ALAPLI’DA GENÇLİK BAYRAMI SÖNÜK GEÇTİ

Alaplı´da her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarının 4. gününde düzenlenen ve halk arasında “kızlar bayramı” olarak bilinen Alaplı Gençler Bayramı, fındık hasadının başlaması nedeniyle sönük geçti.

ALAPLI’DA GENÇLİK BAYRAMI SÖNÜK GEÇTİ
gundemeregli.com-Alaplı´da her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarının 4. gününde düzenlenen ve halk arasında “kızlar bayramı” olarak bilinen Alaplı Gençler Bayramı, fındık hasadının başlaması nedeniyle sönük geçti. 


Alaplı Hükümet Caddesi’nde esnaflık yapan İsmail Türk, “Bu bayram kızlar bayramı değil, Alaplı Gençlik Bayramı’dır. Bu bayram Alaplı’nın gelişmesi açısından çok iyi ama birilerinin burada kız bulması, görüşmesi Alaplı ilçesinde her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı´nın son günü gerçekleştirilen halk dilinde kızlar bayramı olarak adlandırılan Alaplı Gençler Bayramı bu yıl fındık hasadına takıldı. Gençlerin ilgi göstermediği bayram dolayısıyla Alaplı’nın en işlek caddesi olan Hükümet Caddesi’nde bu yıl sessizlik hakim oldu. Yerel halkın Alaplı’nın adını kötüye çıkarttığını öne sürdüğü Kdz. Ereğli’nin Gülüç beldesinde başlayan ve 13 yıldan bu yana Alaplı ilçesinde devam ettirilen yaklaşık 20 yıllık bayramın kızlar bayramı olarak lanse edilmesi ilçe halkının ve esnafının tepkisine yol açıyor. Geçmiş yıllarda ulusal basında yer bulan haberler sonrası şehir dışından ilçeye kız arkadaş bulmaya gelen gençlerin olduğunu da belirten birçok esnaf bu durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getirirken, Gençler Bayramı’nın yanlış anlatılmasından dolayı Alaplı’nın yanlış tanınmasına neden olduğunu öne sürdüler. Böyle lanse edildi. Kızlar bayramı ismi konması yanlış, kesinlikle kızlar bayramı değil gençlerin bayramıdır” dedi.



“ADETİMİZE, ÖRFÜMÜZE UYGUN ŞEYLER DEĞİL”

Esnaf Mehtap Altay ise, bayramın kızlar bayramı olarak lanse edilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Bu bayram dolayısıyla esnafımız ekonomik anlamda canlılık yaşıyor. Ama halkımız bu bayramdan rahatsız oluyor. Bu bayram kızlar bayramı diye anılıyor. Eskiden köylerde kızlar bir eve toplanır ve eğlenceler yapılırdı. Bu adetler zamanla köreldiğinden insanlar sokakta gezmeye başladılar. Bu da Alaplı bayramı olarak lanse edilirken kızlar bayramı diye anılmaya başladı. İnsanlar ne yapıyor; burada erkekler caddede sıraya diziliyorlar. Kızlar erkeklerin arasından geçiyor. Hoş olmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Bizim adetimize, örfümüze uygun şeyler değil aslında böyle şeyler. İnsanlarımızda da bir rahatsızlık oluşturuyor” diye konuştu.



“ALAPLI’NIN YANLIŞ TANINMASINA SEBEP OLDU”

Al Caddesi’nde esnaflık yapan Gökhan Erdun ise, Alaplı Bayramı olarak bilinen bayramın isminin yapılan haberlerle ‘kızlar bayramı’ olarak değiştirildiğini öne sürerek şöyle konuştu: 

“Bu bayram ilçenin son bayramı, bu bayramın adını bazı gazeteciler kızlar bayramı olarak değiştirdiler. Bu da bizim bayramımızın Türkiye genelinde ve yakın çevrelerde yanlış tanınmasına sebep oldu. Hani Turgut Özal’ın bir lafı vardı, Azeri bir işadamına ‘siz çok iyi bilmem nesiniz’ dedi, bizim adımız aynı ona çıktı. Dışarıdan buraya gelip de bize ‘kızlar bayramı nerede?’, ‘biz nereden kız seçeceğiz’ diyorlar. Bundan bizim rahatsız olduğumuz kadar bazı gazeteciler yine kızlar bayramı diye hala haber yapıyorlar. Burada kızlar bayramı diye bir şey yok, buraya kızlarımız da geliyor, gençlerimizde geliyor. Özellikle kız pazarlamaya kimse gelmiyor. Bundan yalnızca esnaf olarak biz değil, bütün Alaplı halkı rahatsız.”



“KIZLAR BAYRAMI DİYE BİR ŞEY YOK”

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, kızlar bayramı diye bir bayramı kabul etmediklerini belirterek, “Bu bayram gençlik bayramı, Alaplı’nın bayramı bu bayram genellikle Kurban Bayramı’nın son gününde etkin halde kutlanmaktadır. Eskiden Gülüç beldesinde kutlanan bayram burada kutlanıyor. Bunun adı kızlar bayramıdır diye bir şey yok. Alaplı’da gençlerin bayramın 4’üncü günü kutladığı bir bayram bu. Ben öyle düşünüyor, öyle hissediyorum. Yani kızlar bayramı diye bir şeyi ben kabul etmiyorum. Öyle bir şey yok” dedi.
Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2014, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER