33 milyon ton kömür rezervi üretilmeyi bekliyor

Ereğli´ye bağlı Kandilli Beldesi’nde iki ayrı sahada yaklaşık 33 milyon ton kömür rezervi üretilmeyi bekliyor.

33 milyon ton kömür rezervi üretilmeyi bekliyor
 Ereğli´ye bağlı Kandilli Beldesi’nde iki ayrı sahada yaklaşık 33 milyon ton kömür rezervi üretilmeyi bekliyor. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, işçi açıklarının giderilmesi ve yeni sahalarda üretime geçilmesi durumunda en az bin 500 kişilik yeni istihdamın sağlanacağını söyledi. 
Kandilli Beldesi Kireçlik mevkisinde yaklaşık iki yıl önce ortaya çıkarılan 20 milyon ton kömür rezervi tespit edildi. Kandilli’de daha önce HEMA tarafından işletilen Alacaağzı bölgesindeki kömür rezervinin ise yaklaşık 13-14 milyon ton olduğu ifade edildi. HEMA’nın Alacaağzı’nda üretimi durdurmasının ardından TTK’nın geri aldığı sahanın yeniden ihaleye çıkartılması için şartname hazırlığı yapıldığı ve önümüzdeki aylarda ihaleye çıkartılacağı belirtildi. 
Konuya ilişkin açıklamada bulunan GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, Alacaağzı bölgesine TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’nden 25-30 kadar işçi kaydırıldığını ve burada hazırlıkların yapıldığını söyledi. Alacaağzı’nda ki kömür ocağında HEMA’nın çalıştırdığı dönemde bin işçinin istihdam edildiğini dile getiren Eşitmez, “Alacaağzı maden ocağı şu anda tamamen TTK’nın kontrolüne geçti. Şu anda günlük 25-30 kadar maden işçisi arkadaşımız burada eksikleri gidermeye çalışıyor. İhalenin kısa süre içerisinde yapılmasını bekliyoruz. Burada belki ilk zamanlar 200-250 kadar maden işçisi çalışacak ama hazırlıklar sona erip tam kapasite ile üretime geçildiğinde bu sayı yine 900-1000 civarında olacaktır” dedi.

BİN 500 MADENCİ İSTİHDAM EDİLECEK

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ndeki işçi açıklarına da değinen Eşitmez, kurumun bölgede 350 işçi açığı bulunduğunu söyledi. Eşitmez, “Bizim Armutçuk TTK’ya bağlı mevcut üretim yaptığımız ocaktaki norm kadromuz bin 459. Şu anda biz bin 120 kişi ile çalışıyoruz. Hem bu işçi açıklarının giderilmesi hem de Armutçuk’taki yeni kuyunun bir an önce açılması gerekiyor. Yeni kuyu daha çok iş güvenliği açısından önemli. Biz şu anda mevcut ocakta kömür damarına 40-45 dakikada ulaşabiliyoruz. İşçilerimiz yürümek zorunda kalıyor. Kireçlikteki yeni damar açıldığında işçilerimiz 5 dakika içerisinde kömür damarına ulaşabilecekler. Buda hem işçi güvenliği açısında hem de zaman açısından üretimin artmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Kandilli´deki 33 milyon ton kömür rezervinin ekonomik değeri ise 15-20 milyar TL arasında hesaplanıyor.
Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2016, 07:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER