´´Zonguldak’ın var olma mücadelesi: taşkömürü´´

´´Zonguldak’ın var olma mücadelesi: taşkömürü´´

´´Zonguldak’ın var olma mücadelesi: taşkömürü´´

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür’ün Bulunuş Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Demirtaş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  8 Kasım 1829 tarihinde UzunMehmet’in Kdz. Ereğlinin Kestaneci köyünde bulduğu taşkömürü, koklaşabilirözelliği sayesinde başta demir çelik sanayisi olmak üzere endüstrinin anahammaddesi olmasının yanında, hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet dönemindedonanmanın ihtiyacını gidermiştir. Taşkömürü, bu özellikleri ile çok büyük birstratejik öneme sahip olmuş, 187 yıl boyunca da bu önemini korumuştur.

Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik altyapısının oluşumunda ve kalkınmasında çokbüyük bir pay sahibi olan taşkömürü, Zonguldak ekonomisine de can vermiştir.Taşkömürünün bu önemi, Zonguldak’ın Cumhuriyetin ilk kenti olmasınısağlamıştır.        Zonguldak’ın varlığı, taşkömürününvarlığına bağlıdır.     Başta elektrik santralleri olmaküzere, kok fabrikalarında, demir-çelik ve diğer sanayi üretimindeki en önemligirdi maddesitaşkömürüdür.             

 ACI TABLO

Türkiye, üretmek ve ekonomik olarakkalkınmak istiyorsa, üretimdeki en önemli girdi maddesi olan taşkömürünüdışarıdan satın almak yerine, kendisi üretmelidir. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak bugün Türkiye’nin taşkömürüüretimindeki tablosuna baktığımızda, çok acı bir tablo ile karşılaşıyoruz:maalesef taşkömüründe dışa bağımlıyız. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)’nun2015 yılında yayımlanan Sektör Raporu’na göre, 2014 yılında tüketilen 33 milyonton taşkömürünün yalnızca 2 milyon tonunu üretmişiz. Geri kalan 31 milyon tontaşkömürü yurt dışından ithal edilmiş. Yani taşkömürü tüketiminin yüzde92’sinde dışa bağımlıyız. Zonguldak’taki kömür sahalarınınruhsatlarının tamamı Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na aittir. Öngörülebilen bu1,3 milyar tonluk taşkömürü rezervi, bugünkü verilere göre 150 yıl yetecekbüyüklükte bir servettir. Bu rezervin yüzde 67’si, özellikledemir-çelik sektöründe kullanılan, kalorisi yüksek ve çok değerli olankoklaşabilir kömür özelliğine sahiptir. Bu sebeple, Türkiye bu rezervden yoksunbırakılmamalıdır. Ve bu rezerv, yandaş şirketlertarafından değil devletin kurumu olan TTK tarafından değerlendirilmelidir. Bu üretimi, devlet bizzat kendisiyapmalı, buradan sanayiye daha az maliyetli girdi yaratmalı ve ülkeninkalkınmasını sağlamalıdır. Bugün Uzun Mehmet’in kömürü bulma,maden emekçilerinin de kömürü çıkarma mücadelelerini sahip çıkmazamanıdır.  Maden ocaklarımıza yapılacak yatırım ve yenileme çalışmalarıTTK’yı yeniden ayağa kaldıracak ve sonuçta milyarlarca doların yurtdışına akışıengellenmiş olacaktır. Bu sadece Zonguldak için değil, ülkemizin varlığı vebağımsızlığı için temelzorunluluktur.           

AKP, CUMHURİYETİ,  TTKYI VE ZONGULDAKI YOKETMEYE ÇALIŞMAKTADIR

Zonguldak, 14 yıllık AKP iktidarıdöneminde, yatırımlardan ve kalkınmadan hiç bir pay alamadığı gibi, iktidar,Türkiye Taşkömürleri Kurumunu da özelleştirerek tamamen kapatmak istemektedir. Kendi yandaşları dışında toplumunhiçbir kesimini kucaklamayan ve Cumhuriyeti tamamen yok etmek isteyen  AKPiktidarı, TTKyı ve Zonguldakı da yok etmek istemektedir. İktidar, Cumhuriyetekonomisinin en önemli değeri olan taşkömürünü de Rusya, Kanada gibi ülkelerdenithal ederek kendi aracı sermayedarlarına rant yaratmaktadır. Şu an TTKda 6bin üretim işçisi açığı olduğunu, işçi açıklarının iş güvenliğini tehditettiğini sağır sultan duydu, ama başbakan ve enerji bakanı duymadı. AKPiktidarı tıpkı Cumhuriyetten intikam aldığı gibi, Cumhuriyetin ilk kentiZonguldaktan da intikam almaktadır.

TTKYA 6 BİN ÜRETİMİŞÇİSİ, YIL BAŞINA KADAR ACİL ALINMALIDIR

Zonguldak’ta taşkömürününbulunuşunun 187’nci yılı vesilesiyle, AKP iktidarına taşkömürünün stratejikönemini kavrama ve Zonguldak’ın var olma mücadelesin 6 bin üretim işçisini yılbaşına kadar acil olarak alması çağrısında bulunuyorum. İktidar, muhalefet, siviltoplum ve tüm vatandaşlar olarak bu mücadelede hemfikir olmalı ve taşkömürüne,TTK’ya sahip çıkarak Zonguldak’ımızı ayakta tutmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerimle, “8 Kasım Uzun MehmetiAnma ve Kömür Günü”nü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere yerin binlercemetre altında iş kazalarında, grizularda yaşamını yitiren madencilerimizi,büyük bir saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.


                                                                                        

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2016, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER