Bahar mevsiminde dikkat!

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bahar mevsiminde yaşanan göz alerjilerine karşı uyardı.

Bahar mevsiminde dikkat!

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi müdür yardımcısı göz hastalıkları uzmanı Yrd.Doç.Dr. Orhan Ayar, bahar mevsiminde rastlanan alerjilere karşı uyarılarda bulundu.

Göz alerjenlere karşı korunacak şekilde kapalı olmadığı için allerjik reaksiyonun sık görüldüğü bir organdır. Allerjik konjonktivit gözün en sık rastlanan allerjik hastalığıdır. Göz kapağının iç yüzeyini ve göz yuvarlağının dış kısmını örten konjonktiva adı verilen zarın alerjenlere bağlı oluşan iltihabıdır. Nedeni dışarıdan gelen alerjenlerin göz kapağının iç yüzünde bulunan allerjik reaksiyona sebep olan salgı hücrelerini (mast hücreleri) uyarmasıdır. Allerjik konjonktivit mevsimsel ve yıl boyu süren olmak üzere iki tiptir. Mevsimsel allerjik konjonktivit ilkbaharda başlar, en sık neden çayır otu polenleridir, polen mevsimi bittiğinde kendiliğinden düzelir, sıklıkla burun allerjisi ile birliktedir (Allerjik rinokonjoktivit). Özellikle bölgemizde çok sayıda tanımlanamamış allerjen bulunduğu için sıklığı diğer bölgelerden daha fazla gibi görünmektedir. Yılboyu süren allerjik konjuktivitte ise şikâyetler tüm yıl boyunca devam eder, mevsimsel değişiklik göstermez.

Allerjik konjonktivitte gözlerde yanma, kaşıntı, sulanma ve çapak oluşumu görülebilir. Bunların yanında konjonktival ödem, sulu akıntı, yanma hissi ve ışık hassasiyeti ile birlikte alt ve üst göz kapaklarında şişme de gözükebilir.

Göz alerjisinin tedavisinde öncelikle dikkat edilmesi gereken alerjenden ve tahriş edicilerden sakınmadır. Güneş ışığından korunmak için güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bunun dışında gerektiğinde uzun süreli koruyucu göz damlaları, daha şiddetli durumlarda kısa süreli steroid (kortizon) damlaları kullanılabilir. Konu ile ilgili açıklamada bulunan BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi müdür yardımcısı göz hastalıkları uzmanı Yrd.Doç.Dr. Orhan Ayar şunları söyledi; “Allerjik konjonktivit özellikle bahar aylarında sıklığı artan bir göz rahatsızlığıdır. Hastalarda rahatsız edici yakınmalara ve bazen daha ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Özellikle alerjik bünyesi olan kişilerde ve çocuklarda alerjik konjonktivite de yatkınlık gözükmektedir. Hastalığın en önemli belirtisi kaşıntı olmakla birlikte günlük hayatı olumsuz etkileyen birçok şikâyete neden olmaktadır. Ayrıca özellikle çocuklarda kaşıntı önlenmediğinde kirli eller ile sürekli ovuşturulan gözlerde enfeksiyon gelişebilmesi de söz konusudur. Kontak lens kullanan hastalarda allerjen maddelerin kontak lense yapışarak daha uzun süre boyunca göze teması alerjik konjonktivit görülme olasılığını bu hasta grubunda artırmaktadır. Özellikle genç yaşlarda sürekli göz ovuşturulması yine önemli bir kornea rahatsızlığı olan keratokonus sıklığını artırmaktadır. Dolayısıyla bu şikâyetlere sahip hastaların mutlaka göz muayenesinden geçerek uygun tedavi alması gerekmektedir. Öneri ile ya da göz muayenesi yapılmadan bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanılması ise gözleri rahatlatabilmekle birlikte ilerde çok daha ciddi, kalıcı göz sorunlarına neden olabilmektedir.”

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2017, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER