Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Goncagül Avcı, kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu ifade etti.
Av. Goncagül Avcı, Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu ifade eden Avcı, şöyle devam etti: Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinde ve Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesinde kadına yönelik şiddet kamusal veya özel yaşamda kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı, ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem, tehdit, zorlama, keyfi olarak özgürlükten, ekonomik gereksinimlerden yoksun bırakma olarak tanımlanıyor. İstanbul Sözleşmesinin önsözünde, kadınlara yönelik şiddetin, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitlikçi olmayan güç ilişkilerinin dışa vurumu olduğu, kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasına yol açtığı ve kadınların ilerlemelerinin önünde engel olduğu, bu nedenle şiddeti önlemenin bir devlet politikası olması gerektiği vurgulanıyor. 25 Kasım gününün kadınlarla ilgili diğer günlerden önemli bir farkı vardır. O da 25 Kasımlarda dünyanın her yerinde kadınlara ve kız çocuklara yönelik giderek artan cinsiyete dayalı şiddete odaklanılmış olmasıdır. Günümüzde, kadına yönelik şiddet olgusu, sadece bir kadın sorunu olarak değil, toplumsal bir sorun olarak çok yönlü olarak gündeme alınmakta ve çözüm üretmek için sosyoekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmektedir.
Risk gruplarına, şiddetle karşılaşılan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini aktaran Avcı, açıklamasını şöyle tamamladı:Türk Ceza Yasamızda mevcut olan ve hakim takdirine bırakılan; haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimi ne dair maddelerin, erkek terörüne maruz kalan şiddet mağduru kadınlarda, özellikle de tecavüz ve taciz mağduru kadın dosyalarında maddelerin gerekçelerine, amacına, kapsamına ve mehaz kanunlardaki uygulama şekilleri ile uluslararası sözleşmeler hükümlerinin de dikkate alınarak toplumsal cinsiyet bakış açısından kurtulmuş olarak hukuka uygun uygulanması toplumsal tepkiler ile sağlanmalıdır. Risk gruplarına, şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına hız verilmelidir. Erkek egemen zihniyet, kadın erkek eşitliğini göz ardı eden yönetim anlayışı, şiddetin önlenmesi konusunda yasaların yaşamama geçirilememesi karşısında, kadına yönelik şiddetle mücadele için hazırlanan Ulusal Eylem Planı hızla ve kararlı bir devlet politikasıyla hayata geçirilmelidir. Kadının güçlenmesi, ailede ve toplumda Birey olarak dikkate alınması, toplumda zihniyet değişikliğinin sağlanmasına yönelik eğitimin her kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliği verilmesiyle şiddetin önlenmesinde önemli gelişme mümkün olacaktır. Güçlü ve sağlam bir toplum için kadına şiddete Hayır diyoruz.
Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2015, 11:49
Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir
Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Goncagül Avcı, kadına yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu ifade etti.
YORUM EKLE
1
´´Vefakâr öğretmenlerimizin hürmetle...
2
Davutoğlu yeni kabineyi açıkladı
3
Tartıştığı ağabeyini av tüfeğiyle öldürdü
4
Erdemir Borsa İstanbulun Sürdürülebilirlik Endeksinde
5
24 Kasım Öğretmenler Günü Zonguldakta kutlandı
6
Beü Çalışma Ekonomisi Bölümünden Gmise ziyaret
7
Alaplı´da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı
8
Genç Memur-Senden Bayırbucak Türkmenlerine destek
9
Kış lastiklerini kullanma tarihi açıklandı
10
Beü Makine Mühendisliği Bölümüne yeni cihazlar
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI