Denizcilik sektörünün geleceği olan genç mühendislerimiz yeteneklerini uluslararası düzeyde göstermeye başladı. Geçtiğimiz sene Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan henüz 22 yaşındaki yat tasarımcısı Zonguldaklı Onur Kiren, katıldığı dünyanın en prestijli yat tasarım yarışmalarından biri olan BOAT International Design & Innovation Awards töreninde Young Designer of the Year Award kategorisinde 6 finalistten biri olmaya hak kazandı. Zonguldaklı Kiren’in ulusal düzeydeki yarışmalarda da iki Türkiye birinciliği bulunuyor.
Denizcilik sektörüne yönelme nedenleri hakkında konuşurken Zonguldak doğumlu olduğunu belirten ve çocukluk yıllarından beri içinde deniz tutkusu barındırdığını söyleyen Kiren, ‘‘Her zaman kendi imzamı taşıyan bir aracın denizde yüzdüğünü görme hayâliyle yaşadım. Bu doğrultuda da çok istediğim Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümünü kazanarak serüvenime başladım. Hayâllerim ve isteklerim doğrultusunda başlamış olduğum bu serüvenin ilk gününden itibaren, gemi ve yat inşa sektörünü heyecanla takip ederek kendi yeteneklerime ve becerilerime uygun ve aynı zamanda sektörümüze katma değer sağlayabileceğim bir alan arayışında oldum,’’ dedi.
Yat tasarımlarına yönelmesinin sebebini ise estetik bir anlayışa sahip olmasına bağlayan Kiren bu yönelimini, ‘‘Bilindiği üzere yatların ve küçük boyutlardaki teknelerin üretim süreçleri tasarımın fikir aşamasından, üretiminin sonlandığı ana kadar, hatta üretimden sonra dâhi estetik kaygının güdüldüğü bir alandır. Bir tasarımcının bu alanda estetik bir anlayışa sahip olması, onun kullanıcı ile nihai ürünün arasındaki bağı güçlendirmesine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Aynı zamanda yat sahiplerinin hayâlleri, istekleri ve arzularının somut bir hale evirildiği bu süreçten duymuş olduğum heyecan, benim yat tasarımına yönelmemde etkili oldu diyebilirim,’’ şeklinde ifade etti.
Projelerini oluştururken en çok dikkat ettiği konunun tasarımın tamamen özgün olması olduğunu belirten Kiren, ‘‘Özgün bir proje ortaya çıkarma sürecinin hayâl gücünün sınırlarını zorladığını düşünüyorum. Bunun yanında tasarım sürecinin her adımında mükemmeliyetçi olmaya özen gösteriyorum.
Konsept geliştirmelerim için Photoshop, gövde tasarımları için Maxsurf, proje planları ve modellemeleri için Rhino Ceros ve 3D’yi, görselleştirme içinse Vray-Keyshot gibi uygulamaları kullanarak çalışıyorum. Bazen daha efektif olmak adına çeşitli programları kombine bir şekilde kullanmak da gerekiyor. Lisans sürecinde okulumdan öğrendiğim programlar oldu elbette fakat bu programlardaki yetkinliğimin çoğunu kendi imkânlarımla kazandığımı söylemek isterim,’’ diye konuştu.
Tasarım yarışmalarına katılma düşüncesinin oluşması ve elde ettiği başarılar hakkında bilgi veren Kiren, ‘‘Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Bölümü’nde geçirdiğim lisans hayatım boyunca öz yeteneklerim ve isteklerim çerçevesinde hareket ettim. Bu doğrultuda tasarım konusunda kendimi kanıtlamak için çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak, öğrenme sürecimi devamlı hale getirmeye çalıştım. Tasarım yarışmalarına katılma sürecim bölümümün bilgi panosunda karşılaştığım Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçılar Birliği’nin düzenlemiş olduğu Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması posterini görmemle başladı diyebilirim. Bu doğrultuda 7’nci Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’na gönderdiğim 65 metrelik Reflex isimli keşif yatı projem birincilik derecesini almaya hak kazandı. Daha sonrasında tekrar 8’inci Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’na bu sefer grup arkadaşlarımla birlikte İstanbul Boğazı’nda hizmet vermesini planlayarak tasarladığımız 81 metrelik Orkoz isimli tam elektrikli yolcu ve araç feribotu tasarımı ile yine birincilik derecesi elde ettik. Almış olduğum bu dereceler için sektör büyüklerinden gelen yorumların beni çok mutlu ettiğini ifade etmek isterim,’’ ifadelerinde bulundu.
