Erdemir´den Ereğli’ye yeniden bölge satış…

Zonguldak Valisi Ali Kaban, yönetiminde yer aldığı Ereğli demir ve çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) dışarıdan göründüğü kadar kolay yönetilmediğini bildirdi.

Erdemir´den Ereğli’ye yeniden bölge satış…
Zonguldak Valisi Ali Kaban, yönetiminde yer aldığı Ereğli demir ve çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) dışarıdan göründüğü kadar kolay yönetilmediğini bildirdi.
Kaban, Valilik Toplantı Salonu’nda, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, ülke ve dünyada demir-çelik piyasasındaki hassas dönemden geçmesine rağmen Erdemir’in ‘başarı ile yönetildiğini’ savundu. KARŞIMIZDA AMİRAL GEMİSİ VAR

Sektörde yaşananları ve Erdemir’in yönetim politikasını katıldığı toplantılarda müşahede ettiğini anlatan Vali Kaban, şunları söyledi:
Piyasaları tanıdıktan sonra yönetimin ne kadar zor bir süreç olduğunu birebir gördüm. Karşımızda küçük bir gemi, taka, kayık yok, koca bir ‘Amiral Gemisi’ var. Bu geminin yönetimi elbette kolay değil. Direksiyonunu hemen kolayca çeviremezsiniz, bunu da, işin içine girince görebiliyorsunuz. Sadece bugünün idare edilmemesi yetmiyor, geleceğin de idare edilmesi gerekiyor. Erdemir ekibinin bu konuda ciddiyet ile durdurduklarını, hassas durumlara karşı hassas tepkiler geliştirdiklerinin şahidiyim. Kendilerini tebrik ediyorum.
EREĞLİ’NİN BEKLENTİLERİ VAR
Kaban, 2008’de yaşanan global krizden etkilenen Ereğli’nin beklentileri olduğunun altını çizerek, şöyle dedi:
“2008 krizi ile birlikte tersanelerin kapanması süreci ile derinleşen ekonomik sıkıntılar dizgesi var. Bundan dolayı da Erdemir gibi büyük bir bünyeden Ereğli’miz için bazı beklenti ve talepleri var. Bunları da TSO Başkanımız Tetiker her ortamda, her fırsatta dile getirmiştir. Kendileri de ´Ereğli´nin geleceği için acaba Erdemir ile ilgili ne yapabiliriz?´ konusunda beklentileri vardı. Bunlar bir noktada buluştular.
 
PANDIR: 2020 MİSYONUMUZ VAR
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır da, Ereğli ve Erdemir bütünlüğüne yönelik üzerinde uzun zamandır çalıştıkları projeleri olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şunları kaydetti:
“Acaba Ereğli´de neler yapabiliriz, ekonomiyi nasıl canlandırırız diye? bir takım projelerimiz oldu. Bu projelerin hayata geçirilmesi için zamandır çaba gösteriyoruz. Dünyadaki çelik sektörü nerede, Türkiye nerede biz neredeyiz? Erdemir olarak ileriye dönük, 2020´de dünya klasında şirket olma misyonumuz var.
 
ÇİN’DEKİ AZALMANIN YANSIMALARI
Çin hükümeti 2 yıl önce hızlı büyüme modunu sürdürülebilir göremediği için ekonomisini yavaşlatma gereksinimi duydu. Çin´deki tüketim azalmaya başlayınca da dünyada büyük bir sorun oldu. 2014´ün ikinci yarısından itibaren sadece kendi bölgesinde ufak bir ihracat yaparken, fazla kapasitelerini dünyaya ihraç etmeye başladı. Örneğin ülkemizde 2014 yılında 34 milyon ton, 2015 yılında 31 milyon tona düşmüş olan üretime karşı tüketim yüzde 10 arttı. Tüketim Türkiye´de yüzde 10 artmasına rağmen üretim yüzde 7.5 azaldı. Aradaki fark ithalat ile karşılanıyor. Türkiye geçen Eylül’den itibaren net ithalatçı oldu. Türkiye bu kadar hızlı bir düşüş ile 2014 yılında dünyada 8. sırada iken geçen yıl 9. Sırada yer aldı.
 
SORUNUN 2 SONUCU VAR
2015’de ithalat bir şekilde Çin´den, bir şekilde daha yakınımızda olan ve maliyet yapısı düşük Rusya ile Ukrayna´dan devam ediyor. Bunlara karşı da dünyanın çeşitli ülkelerinde koruma önlemleri alınmasına rağmen, dünyanın bu fazla kapasitesi erimedikçe, azalmadıkça bu sorun devam edecek. Bu sorunun iki sonucu var. Bir tanesi fazla kapasitelerin dünyanın çeşitli yerlerine ihracat olarak gitmesi ile o ülkelerdeki endüstrileri zarar görüyor, ikincisi de fiyatlar düşüyor.
Erdemir çok büyük bir transatlantik. Dalgaları denizlerde dalganın içine düşmeden büyük gemimizi götürebiliyoruz ama Türkiye çelik sektörü ciddi sorunlar var. Bunun bize yansıması da marjlarımızın daralması, dalgalı denizde giderken tabi ki hırpalanıyoruz. Daha küçük oyuncular gibi zarar etme noktasına hiçbir zaman gelmedik.”
 
BÖLGEYE SAĞLANAN KATKILAR
Erdemir Grubu olarak 2015’i karla kapattıklarını açıklayan Pandır, Zonguldak’a toplamda 1 milyar 170 milyon lira vergi ödediklerini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Erdemir Ereğli´de istihdama doğrudan 7 bin 540, dolaylı olarak da bin 580 katkı sağlıyoruz. Zonguldak´a ödediğimiz vergi 1 milyar 170 milyon, Ereğli Belediyesi´ne de 11 milyon lira vergi vermişiz. Bölgeden satın aldığımız 50 milyon dolarlık mal ve hizmetler var. Kuruluşundan beri bölgeye 7 okul kazandırıldı.. Birçok okula buhar ve su desteği veriyoruz. Kumanya dağıtımı, kültür eğitimi gibi sosyal yardımlarda da bulunuyoruz. Elimizden gelen bir çok şeyi yapmaya çalışıyoruz.”
 
VE CAN ALICI AÇIKLAMA!
Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, özellikle ilçedeki ağır yük taşımacılığı yapan kamyoncu esnafını ilgilendiren ‘müjde’ niteliğindeki açıklamasında da, ilçede kurulan Sınırlı Sorumlu Ereğli Birlik (Erbirlik) Kooperatifine yıllık 100 bin ton yük vereceğini söyledi.
TSO Başkanı Tetiker’in, İlçedeki kamyoncu ve nakliyeci esnafının sorunlarını kendilerine zaman zaman ilettiklerini anlatan Pandır, şöyle konuştu:
“Bunlardan biri de, Ereğli´den dışarıya doğru yaptığımız mamül taşımalarında Ereğli´deki kamyoncu esnafının iş alamadığı veya bu ihaleleri alan müteahhit dediğimiz büyük çaplı şirketlerin alıp, daha sonra o kamyonculara bunu daha az bir ücret ile iş verdiği oluyordu. Sayın Valimiz de, ‘burada bir taşıma kooperatifi oluşturulsun esnaf da onun kooperatifin üyesi olsun, ihaleye girsinler, kamyoncu esnafı da buradan iş alsın’ diye önerisi olmuştu. Bu konuda TSO önderliğinde kurulan bağımsız kooperatife, Erdemir olarak ihalesi yapılmayan fakat anlaşması yapılan 100 bin tonluk mamulün Ereğli-Karasu hattında, ‘ihaledeki en düşük rakam üzerinden olmak kaydıyla’ ihaleye verdik. Buradaki amaç, böyle bir kooperatif vasıtasıyla kamyoncu esnafının direk bir kooperatif vasıtasıyla iş sağlamaktı. Diğer taraftan da zor rekabetçi ortamda hakikaten bize de bir rekabetçilik avantajı kazandırması lazım. Kooperatiften hızlı hizmet, hem kalite hem de düşük fiyatta rekabetçi olmasını bekliyoruz. Bunların ikisi olduğu sürece aramızda ‘kazan kazan’ ilişkisi olacaktır.”
 
EREĞLİ’YE YENİDEN BÖLGE SATIŞ…
Pandır, konuşmasının son bölümünde ise geçmiş yıllarda ilçede kapatılan “Erdemir Bölge Satış Müdürlüğü”nün yeniden oluşturulmasını açıklayarak, şunları söyledi:

“Sayın Tetiker´in getirdiği bir başka konu da buydu. Ereğli´de eskiden olduğu gibi bir satış temsilciliği yok. Tüm satış teşkilatımız İstanbul´daydı. Ereğli’de açtığımız Bölge Satış Müdürlüğü’ne de aynı zamanda Erdemir Sivil Toplum ve Kamu Kuruluşları İlişkileri Müdürü Gülşin Yöney’i atadık. Buradaki müdürlüğümüz, Ereğli´deki müşterilerimizin talep ve isteklerini, beklentilerini çok hızlı bir şekilde satış teşkilatımıza iletecek.

TETİKER’DEN ‘OLUMLU’ TAVIR
Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker ise oluşturulan birlik ve beraberliğin olumlu olduğunu savunarak, şöyle dedi:
Kurulan diyaloglar sayesinde bir yere vardık. Gayemiz Zonguldak´ı bu ortama çekmek. Bizim tartışmalarımızda satış, satın alma ve nakliye konuları vardı. Biz bir dilim ekmeğimizi paylaşmış bir yöreyiz. Bu nokta güzel bir nokta, bir adımdır bu. Müjde denilen bir olaydır satış temsilciliğinin gelmesi, bölgenin önünü açacaktır.
Ereğli´nin, Erdemir ile ilgili bağımlılığının ortadan kalkması lazım. Organize Sanayi Bölgesi, gemi söküm, tersaneleri olsun harekete geçmeli.”
TSO Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın’ın da yer aldığı toplantıda, Vali Kaban ile Pandır’a teşekkür eden Tetiker birer plaket takdim etti.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 11:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ünal Savaş
Ünal Savaş - 9 yıl Önce

“Mevcut bilgi birikimimizle öyle sorunlar yaratırız ki, aynı birikimimiz bu sorunları çözmemize yetmez.” - Albert Einstein

Sn. Tetiker, yeter artık… “Statükonun dili ölüm, Değişimin dili yaşam der.” Değişmeyenin, Dünyanın yeni ekonomik gerçeklerine adapte olamayanların yok olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Bu gerçek şirketler için olduğu kadar, kişiler, organizasyonlar ve şehirler için de aynen geçerlidir. Yılan bile sağlıklı bir yaşam için derisini yılda iki kez değiştirmektedir. Bu örnekten hareketle sağlıklı bir ekonomik ve sosyal yaşam için DEĞİŞİN, DEĞİŞİN, DEĞİŞİN. Kdz. Ereğli’nin bugün yaşamakta olduğu ekonomik ve sosyolojik sorunlarının çözümünün tek çaresi “zihniyet değişimidir.” Bu zihniyet değişiminin gereği de ÜRETİM, ÜRETİM, ÜRETİM. [ct]ERDEMİR´den sac al, sat, nakliyesini yap / kes, dil, doğra, sat, nakliyesini yap[ct] düşünce tarzına artık son verilmelidir.

Lütfen biraz da vizyoner düşününüz. Üretim yapmadan, al satçılıkla bugüne kadar bir yerlere varılamadığı gibi, bundan sonra da bir yerlere varılamaz. Kdz. Ereğli´nin yaşamakta olduğu bugünkü ekonomik türbülans ve bunun tetiklemesiyle meydana gelen ekonomik ve sosyolojik sorunlar böylesi bir köhne, kısır ve vizyonsuz düşünce tarzının sonucudur. Bu sorunları da yine aynı düşünce tarzıyla çözmeye çalışmak ise abesle iştigaldir. Havanda su dövmektir. Şu asla unutulmamalı ki; sorunlar, sorunu ortaya çıkaran zihniyet tarzıyla asla çözülemezler.

ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN ASIL KONU:

Tam yarım asırdır yassı çelik üretiminin yapıldığı Kdz. Ereğli´ye, bugüne kadar kesme, dilme, boru profil ve tersanecilik dışında yassı çeliğe dayalı fabrikalar niçin kurulamamıştır? Bugüne kadar Kdz. Ereğli´ye bir otomobil fabrikası niçin kurulamamıştır? Hadi otomobilden vazgeçtik, Bolu´da Arçelik´in beyaz eşya fabrikası varken, Kdz. Ereğli´de niçin kurulamamıştır? İşte bunların üzerinde düşünülmesi gerekmektedir. Üretmeden, ERDEMİR ürünlerini al satçılıkla, kes, dil, doğra, satsıcılıkla ve bu ürünleri nakliyatçılıkla bir yerlere varılamayacağı artık su götürmez bir gerçektir. Bu gerçeği lütfen görünüz artık. Yeni arayışlara girilmelidir. Bir kapı kapanırsa, başka bir kapı açılır. O kapıda vardır. Ancak o kapıdan da fırsatları görebilenler girebilecektir.

