CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli´ye bağlı Kandilli Beldesi Alacaağzı mevkiinde daha önce HEMA AŞ´nin rödovansçı olarak işlettiği kömür ocağına gitti ve ocağın kapatılmasına sert tepki gösterdi. Milletvekili seçilmeden önce Avukat ve Maden Hukuku Uzmanı olan Demirtaş, ocak önünde Enerji Bakanlığı, TTK Genel Müdürlüğü ve işletmeci Hattat Holding´e seslenerek, Biran evvel 2 gün içerisinde aşağıya tulumbayı kurun ve suyu çıkartın, ocağı üretim yapılacak hale getirin, bunu yapmayacak iseniz ben bölgesine sorumlu bir milletvekili olarak bir maden işçisinin çocuğu olarak, bir Zonguldaklı olarak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağım. Görevi kötüye kullanmaktan, görevi ihmalden ve kamu malına zarardan
Ocak bu şekilde kapatılırsa bunun telafisi mümkün değil. İleride telafi edilemeyecek zararlar doğmak üzere. diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, beraberinde Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve partililer ile birlikte Kandilli Beldesi Alacaağzı mevkiinde bulunan ve şuan faaliyette olmayan HEMA A.Ş´ninrödovansçı olarak işlettiği kömür ocağına gitti.
ÖNLEM ALINMAZSA OCAK KULLANILAMAYACAK
Burada basın açıklaması yapan Demirtaş, maden ocağında yılbaşından bu yana üretim yapılmadığını anımsatarak, biliyorsunuz Türkiye Taşkömürü Kurumu ile HEMA şirketi arasında kiralama sözleşmesi vardı. Sözleşmeden doğan hukuki sorunlar nedeniyle davalık durumdalar. Ocak ayından bugüne kadar geçen süre içerisinde ocağın normal bakımının devam edebilmesi, tekrar üretime geçtiğinde faaliyetini devam edebilmesi için gerekli olan işçi sayısı muhafaza edilmekte. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanının açıklamalarından öğrendik ki buralardaki tulumbaları sökmüşler. Tulumbaların sökülmesinden ötürü içeride bir su baskını söz konusu olmuş ve ocak kullanılamaz hale gelme durumu belirmiş. Burada bir önlem alınmaz ise 10 günlük süre içerisinde ocağın kullanılamayacak hale geleceğini öğrendik. Dedi.
YER ALTINDA, 4,5 MİYON KÖMÜR, YER ÜSTÜNDE EN İYİ MADEN İŞÇİLERİ VAR
Demirtaş, Maden ocağının aktif olduğu dönemlerde 850 kişinin geçimini sağladığını hatırlatarakBurası Ereğli ekonomisine aylık 2 trilyon, yıllık 25 trilyon gibi katma değer katan bir ekonomiye sahipti. İşçilerin işten çıkarılması ocağın da atıl vaziyete gelmesi ile bundan mahrum kaldık. Ereğli ve Zonguldak´ın en büyük sorunu işsizlik. Yerin altında 4.5 milyon ton kömür var. Yukarıda da en iyşi maden işçileri var ama bu kömür milli servet yukarıya çıkarılmıyor. İşçi olduğu halde teknik teçhizat olduğu halde yapılmıyor. 4.5 Milyon ton yaklaşık 2 milyar gibi bir paraya tekabül ediyor. Bu şekilde rezerv tespit edildi. Yaklaşık bin işçi ile 40 yıllık yetecek şekilde rezerv söz konusu. Eğer önlem alınmaz ise bu 2 milyarlık milli servet yok olacak. diye konuştu.
OCAĞI AÇMAZSANIZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM
Bu durumdan TTK ve şirketin olduğu kadar Enerji Bakanlığının da sorumluluğu olduğunu söyleyen Demirtaş, Enerji Bakanlığı, TTK Genel Müdürlüğü, Hattat Holding´e sesleniyoruz 2 milyarlık servetin burada terk etmeyelim, yok etmeyelim. Eğer önlem alınmaz ise aşağıya tulumbalar kurulup bu sular çıkarılmazsa bu ocak 10 günde kullanılamayacak hale gelecek. Yazıktır bu ülkenin milli servetine ve bu ülkenin insanına. Biran evvel 2 gün içerisinde aşağıya tulumbayı kurun ve suyu çıkartın, ocağı üretim yapılacak hale getirin, bunu yapmayacak iseniz ben bölgesine sorumlu bir milletvekili olarak bir maden işçisinin çocuğu olarak bir Zonguldaklı olarak Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağım, görevi kötüye kullanmaktan, görevi ihmalden ve kamu malına zarardan. Ocak bu şekilde kapatılırsa bunun telafisi mümkün değil. İleride telafi edilemeyecek zararlar doğmak üzere. diye konuştu.
DEVLETİN MADENE SAHİP ÇIKMASI, İŞLETMESİ GEREKİR
Demirtaş, 850 işçinin çalıştığı maden ocağının kapatılmasıyla bölgenin hali hazırdaki işsizlik sorunun daha da artacağını vurgulayarak, Eğer devlet bu işi yapamayacak ise özel sektöre versin diyorduk özel sektöre verdi ve özel sektör de bunu başarmadı. Burada olması gereken artık devletin bu madene sahip çıkması, mülkiyeti kendisine ait olan madene sahip çıkması ve burayı işletmesi gerekir. Ereğli´de İŞKUR´un verilerine göre 10 bin 500 işsizimiz var. 850 arkadaşımız işsiz, hem diyoruz işsizlik çok fazla hem de diyoruz ki zenginliğimizi, karaelması yeryüzüne çıkarmıyoruz. Bunu biz kabul etmiyoruz. 1 Kasım tarihinden sonra CHP iktidarında buraya sahip çıkacağız, burayı tekrar çalışır üretim yapar hale getireceğiz. 1 Kasım tarihine kadar bu ocağın direnme şansı yok.şeklinde konuştu.
EREĞLİ KANDİLLİ YOLU AÇILMALI
Kandilli´ninbir önemli sorununun da yaşanan heyelan ile birlikte Ereğli ile bağlantı sağlayan yolun iki noktadan kapanması olduğunu belirten Demirtaş, şunları söyledi:
Kandilli´nin Ereğli ile bağlantısı 2 noktadan koptu. İl Özel İdaresi ve Ereğli Belediyesi ekiplerinin çalışmalarını hızlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Maalesef 1 haftalık bir süre geçti bir ilerleme bir sonuç yok. Kandilli halkı bundan rahatsız. İvedilikle bütün ekiplerini buraya yönlendirip bu yolu açmalarını istiyoruz
BAŞKAN AYDIN, YETKİLİLERE SESLENDİ
Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da konuşmasında bölgenin tek geçim kaynağının maden ocakları olduğunu hatırlattı ve göreve geldiğimiz bir buçuk yıldan beri bölgemizde maden yataklarının yaşadığı sorunlarını dillendirdik. Kandilli zorlu bir bölge. İş imkanları dar olan bir bölge. Temel iş olanağı da madenlerdir. Şuanda yol sorunu da yaşıyoruz. Bölgemizde kömür var fakat bu kömürün çıkarılması ile ilgili devletin ciddi adımlar atması gerekiyor. Özel sektörle yaşanılan sorunları halkımız çekiyor. Yetkililere sesleniyoruz işsiz kalan arkadaşlarımızı tekrar işe kavuşmaları anlamında siyasilerin yapması gereken adımları atmalılar. Bizler belediye olarak bölgenin bütün sorunlarına çok duyarlıyız, sonuna kadar da imkanları kullanmaya çalışıyoruz.dedi.
Kandilli-Ereğli arasındaki iki yolun kapalı olması ile ilgili de konuşan Aydın, Kaymakamlığın ve özel idarenin çalışmalarına belediye olarak biz de destek veriyoruz. Kaymakamımız Nazım Madenoğlu konuyu yakından takip ediyor ve biran önce çözüme kavuşması için de gayretlerini gösteriyor. Kendisine bu desteklerinden ve çabalarından ötürü teşekkür ediyorum diye konuştu.
GMİS ZİYARETİ
HEMA Maden ocağı önünde yapılan basın açıklamasının ardından Milletvekili Demirtaş, Belediye Başkanı Aydın, İlçe Başkanı Kartal ve partililer Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şubesini ziyaret etti.
Şube Başkanı Ali Eşitmez´den süreç hakkında bilgi alan Demirtaş, konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Şube Başkanı Ali Eşitmez de mevcut 4 buçuk milyon ton kömürün yanı sıra toplam 6 milyon tona yakın kömür rezervinin ülke ekonomisine kazandırılmasını istediklerini söyleyerek, Şuan için 5.5-6 milyon ton alınmayı bekleyen rezervimiz var. Var olan bir kurumu yaşatmamız lazım. Sonuçta burada 850 kişi çalışıyordu. Özel sektör çalışmama kararı aldı rödevans bedelinden ötürü. Burasının atıl duruma düşmemesini istiyoruz, işletilecekse devlet tarafından işletilmeli. Kuruma işçi açıkları giderilsin, herkes üzerine düşeni de yerine getirmesini bekliyoruz
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2015, 15:18
sn.chpli belediye başkanı olan mustafa aydın beyfendi ilk önce sizin kandilli belediye binasının tapusunu bir alında ondansonra başka sorunları çözmeye çalışın makamın neyin üerinda siz ilk onu çözün heme yenimiş gibi göstermeye çalışmayın ziniyet hep aynı