CumhuriyetHalk Partisi (CHP) İlçe Başkanı ŞerifSertan Ocakçı, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Armutçuk Müessesesi işletmesahalarından Alaca ağzı bölgesinin -300 ve -104 katlarının sular altındabırakılmasına tepki gösterdi.
Ocakçı, yazılı açıklamasında, bölgede yaşanan işsizliği hatırlattı, Alacaağzısahasının ihaleye hazır hale getirilme çabalarını anımsattı. AK Parti Zonguldakmilletvekillerini de eleştirin Ocakcı, cevap beklediğini dile getirerek bazısorular yöneltti.Ocakcı, şunları kaydetti:
MİLLETVEKİLERİ, UMUT VERMİŞTİ
19Ekim 2016 da ihale edeceğini kendi sitesi de dahil olmak üzere çeşitlikanallardan ilan etmiştir. Bu işletme sahasının, kurum personel almadığındandolayı, maden ocağının ihale edilmesi ile bölge halkı zor şartlar altındayaşayan ve kapanan Maden ocaklarının yerine küçük de olsa bir umuttaşımaktaydı. Burada oluşacak olan istihdam hacmi başta Kandilli beldesi olmaküzere tüm civar yerleşim yerlerindeki işsiz madencilere ve iş bekleyen birçokvatandaşımızın işsizlik sorununa çözüm umudu olarak görülmekteydi. Günümüzekadar olan sürecin içerisinde AKP milletvekillerinin, siyasetçilerinin vekurumu yönetenlerin yaptıkları açıklamalar, işsizlikten kıvranan bölge halkınaiş ve aş umudu vermiş idi.
BAZI SÖZLER SAMİMİ GELMEMEKTEDİR
TürkiyeTaşkömürü Kurumu kendi olanakları ile yaklaşık bir yıldır Alaca ağzı sahasınıihaleye hazır hale getirmek için çalışma yapmakta ve yapılan bu çalışma bölgehalkına ve Kandilli beldesi yaşayanlarını umutlandırmaya devam ettirmekteydi.Ancak, bölge halkının umutlarını ve beklentilerini yok sayarcasına ihaletarihine çok kısa bir süre kala kimin ve kimlerin verdiği bilinmeyen bir kararile Alacaağzı işletme sahasının (-300 ve -104 katları) sular altında kalmasınasebep veren bir çalışma başlatılmıştır.
Alınan bu kararın nedenini ve gerekçesini yetkililere sorduğumuzda ise emniyetşartlarından kaynaklandığı cevabı verilmektedir. Fakat işsizlik ile kıvranan vegenlerinde madencilik olan bölge halkımız için artık bazı sözler samimigelmemektedir. Verilen bu cevabın akılımıza getirdiği soruları kamuoyu ilepaylaşmak isteriz.
SORULAR SORDU
İhaleedilecek olan ve ihale şartları önceden belirlenen bu maden ocağına subasılması ile resmi ihale şartnamesinin değişmesine sebep olmamış mıdır?
İhaleye girmeyi hedefleyen firmaların bu durumda ihaleye girme kararlarındaolumsuzluk oluşturacak mıdır?
Yaklaşık 1 yıldır emniyeti alınmayan ya da tedbir alınmayan bölge için ihaleyegünler kaldığında mı bu tedbir alınmaktadır?
Uzun zamandır bekleyen maden ocağında yapılan bu emniyet çalışmasından ihaleyekatılmak isteyen firmaların haberi var mıdır?
Bir anda alınan kararla yapılan bir emniyet tedbiri kararını verenler ihaleyegünler kaldığından haberdar değiller midir? Ve ihale sonrası tedbir alamayacakkadar Emniyet açısından vahim bir durum mu gördüler?
Bu uygulama, Personel eksikliği gerekçesi ile yapılmış ise; kuruma ait diğermüesseselerden temin edilemez miydi?
Günümüze kadar olan zaman içerisinde sürekliliği sağlanamayan işletme sahasısular altında kalınca ayakta kalabilecek mi?
Bu bölge tekrar işletmeye açılacak olur ise ne kadar yatırım farkı oluşacak? Vebu fark kim tarafından finanse edilecek? En önemlisi de bölgeyi devletişletmeyecek ise (devlet personel almayarak işletmeyeceğini belirtiyor) bubölgeye yatırım yapacak işletmeci bulunabilecek midir? Kamuoyu ile paylaşılmasıve aydınlatılabilmesi gereklilik arz eden bu durum içerisinde ihalenin devamıya da iptali ile ilgili bilgilendirme yapılmasıdır.
Yapılan birçok açıklama, siyasi söylem ve vaatler içeren açıklamalar ilebeklenti içine giren bölge halkımıza ne söylenmesi düşünülüyor?
İşsizlik ve yoksulluk sınırı altında kalan bölge halkımız için yetkililerigöreve ve kamuoyunu aydınlatmaya davet ediyoruz.
ŞafakNegüzel
Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2016, 13:18