Müteşebbisin de başkenti olmak zorundayız

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz, Zonguldak’ın işçinin, emeğin başkenti olmasının yanında ‘Müteşebbisin de başkenti’ olması gerektiğini vurgulayarak teşvik konusunun önemine dikkat çekti.

Müteşebbisin de başkenti olmak zorundayız

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz, Zonguldak’ın işçinin, emeğin başkenti olmasının yanında ‘Müteşebbisin de başkenti’ olması gerektiğini vurgulayarak teşvik konusunun önemine dikkat çekti.

Zonguldak’ta şikayet etmenin alışkanlık haline geldiğini ve bunun insanların şevkini kırdığını ifade eden MÜSİAD Başkanı Salih Yılmaz, “Türkiye ileri gidiyor, Zonguldak niye kötüye gitsin? Bu şehir geri gidiyor diyerek başkalarının Zonguldak’tan kaçmasına neden oluyoruz aslında. Niye geri gitsin? İnsanımız üretirse, zamana ayak uydurursa niye şehir geriye gitsin, gitmez ki. Dolayısıyla eksik ve hatalar burada” dedi.

MÜSİAD Zonguldak Şubesi Başkanı Salih Yılmaz, MÜSİAD’ın Zonguldak’taki hedeflerini açıkladı. MÜSİAD vesilesiyle Zonguldak insanına hizmet etmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “MÜSİAD zaten belli bir noktada. MÜSİAD Türkiye’nin belli başlı Sivil Toplum kuruluşlarından bir tanesi. Benim için de bir çatı kuruluşudur. İnsanımıza MÜSİAD’ı bir araç edinerek bu şehre, bu şehrin insanına hizmet etme gayesini güdüyoruz. Bizim asıl hedefimiz var. Belki de işin özü, aslı budur. Zonguldak’ta gördüğüm eksikliği söyleyeyim. MÜSİAD sadece insanımıza heyecan versin, bence yetiyor. Çünkü, enerjimiz harekete geçerse her şeyi yapmış oluruz. İşin özünde insan var, insanımızı harekete geçirmek var. Bizim topyekun olarak bir şeyler yapabileceğimize inanmamız ve başarmamız gerekiyor. Neticede 40 yıldır, 50 yıldır Zonguldak’tayız. Ve heyecan duyduğum o kadar şeyler oldu ki, bizim bilmediğimiz ama gerçekten Zonguldak’ın önünü açacak, heyecan verecek o kadar gelişmeler var ki, ama kimsenin bundan haberi yok. Bu gelişmeleri insanlarımıza duyurup, onların heyecanlarını harekete geçirebilirsek bu bile yetiyor aslında” dedi.

“MÜTEŞEBBİSİNDE BAŞKENTİ OLMAK ZORUNDAYIZ”

Zonguldak’ın işçi ve emeğin kentiyle birlikte müteşebbisin de başkenti olması gerektiğine dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Salih Yılmaz, “Maziden beri Zonguldak belli alışkanlıklarını değiştiremedi, başaramadı diye düşünüyorum. Bunun önündeki en büyük engellerden birini medya diye görürüm. Şehrin önünü açacak doneleri sunmadıklarını düşünüyorum. Açmak isteyenleri de ya hain ilan ediyorlar, ya başka yollara başvuruyorlar, netice de insanımızın şevkini de kırıyorlar. Medya burada kendini sorgulamalı bence. Bu manada TTK hep gündemimizde oldu. Olsun ama bundan sonra bence Zonguldak’ın yarınlarını TTK taşıyamaz. Mümkün değil taşıması, kendimizi kandırmanın manası da yok. Bakın MÜSİAD’ın açılışında Bakan Yardımcısı geldi. Konuşma içerisinde bir kelime söyledi. ‘Biz kaynaklarımızı hammadde olarak satmak istemiyoruz’ dedi. Ne demek istedi? Ne kadar az kömür üretilirse bu vatan için daha hayırlı demek istedi. Çünkü, ‘Biz yarın onu teknoloji ile işleyeceğiz, yarın bize daha çok lazım o kömür’ demek istiyor. Ben böyle anladım açıkçası. ‘Ben bu kaynağımı şimdi bitirmek istemiyorum’ demek istiyor. Ama bu tezi söylediğiniz zaman tu kaka oluyorsunuz ne hikmetse. Ama yarının hesabı yapılıyor burada, bugünün değil. Zonguldak işçi kenti, emeğin kenti, eyvallah. Bu da doğru ama Zonguldak işçi kenti ile büyüyemiyor artık. Bunun yanında müteşebbisinde başkenti olmak zorundayız. Eğer biz bunu canlandıramazsak, gelişmelere ayak uyduramayız. Bu manada bizim gündeme getirdiğimiz bir konu var. Kentin de önünü açacağına inandığımız müteşebbis ruhunun da hayat bulması için teşvik konusuna önem veriyoruz. Devletten beklentimiz budur. Zonguldak’a başka bir şey vermesinler, sektörel teşvikin önünü açsınlar. Özel teşvik verin, sektörel teşvik verin. Yoksa teşvikte bizi 6. Sıraya da koysanız bir şey olmayacak. Ama özel teşvik verirseniz güzel şeyler olacağına inanıyorum” dedi.

