Türkiye’de coğrafi bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 1989 yılından itibaren “bölgesel kalkınma projeleri” hayata geçirilmeye başlanmış, Güney Doğu Anadolu Bölgesi için (GAP), Doğu Karadeniz Bölgesi için (DAKAP), Konya Ovası Kalkınması için (KOP) gibi projeler organize edilirken, Batı Karadeniz Bölgesi adına planlanan “BAKAP” projesi ise bir türlü hayata geçirilememişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Çankırı illerini kapsayan BAKAP’ın, ilk projelerin başlamasının üzerinden 30 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen halen hayata geçirilememiş olmasını Meclis gündemine taşıdı.
Yavuzyılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergesinde, “Kalkınma programlarının kapsamında olan birçok ilden sosyal ve ekonomik anlamda geri kalmış olan Batı Karadeniz Bölgesinin illeri için, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak adına planlamalar yapılmakta mıdır?” diye sordu.
CHP’li Milletvekili konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda şu detaylara yer verdi:
“Türkiye’de bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 1989 yılından itibaren bölgesel kalkınma projeleri hayata geçirilmeye başlanmıştı. Güney Doğu Anadolu Bölgesi için (GAP), Doğu Karadeniz Bölgesi için (DAKAP), Konya Ovası Kalkınması için (KOP) gibi projeler organize edilmişti.
Bu projelerin bölgelerin kalkınmasına yadsınamayacak olumlu etkileri olmasıyla birlikte 17.10.2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile DAP, DOKAP, KOP Projelerinin süreleri 31.12.2020 tarihine, GAP projesinin süresi ise 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır. İlgili bölgelerin kalkınması için verilen destekler devam ederken, T81 ve T82 illerini (Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Çankırı) kapsayan, Batı Karadeniz Bölgesinin kalkınması için planlanan “BAKAP” Projesi, ilk projelerin başlamasının üzerinden 30 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen halen hayata geçirilememiştir.
GAP, DOKAP, KOP, KUZKA programlara bugüne kadar Hazineden yüksek miktarlarda destekler aktarılırken, Zonguldak ve Batı Karadeniz Bölgesi hakkını alamamıştır.
Kalkınma programlarının kapsamında olan birçok ilden sosyal ve ekonomik anlamda geri kalmış olan Batı Karadeniz Bölgesinin illeri için, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak adına gelişme planları bu güne kadar yapılmadığı gibi, bölgeyle ilgili 1995 yılında hayata geçen Zonguldak-Bartın-Karabük (ZBK) Projesinin ömrü ise sadece 18 ay olmuştur.
BAKAP’ın bugüne kadar hangi gerekçelerle hayata geçirilmediğini, projenin hayata geçirilmesi hususunda bir çalışmanın olup olmadığını, bölgemizin neden desteklenmediğini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sorduk. BAKAP projesinin hayata geçirilmesi hususunda bölge milletvekilleri, bölgemizin Ticaret ve Sanayi odaları temsilcileri başta olmak üzere konunun tüm paydaşlarıyla girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.”
Gündem
Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2020, 16:41