Saadet Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Gökhan Göktaş yaptığı bir açıklamasında, Belediyenin mahkeme kararlarını hiçe sayarak Erdemire ayrıcalık tanıyıp ruhsatlar verdiğini öne sürdü.
Konuyla ilgili olarak Savcılığa suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Gökhan Göktaşın yaptığı açıklamayı hiç yorumsuz, noktasına bile dokunmadan aynen yayınlıyoruz.
İşte o açıklama;
Kdz. Ereğlide bulunan ERDEMİR fabrikasının üzerinde pekçok tesis ve yapı bulunmaktadır. ERDEMİR sahası içinde bulunan yapıların ne yazık ki ruhsat ve iskan problemleri vardı ve hala devam eden pekçok problem var. Bu yapıların ruhsatsız olmasının en büyük nedenlerinden biri de mülkiyet problemiydi.
Kdz. Ereğli Belediyesi ve ERDEMİR kol kola girerek problemi nasıl gidereceklerini düşünmüşler birden akıllarına İmar Kanunun 18. maddesi gelmiş ve başlamışlar çalışmaya.
[*]İşin başlangıcı zaten başlı başına problem bu kısmı arkası yarına bırakalım.
Bu 18. Madde uygulaması içeriğindeki hukuksuzluk iddiaları nedeniyle mahkemelik oldu hukuki süreç devam ettiği için detaya girmek hukuka uygun olmaz. Mahkeme neticelendiğinde de kamuoyunu aydınlatacağım. Ama sadece şunu söyleyeyim 18. Madde uygulamalarında yer sahiplerinden uygulamaya karşılık alınan DOP oranı Ereğli de ki 18. Madde uygulama alanlarında kanunun izin verdiği maksimum miktar olan yüzde 40 larda iken, ne hikmetse??? ERDEMİR sahasında bu oran yüzde 1 lerdedir. Halbuki düzenleme sınırı geçirilirken şehrin genel DOP oranına yakın oranlarda DOP kesilecek şekilde sınır belirlenmeliydi. Yani herhangi bir 18 sınırında kalan vatandaş yüzde 40 kesintiyle karşılaşırken, ERDEMİR sebebi nedendir bilinmez yüzde 1 lerde bir kesintiye kurtarmıştır???
Bölge idare mahkemesi uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yani halkımızın anlayacağı dilde mahkeme dedi ki mahkeme kesin kararını verene kadar alım, satım, devir, ruhsat, iskan vs. hiçbirşey verme ey Ereğli Belediyesi. Ola ki, işlem yaparsın, geri dönüşünde maddi zararlar doğar, tazmini zor olur.
İş bu tedbir karar verildiği gün ERDEMİR de bir büyük makamdan emeklilik haberi geldi.
Mahkeme kararı ilgili avukatlar tarafından Kdz. Ereğli belediyesine intikal ettirildi. Buraya kadar herşey normal. Kdz.Ereğli Belediyesi de yapması gerekeni yaptı, yani bu kararın kendisine tebliğinden hemen sonra tüm ruhsat ve iskanları mahkeme kesinleşinceye kadar dondurdu, diyebilseydik keşke.
Ama öyle olmadı. Kdz. Ereğli Belediyesi mahkeme kararını çiğneyerek ERDEEMİRe ruhsat verdi ve hatta belki de iskan verdi; kim bilir?
Neden mi kim bilir? Çünkü Kdz. Ereğli Belediyesine ilgili avukatlar aracılığıyla 3 adet bilgilendirme ve soru dilekçeleri verilmiş ve aylarca cevap alınmamıştır. Nihayet 3. Dilekçeden sonra verilen cevapta ilginç bir ibare vardır. İlgili tarih ve sayılı dilekçenize verilen cevap teknik nedenlerden elinize ulaşmamıştır????Ben çok merak ettim bu teknik nedeni, peki ya siz? Cevabın geri kalan kısmıda topu taç çizgisinde dolaştırıp dışarı atmaktan başka bir şey değildir.
Bu arada Kdz. Ereğli Belediyesinin tedbir kararına yaptığı itiraz da mahkeme tarafından rededildi.
Şimdi kamuoyu aynı benim gibi sormaz mı?
Kdz.Ereğli Belediyesi mahkeme kararını neden çiğner, bu cesareti nereden bulur?
Dilekçeler nasıl bir teknik sebeple ulaşmaz?
Kdz. Ereğli belediyesi (bizim bildiğimiz en az 4-5 tane) ruhsat vermiş midir, verdiyse kaçtane vermiştir, iskan vermiş midir, verdiyse kaçtane vermiştir?
Mahkeme Kdz. Ereğli Belediyesi aleyhine sonuçlanırsa ve tedbir kararında da belirtildiği gibi telafisi güç zararlar doğarsa, mesela bu verilen ruhsatlara göre yapılan binalar yıkılmak zorunda kalırsa bu zararı kim yada kimler karşılayacak, tazmin edecektir? Sözlü olarak görüş verenler, olası aksi bir durumda yazılı olarak bu zararı biz üstleniriz diyebilecekler midir?
Dilekçelere ısrarla verilmek istenmeyen cevap ilgili mahkeme ve/veya Cumhuriyet savcılığı ve BİMER den istendiğinde de aynı cevapları mı vereceklerdir?
ERDEMİR sahası içinde kaç tane ruhsatsız ve iskânsız yapı vardır. Devam eden inşaatlardan ruhsatsız olan var mıdır, varsa ne tür işlem yapılmış veya yapılmaktadır?
Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2015, 10:18