“SADECE TTK’YA ENDEKSLENMEK HAYAL GÜCÜMÜZÜ DARALTIYOR”

Zonguldak ekonomisi sadece TTK’ya endekslemenin yanlışlığına dikkat çeken Başkan Salih Yılmaz, “Zonguldak’ın en büyük problemi hedefini sadece TTK’ya bağlamış olmasıdır. Zonguldak’ın bütün hayallerinde o var. Çocuğumuzda o var, yaşlımızda o var, gencimizde o var. Bence bunu kırmamız gerekiyor. Bizim hayat damarımız sadece TTK değildir. Zonguldak’ı sadece besleyecek TTK olursa eğer, biz müteşebbisimizin önünü kapatmış oluyoruz. Bu gün gelişmiş şehirlere, ülkelere bakın. Hepsinde müteşebbis ruhu var. Zonguldak kendi insanının yeteneğini kullanmadı. Kabiliyetli insanlarımız gitmişler. Biz beyin göçü vermişiz. Neden? Zonguldak o kabiliyetlerini kullanacak alanları onlara sunmamış. En büyük problemimiz bu. TTK önemlidir ona bir şey demiyorum. Ama sadece TTK’ya endekslenmek hayal gücümüzü daraltıyor. Zonguldak’ın bir ilçesinde bir üyemiz ilaç üretmeye başlamış. Gittim kendisiyle de görüştüm. ‘Salih Başkanım, bu Taylol hot. Amerika’dan, İngiltere’den geliyor. Fiyatı şu’ dedi. ‘Ben ise Taylol mot olarak ürettim fiyatı da bu’ dedi. Bakın ilaç üretmiş. Ve Zonguldak rekortmenlerinin içerisine girmiş. Birisi ilaç üretiyor. Mesela bir başkası, Murat Uzun toz maskesi üretiyordu, şu anda gaz maskesi üretme aşamasında. Bakın Zonguldak’ta bunlar önemli gelişmeler. Zonguldak’ta bir hayalin, bir ufkun, bir heyecanın ve yetenekli insanların, müteşebbis ruhunun olduğunu anlatmak istiyorum. Bunlara sahip çıkılması gerektiğini vurguluyorum. Bunların önünün açılmasının elzem olduğunu söylüyorum. Siz üreteni alıp bir potada değerlendirirseniz bu şehre bir heyecan gelecektir. Bence Zonguldak’a yapılacak en büyük hizmette bu heyecanı ortaya çıkarmaktır. MÜSİAD bunu amaçlamaktadır” dedi.

“TÜRKİYE İLERİ GİDİYOR, ZONGULDAK NİYE KÖTÜYE GİTSİN?”

Zonguldak’ta şikayet etmenin alışkanlık haline geldiğini ve bunun insanların şevkini kırdığını ifade eden MÜSİAD Başkanı Salih Yılmaz, “İnsanlar şikayet etmeyi alışkanlık haline getirmişler. Şekva etmeyi bir iş zannediyorlar. Şekvaya mahal yok. Dön etrafına bak, etrafındaki nimetlere şükret. Ben bakıyorum her taraftan nimet yağıyor. Nasıl şekva edebilirim? Biz bu nimetlerin şükrünü eda edemeyiz. Zonguldak kötüye gidiyor. Hayır, Türkiye ileri gidiyor, Zonguldak niye kötüye gitsin? Mehmet Akif’in güzel bir ifadesi var; “Batmazdı bu vatan batıyor batıyor demiyeydik.” Bu şehir geri gidiyor diyerek başkalarının Zonguldak’tan kaçmasına neden oluyoruz aslında. Niye geri gitsin? İnsanımız üretirse, zamana ayak uydurursa niye şehir geriye gitsin, gitmez ki. Dolayısıyla eksik ve hatalar burada” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER