbon içeriği en yüksek olan üst kısmı yok oluyor. Türkiye’de erozyon hala en büyük toprak bozulumu nedenlerinin başında geliyor. Topraklarımızın yüzde 86’sında erozyon görülüyor. Bununla birlikte Türkiye’de yürütülen başarılı erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları ile taşınan ve erozyonla kaybedilen toprak miktarı yıllar içerisinde azalıyor. Ancak hala yılda 642 milyon ton toprak erozyonla taşınıyor. Bu toprağın 154 milyon tonu ise deniz, dere ve göllere taşınarak kaybediliyor. Türkiye’de erozyonla taşınan toprağın yaklaşık yüzde 1’i ormanlardan, yüzde 56’sı mera alanlarından, yüzde 39’u tarım alanlarından ve yüzde 4’ü diğer alanlardan geliyor. Bu açıdan bakıldığında ormanların erozyonu önlemede önemli bir rolü bulunuyor. Dolayısıyla orman varlığının korunması ve artırılmasının önemi bir kez daha öne çıkıyor. Bununla birlikte tarım ve mera alanlarında erozyonu azaltacak önlemlerin de alınmasının gerekliliği görülüyor. Toprak verimliliğini azaltan erozyon aynı zamanda bugün ve gelecek kuşakların gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor. Oysa sürdürülebilir toprak yönetimiyle yüzde 58 daha fazla gıda üretilebileceği bildiriliyor. Bu konuda herkesin üzerine ciddi sorumluluklar düşüyor. Devletlerin ve karar alıcıların ise sürdürülebilir toprak yönetimi konusunda daha somut adımlar atmaları gerekiyor” diye konuştu.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2018, 19:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER