Kahvehaneye kadın eli değdi, küfür bitti

2 yıldır kıraathane işletmeciliği yapan Münevver Gülem, eşinin muhtar olmasından sonra işletmeye başladığı kahvehanede küfürü yasakladı.

Kahvehaneye kadın eli değdi, küfür bitti
Ovacık ilçesinde 2 yıldır kıraathane işletmeciliği yapan Münevver Gülem, eşinin muhtar olmasından sonra işletmeye başladığı kahvehanede küfürü yasakladı.

Meslek dallarında da kadın erkek ayırımının gözetilmemesi gerektiğinin örneği olduğunu söyleyen kadın kahvehaneci, “Hiçbir mesleğin kadını erkeği yoktur. Kadınlar isterlerse her işi başarabilirler” mesajını verdi.

Karabük’ün Ovacık ilçesinde iki yıldır kahvehane işleten Münevver Gülem, mesleğin kadınlar için zorlukları olduğunu ancak çocukları için mücadele verdiğini anlattı. Gülem, eşi Selami Gülem Küçüksu köyü muhtarı olunca iki yıldır kahvenin işletmeciliğini yaptığını söyledi.

Gülem, “Bu mesleğin çok zorluğu var tabii. Gündüz burada çalışıyorsun, akşam gidiyorsun evin işini yapıyorsun, yemeği yapıyorsun. Çoluk çocuk için mecburen katlanıyoruz. Eşim 12 senedir bu işi yapıyordu, muhtar olunca ben devraldım ve 2 yıldır ben işletiyorum. 3 çocuğumuz var, onları okutuyoruz. Eşim köy sorunlarını ile uğraşıyor, ben de burada uğraşıyorum. Çocuklarımın biri üniversite mezunu, biri üniversitede okuyor, küçük oğlum ise burada 5. sınıfa gidiyor. Onların geleceği için dişimizi sıkacağız, katlanıyoruz” dedi.



“KÜFRÜ YASAKLADIM”

Kahvehaneyi eşinden devralınca başlarda çok tepki aldığını da ifade eden Münevver Gülem, “Başta çok tepki aldım. Öncelikle tepkiyi ailemden aldım. ´Kahvecilik erkek işi, onca erkeğin içine nasıl gireceksin´ diye bana tepki gösterdiler. Zaten çoğu da akraba. Mahalleli de tanıdık olunca alıştılar. En güzeli kahvede küfür bitti, küfrü yasakladım. Edebinde adabında olmaya başladı, oturmaları kalkmaları, konuşmaları bence daha iyi oldu. Küfür olunca ben frenliyorum. İlk başta bu konuda tepki aldım ama ben burayı çalıştırıyorsam, buraya gelip çay içiyorsanız küfür etmeyeceksiniz. Her ne kadar kahvecilik yapsam da sonuçta bir kadınım. Sağ olsunlar alıştılar ve kendilerini frenliyorlar. Ağızlarından kaçsa da özür dilemeyi de alıştılar artık. Bayağı bir medeniyet oldu” dedi.

Bir taraftan kahvehanede çay servisi yapan, bir taraftan da okuldan gelen oğluna ders çalıştıran Gülem’in oğlu Baki de zaman zaman annesine yardımcı olduğunu söyledi.

İlçe merkezindeki kahvehanenin müşterilerinden Abdullah Şahin, kadınların her iş yaptığını, artık ayrım olmadığını söyleyerek, “Erkeklerin yaptıklarını artık kadınlar da yapıyor. Fevkalade güzel hizmet veriyor. Bizler memnunuz. Burada kadınlara en azından örnek oluyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 08:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER