Zonguldakın Alaplı ilçesi Kaymakamlığı yaz mevsimi dolayısıyla dere ve denizde boğulmaların yaşanmaması için uyarılarda bulundu. Özellikle çeken akıntı ile ilgili uyarıların yapıldığı açıklamada vatandaşların daha dikkatli olmaları istendi.
Alaplı ilçesinde 19 Temmuz günü Kocaman mevkisinde bir gencin boğularak yaşamını yitirmesinin ardından harekete geçen Alaplı Kaymakamlığı Kaymakamlık sitesinde Denizde çeken akıntı ile açıklamalarda bulundu.
Vatandaşların dikkatli olmalarının istendiği açıklamada şunlar kaydedildi:
ÇEKEN AKINTI NEDİR?
Çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli akıntılardır. Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
ÇEKEN AKINTI NERELERDE VE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Çeken akıntılar tüm Karadeniz sahillerinde görülebilen kuvvetli akıntılardır. Rüzgârlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
ÇEKEN AKINTI NEDEN TEHLİKELİDİR?
Halk arasındaki yaygın söylentilerin aksine, bu akıntılar insanları dibe çekmezler; akıntıya kapılanları kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Boğulma olayları, nispeten güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanların, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalamaları ve sonuçta yorgun düşerek kendilerini su üzerinde tutamamaları sonucunda gerçekleşmektedir.
ÇEKEN AKINTIYI NASIL TESPİT EDERİZ?
Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa; Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa; Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa; Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir
Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015, 13:01