BBP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Nizamettin HALICIOĞLU ve beraberinde İlçe sekreteri Fatih ZERE, İlçe ikinci başkanı Turabi ÇELİK, İlçe Yönetim kurulu üyeleri Burhan ŞAHİN, Mert DEMİRCAN ve Nihat ABAŞ, Kandilli beldesinde çeşitli temaslarda bulundular.
BBP heyeti ilk önce GMİS Armutçuk şube başkanı İsa MUTLU ile görüştü. BBP heyeti burada yaptığı görüşmede Kandilli beldesinde bulunan özel bir maden ocağında işten çıkartılan işçilerin son durumları, şirketin çalıştığı ocağın bundan sonraki durumu, TTK ya işçi alımı konusunda sendikanın girişimleri, TTK Armutçuk Müessesesinde tamir tarama işlerinin taşerona verilmesine karşı çıkılarak taşeronlaşmanın engellenmesi ve madencilik işlerinin taşeron yerine devlet eliyle yapılmasının sağlanması, GMİS delege seçimleri gibi bir çok konuda görüş alışverişinde bulundu. BBP İlçe başkanı N. HALICIOĞLU, özellikle işten çıkartılan işçiler ile alakalı olarak bu güne kadar sendikanın yaptığı girişimleri desteklediklerini ve her zaman yanlarında olduklarını bildirerek devletin bu işçilere sahip çıkması gerektiğini belirtti. Şirketin 2005 yılında yaptığı açılışı bölge için büyük bir yatırım sayıp açılış kurdelesini kesenlerin bugün aynı hassasiyeti göstermediğini, işçinin yol göstermediğini ve yarını hakkında tatmin edici bir cevap veremediğini belirtti. Bölge milletvekillerinin ortalarda görünmemesinden yakınan HALICIOĞLU aileleriyle beraber yaklaşık 3000 kişiyi ilgilendiren bu olaya bölge milletvekilleri ve özellikle Başbakanın duyarsız kalmasını eleştirdi. Bu işçilerin TTK da istihdam edilebileceğini böylece TTK da ki işçi açıklarının da azalabileceğini belirtti. Son dönemde Armutçuk Müessesesinde tamir tarama ve yeni kuyu işleri için taşeron şirketlere iş verileceğinin altını çizen HALICIOĞLU, bu işçilerin istihdam edilerek kalifiye işçilerle kurumdaki işlerde kısa sürede ilerleme sağlanabileceği tespitinde bulundu. Özellikle son günlerde meydana gelen madencilik kazalarının Türkiye ye ders olduğunu belirten HALICIOĞLU, madencilik faaliyetlerinin ancak devlet eliyle yapılması gerektiği, yoksa iş güvenliği kadar istihdam sorunlarının da baş gösterebileceğini söyledi. GMİS Başkanı Mutlu da destek veren sayılı partiden biri olan BBPlilere teşekkür ederek kendilerini her zaman yanlarında gördükleri için teşekkür etti. Son olarak Ocak ayı içinde yapılacak olan GMİS seçimlerinde işçinin yanında olan, işçinin hakkını savunabilecek bir yönetimin başa gelmesi temennisinde bulunan HALICIOĞLU ve BBP heyeti, sıcak karşılamasından dolayı İsa MUTLU ya teşekkür ederek sendika binasından ayrıldı.
BBP heyetinin ikinci durağı Kandilli Belediye Başkanı Mustafa AYDIN oldu. Burada da konu önce işten çıkartılan işçiler oldu. Kandillinin giderek küçüldüğünü nüfusunun her geçen gün azaldığını bunun en önemli sebebinin ise istihdam sorunu olduğunu belirten HALICIOĞLU, başta bölge milletvekilleri olmak üzere hükümeti de göreve çağırdı ve hazır çalışan işçisi olan bir yerin kapandığını Kandilli kadar Ereğli nin de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. Aileleriyle beraber yaklaşık 3000 kişinin bundan etkileneceğini hatırlatarak son verilere göre Zonguldak ilinden 45000 kişinin göç ettiğini buna çözüm bulunması gerektiğini belirtti. Ereğli ilçesinde Erdemir ve tersanelerden işçi çıkartılmasında da soruna taraf olan ve bölgenin küçüleceğinin işaretlerini aldıklarını söyleyen HALICIOĞLU, son işçi çıkartmalarla birlikte özellikle Kandilli beldesinin kan kaybedeceği uyarısında bulundu. Beldenin önemli geçim kaynağının madencilik olduğunu ancak Hükümet politikalarının küçülme yönünde ilerlemesi sebebiyle işçi alımları olmaması ve yeni istihdam alanlarına öncülük edilememesi bölge için önemli bir kayıptır dedi. TTK ya ait lojmanların satışa çıkarılması ve satılacak lojmanlarda, bölgede ikamet edecek bölgeye ekonomik katkı sağlayacak olanlara öncelik verilmemesi sebebiyle yeni sorunların baş göstereceğini belirten Kandilli Belediye Başkanı AYDIN partili partisiz her kesimden insanın bölge için desteğini istedi. BBP heyeti hem Kandilli beldesinde hem de Ereğli de işsiz gezen onlarca kişinin olduğunu bunların istihdam sorununun olduğunu söyleyerek Kandillide bulunan maden ocaklarının bir fırsata dönüştürülmesi için el birliği ile çalışılması gerektiğini söylediler. Eski Hastane binası ile Sağlık Meslek Lisesi binası, TTK ya ait lojmanlar, 17 varagel bölgesi gibi atıl durumda bekletilen yerler olduğunu belirten AYDIN buralar ile ilgili projelerine destek istedi. HALICIOĞLU ve BBP heyeti bölgeye hareket getirecek olan projelerden oldukça etkilendiklerini belirterek konunun takipçisi olacaklarını belirterek ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Ayrıca TTK ya ait Yeni Kuyu projesin hakkında çekincelerini belirten BBP heyeti daha önce Karadon bölgesinde yaşananları hatırlatarak ihaleyi kazanan şirketin bölge halkından istihdama öncelik vermesi için girişimde bulunulması yoksa firmanın kendi çalışanlarının Karadon da ki gibi kültür ve yaşam tarzı farkının getirdiği bazı huzursuzluklara sebep oluşturabileceğine dikkat çektiler.
BBP heyeti belediye binasından ayrıldıktan sonra Kandilli beldesinde bulunanlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi ve bölgelerine sahip çıkmaları temennisinde bulundular.
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 07:36