Young Designer of the Year Award 2021 tasarım yarışmasına katılım sürecinin, elde ettiği derecelerin kendisine verdiği cesaretle gerçekleştiğini belirten Kiren, ‘‘Türkiye’deki yarışmada üst üste iki kez derece elde etmek beni uluslararası yarışmalara da proje gönderme konusunda cesaretlendirdi. Young Designer of the Year Award 2021 tasarım yarışmasına Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı freskinden esinlenerek gönderdiğim 90 metrelik Revival konsepti, çeşitli ülkelerden 200’den fazla tasarımcının göndermiş olduğu projeler arasından finalist olmaya hak kazandı. Birinci aşamada gönderilen projeler arasından ilk 6’ya girmeyi başaran projeleri finalist olarak yayınlıyorlar. Yılın Genç Tasarımcısı Ödülü’nde 15 Temmuz’da İtalya’nın Milano kentinde düzenlenecek olan BOAT International Design & Innovation Awards töreninde bu 6 finalistten birisi olacağım. Umarım ben kazanırım,’’ dedi.
Staj gördüğü firmaların da kendisine temel üretim süreçlerini görme konusunda katkı sağladığını ekleyen Kiren, henüz tasarladığı bir teknenin inşasının gerçekleşmediğini ancak bu yoldaki en büyük hayâllerinden birisinin, tasarladığı bir teknenin pruvasında seyir etmek olduğunu dile getirdi. Gelecek planlarında ise kendisini tasarım konusunda geliştirmeye devam edip tasarım ofisini kuracak yetkinliğe ulaşmak olduğunu aktaran Kiren, bu yolculukta başarılı olmayı ve bir gün tasarladığı teknelerin altında Türk tasarımcı olarak adının geçmesini ümit etiğini belirtti.
Revival Projesi
Revival’ın ana konseptinde su, hava, toprak ve ateş dörtlüsünü bir arada barındıran 4 element salonu yer alıyor. Ayrıca yüzme havuzu ve spor kompleksiyle bağlantılı, Türk tipi hamam, sauna, buz şoklama odası, masaj odasının bir arada olduğu health and wellness merkezi de bulunuyor. Teknede, sualtı gözlem odası, dalış odası, denizaltı, sualtı ve suüstü drone’larının yanında gökyüzü gözlemleme alanı da mevcut. 2 VIP, 3 konuk ve 1 master kabiniyle 12 misafirin ağırlanabildiği Revival’da 100 metrelik koşu yolu, açık ve kapalı sinema, güneşlenme terası, oyun odası, yemek/toplantı odası, kütüphane ve fotoğraf galerisi gibi çeşitli olanaklar sunuluyor. Ayrıca sahibinin soğuk iklimlerde kayak hobisini gerçekleştirebilmesi için atölyeli kayak mağazası ve bölgeye intikali sağlayacak olan Airbus H135 klasmanındaki helikopterlerin inişine uygun tam sertifikalı bir helikopter pisti de bulunuyor.
Konseptin öncelik verdiği bir diğer konu da dünyanın yaşanabilir bir gezegen olarak devam edebilmesi. Bu amaca uygun olarak Revival’da bilimsel çalışmaların gerçekleştirilebileceği tam donanımlı bir araştırma alanını da bulunuyor. Tekne, itiş gücünü hidrojen yakıt hücrelerinden güç alan yenilenmiş tahrik sistemiyle sağlıyor. Teknede kullanılan solar cam filmleri ile de tasarımın hassasiyetini desteklemek amaçlanıyor.
Kaynak: https://www.marinedealnews.com/odule-tek-turk-aday-onur-kiren/
Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2021, 16:12