Bu vesile ile de, ERDEMİR Ereğli Bölge Satış Müdürlüğü görevine atanan Sn. Gülşin YÖNEY hanımefendiye yeni görevinde başarılar dilerim.

Saygılarımla

Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi, Kalite gönüllüsü
https://www.unnovasteel.com
https://twitter.com/@Unnovasteel

Ünal SAVAŞ
Ünal SAVAŞ - 9 yıl Önce

Sn. Tetiker, Hiç düşündünüz mü? ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ali Pandır’dan nakliye sözünü almış olduğunuz ERDEMİR üretimi yassı çeliklerle nakliyesini yapacağınız şehirlerde ne yapılmaktadır? Bu yassı çelikler ne tür bir nihai mamule dönüştürülmektedir?

Türkiye´de üretilen beyaz eşyanın yüzde on beşinin üretildiği, ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ali Pandır´ın göreve geldikten sonraki ilk ziyaretini yaptığı (Tarih: 27.05.2014), Kdz. Ereğli´ye ve ERDEMİR´e 650 km uzaklıkta ki denize kıyısı dahi bulunmayan Kayseri, ERDEMİR´in üretmiş olduğu yassı çeliğin yüzde beşinden fazlasını beyaz eşya, soba, soba borusu v.s. ye dönüştürmektedir.

BİR SORU:
ERDEMİR´e sıfır km uzaklıkta ki ve elli yıldır yassı çelik üretiminin yapıldığı Kdz. Ereğli; ERDEMİR üretimi yassı çeliğin yüzde kaçını üretime yani nihai ürüne dönüştürmektedir?

BİR CEVAP:
Koskocaman bir sıfır…!!! Kdz. Ereğli, ERDEMİR´in serin gölgesinde 50 yıldır uyumuştur, uyuşmuştur ve uyuşturulmuştur.

Kdz. Ereğlili iş adamları, Meslek odaları lütfen aynayı biraz da kendilerine tutmalı, TÜCCAR ZİHNİYETİYLE GEÇMİŞE DEĞİL, GİRİŞİMCİ RUHLA GELECEĞE ODAKLANMALIDIRLAR. Bugüne kadar yapmış oldukları hatalardan dersler çıkartmalıdırlar. Hatalar pahalı olmakla birlikte aynı zamanda öğreticidir de. Değişimlere direnmenin olumsuz sonuçlarını başka kurumlara rücu ederek, buradan pozitif bir sonuç almak asla mümkün değildir.

Yeter artık. Dünyanın her gün değişen ve gelişen iş dinamiklerine, yeni ekonomik gerçeklerine uyum sağlayınız. Birazcık olsun başka şehirlerden ilham alınız. Her zaman ki yaptığınızı yaparsanız, her zaman ki aldığınız sonucu alırsınız.

Bugüne kadar böyle gitti diye bundan sonra da böyle gidecek diye bir şey yoktur. ERDEMİR artık özel bir şirkettir ve rekabete açık küresel pazarlarda, çelik sektörüne yön veren ve oyunun kurallarını belirleyen küresel çelik şirketleriyle sürekli rekabet halindedir. Kurumsal sürdürülebilirliğini, rekabetçiliğini ve müşteri memnuniyetini sağlamanın bir gereği olarak da; Dünyanın sürekli değişen ve gelişen iş dinamiklerini iş süreçlerine entegre etmesi zorunluluktan da öte bir mecburiyettir.

Bu nedenle de; kendi ürettiği ürünleri kendi çelik servis merkezleri kanalıyla kendi satıp, kendi kesip, alıcı müşterinin talebi durumunda da, nakliyesini de kendisinin yapması rekabetin ve müşteri memnuniyetinin asla vazgeçilemez bir gereğidir.

Saygılarımla

Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi, Kalite gönüllüsü
https://www.unnovasteel.com
https://twitter.com/@UnnovaSteel

SIRADAKİ HABER