Alaplı ilçesinde her dini bayramın dördüncü günüde kutlanan Gençler Bayramı, Ramazan bayramında sönük geçti. Bayrama ilgi gösterilmezken, ilçe halkı bayramın Kızlar bayramı olarak adlandırılmasına tepki gösterdi.
Son yıllarda Ramazan bayramında kutlanan Gençler bayramının sönük geçtiği ifade edilirken, genellikle Kurban bayramında daha çok hareketlilik yaşandığı ifade edildi. İki dini bayramda işlerinin açıldığını kaydeden esnaflar Ramazan bayramında ise son yollarda işlerde düşüş yaşanmasına nedne olduğunu belirttiler.
Gençlerin ilgi göstermediği bayram dolayısıyla Alaplının en işlek caddesi olan Hükümet Caddesinde bu yıl sessizlik hakim oldu. Yerel halkın Alaplının adını kötüye çıkarttığını öne sürdüğü, Ereğlinin Gülüç beldesinde başlayan ve 15 yıldan bu yana Alaplı ilçesinde devam ettirilen yaklaşık 22 yıllık bayramın kızlar bayramı olarak lanse edilmesi ilçe halkının ve esnafının tepkisine yol açıyor. Geçmiş yıllarda ulusal basında yer bulan haberler sonrası şehir dışından ilçeye kız arkadaş bulmaya gelen gençlerin olduğunu da belirten birçok esnaf bu durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getirirken, Gençler Bayramının yanlış anlatılmasından dolayı Alaplının yanlış tanınmasına neden olduğunu öne sürdüler.
Bölge esnafı Gençler Bayramının Kızlar bayramı olarak adlandırılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Esnaflar açıklamalarında Bu bayram dolayısıyla esnafımız ekonomik anlamda canlılık yaşıyor. Ama halkımız bu bayramdan rahatsız oluyor. Bu bayram kızlar bayramı diye anılıyor. Eskiden köylerde kızlar bir eve toplanır ve eğlenceler yapılırdı. Bu adetler zamanla köreldiğinden insanlar sokakta gezmeye başladılar. Bu da Alaplı bayramı olarak lanse edilirken kızlar bayramı diye anılmaya başladı. İnsanlar ne yapıyor; burada erkekler caddede sıraya diziliyorlar. Kızlar erkeklerin arasından geçiyor. Hoş olmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Bizim adetimize, örfümüze uygun şeyler değil aslında böyle şeyler. İnsanlarımızda da bir rahatsızlık oluşturuyor. Bu bayram ilçenin son bayramı, bu bayramın adını bazı gazeteciler kızlar bayramı olarak değiştirdiler. Bu da bizim bayramımızın Türkiye genelinde ve yakın çevrelerde yanlış tanınmasına sebep oldu. Hani Turgut Özalın bir lafı vardı, Azeri bir işadamına siz çok iyi bilmem nesiniz dedi, bizim adımız aynı ona çıktı. Dışarıdan buraya gelip de bize kızlar bayramı nerede?, biz nereden kız seçeceğiz diyorlar. Bundan bizim rahatsız olduğumuz kadar bazı gazeteciler yine kızlar bayramı diye hala haber yapıyorlar. Burada kızlar bayramı diye bir şey yok, buraya kızlarımız da geliyor, gençlerimizde geliyor. Özellikle kız pazarlamaya kimse gelmiyor. Bundan yalnızca esnaf olarak biz değil, bütün Alaplı halkı rahatsız dediler.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2016, 15:00