Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aydın Mungan, son zamanlarda prostat kanserinde yeni umutların doğduğunu belirtti.
Türkiyede prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve hormon ilaçlarının metastatik prostat kanserinin ilk basamak tedavisi olarak uygulandığını belirten Mungan, prostat kanseri hastalarının bu ilaçlara karşı dirençli hale geldiğini ve bunun da artık sözün bittiği yer olarak kabul edildiğini vurguladı. 2010-2014 yıllarının prostat kanseri için altın çağ olarak adlandırılmaya başlandığını dile getiren Mungan, bu kısa dönemde 6 yeni ilacın onay aldığını ve bu yeni ilaçların hormona dirençli hale gelmiş hastaların yaşam sürelerini anlamlı olarak uzattığı gibi komplikasyonları geciktirmekle birlikte yaşam kalitelerini de arttırdığını söyledi. Hastaya doğru zamanda doğru ilacın kullanılmasının başarılı bir tedavi için en gerekli yöntem olduğunu ve artık prostat kanserinde bu ilaçlarla beraber yeni umutların yeşermeye başladığını sözlerine ekleyen Mungan, şöyle devam etti:
Türkiyede prostat kanseri erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür. Hastalar ortalama 68 yaşında tanı almaktadır bu yönüyle ileri yaş hastalığı gibi görülmekle beraber son yıllarda daha gençlerde 50li hatta 40lı yaşlarda artan bir sıklıkla saptanmaya başlamıştır. Dünyada ortalama görülme sıklığı 100 bin erkekte 163 iken Türkiyede bu oran her 100 bin erkek için 35dir. Bu da bize Türkiyede yaklaşık 27 bin 534 prostat kanseri hastası olduğunu düşündürtmektedir. Prostat kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90dan fazlası 65 yaş ve üzeri erkeklerde meydana gelmektedir. Bu ölüm oranları ABD gibi en gelişmiş sağlık hizmeti sunan ülkelerde bile yaklaşık her 100 bin erkek için 26,7dir. Yani prostat kanseri öldürücü bir hastalıktır. Kanser prostat dışına çıkıp diğer organlara metastaz yaptıktan sonra ilk tercih hormon tedavisidir. Bu hormon tedavisi için hastalığın ilerlemesine neden olan erkeklik hormonlarının etkinliği ortadan kaldırmaya çalışılır. Böylece hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurup geriletmek mümkün olabilmektedir. Bu hormon ilaçları, metastatik prostat kanserinin ilk basamak tedavisidir. Buna rağmen ortalama 2,5 yıl içinde prostat kanseri hastaları bu ilaçlara dirençli hale gelmektedir. Bu nokta yani hormon ilaçlarına direnç gelişmesi son yıllara kadar sözün bittiği yer olarak kabul ediliyordu. Çünkü elimizde yaşamı uzatabilecek başka bir ilaç yoktu. Hastalarımıza sadece rahatlatıcı tedaviler verebiliyorduk. Oysa bir kanser hastasının tedavisinde olmaz ise olmaz üç unsur vardır. Bunun ilki ve en önemlisi yaşam süresini uzatmaktır. Sonra komplikasyonları geciktirmek veya önlemektir. Son olarakta yaşam kalitesini arttırmaktır. 2010-2014 yılları arasında prostat kanseri için altın çağ olarak adlandırılmaya başlandı. Çünkü bu kısa dönemde 6 yeni ilaç onay aldı. Artık elimizdeki daha önceki mevcut ilaçlarla ulaştığımız noktayı daha ileri taşımamız mümkün olmaktadır. Bu yeni ilaçlar ile artık sözün yeniden başladığı noktadayız denilebilir.
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2016, 08:17
Prostat kanserinde yeni umutlar
Prostat kanserinde yeni umutlar
YORUM EKLE
1
Katil arılarından Türkiye´de bir ilk
2
Boğayla göz göze geldim,Karete yapmaya başladım....
3
Milletvekili Demirtaş,Bayram ziyaretlerine İkinci...
4
Acele edersek, bankacıların verdiğini kabul eder,...
5
Sevgisine karşılık bulamayınca intihara kalkıştı
6
Adamın kafasına silahı böyle dayadım dedi...
7
Ereğli-Devrek yolu ihaleye çıkıyor
8
Dört gündür uyuşturucu bağımlısı oğlunu arıyor
9
Kasaplardan kıyma mesaisi
10
Kayıp genç ağaca asılı olarak bulundu
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI