Soma’nın acısını resmeden madenci kızı, bu kez de Zonguldak’ın çilesini çizdi

Zonguldak’ta yaşayan bir madencinin kızı, rekor kıran madenci resminin ardından bu kez de işsiz kalan Zonguldaklı maden işçilerinin çilesini çizdi.

Soma’nın acısını resmeden madenci kızı, bu kez de Zonguldak’ın çilesini çizdi


Erdemir Anadolu Lisesi öğrencisi Nihal Acar, madencilerden ilham alarak 2010 yılında ‘Madenci’ isimli resmi yaptı. Acar’ın yaptığı resim 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından paylaşım rekoru kırdı.
Ailesini geçindirebilmek adına yerin metrelerce altında kömür kazan maden işçisini simgeleyen resmin ardından çok sayıda tebrik alan Acar, bu kez de Zonguldak’taki madencilerin çilesini çizdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Gelik İşletme Müdürlüğünde yer altı işçisi olarak çalışan İlhan Acar’ın kızı Nihal, Torba Yasa ile birlikte özel maden ocaklarında işten çıkışları verilen işçileri simgeleyen bir resimle işçilerin trajedisini anlattı.
Öte yandan Torba Yasa ile birlikte üretimin durduğu Zonguldak’taki özel maden ocaklarında çalışan 4 bin 200’e yakın işçi sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Maden işçisinin çalışma şartları, emeklilik, tatil günlerinin iyileştirilmesine itiraz eden işverenler yeni yasanın kendilerine ek maliyet getirdiği gerekçesiyle üretimi durdurma kararı aldı. 22 maden şirketinde çalışan 4 bin 200’e yakın işçiden 200’üne yakını işten çıkarıldı.

“BABAMDAN İLHAM ALDIM”
Resim yapmaya küçük yaşlarda başladığını ifade eden Nihal Acar ise Zonguldak’ta işten çıkarılan madencilere yaptığı resimlerle destek vermeye çalıştığını söyledi. Madenci resminin de Soma faciasından sonra insanlara tercüman olduğunu söyleyen Nihal Acar, şöyle dedi:
“Resim yapmaya küçük yaşlarda başladım. Daha öncelerde pek becerim olmasa da kendimi daha da geliştirdim. Ortaokulda hocaların yardımıyla Soma’da gündeme gelen resmi çizdim. O resmi babamdan ilham alarak çizmiştim. Soma’dan sonra insanların duygularına tercüman oldu. Daha sonra Soma’yı gerçekten anlatan bir resim çizmeye karar verdim. Zonguldak’ta madencilerin işten çıkarılmasından sonra da bu karikatürü çizmeye karar verdim. Bu karikatürde Zonguldak’taki madencilerin işten çıkarılmaları ve onların işsiz kalmalarını gündeme getirmek istedim çünkü benim babam da bir madenci, ben de bir madenci çocuğuyum. Onların duygularını az çok anlayabiliyorum. Okul süreci başladı ve birçok çocuk okula gidiyor. Belki onlar zorluk çekiyor. Bunu düşünerek bu olaya biraz daha katkıda bulunarak sesimizi duyurmaya çalışarak bu karikatürü çizdim.”

“ZONGULDAK’IN ÇİLESİNİ ANLATIYOR”
14 yıllık maden işçisi İlhan Acar ise 60 bin kapasite ile kurulan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 9 bin işçiyle çalıştığını, Zonguldak’a kilit vurulmaması için acilen işçi alınması gerektiğine dikkat çekti. Baba İlhan Acar, kızının resmi ile ilgili olarak da şöyle dedi:
“Soma felaketinden sonra çıkan torba yasa ile beraber Zonguldak’ta maden şirketleri işçi ücretlerinin yükselmesinden dolayı üretimi geçici olarak durdurdular. Bununla birlikte kızım işçilerin işten çıkarıldığını görünce bir karikatür yapmak istedi. İşçilerin işsiz kaldığını ve üretimin durduğunu anlatmak istedi. Soma faciasından sonra kızımın 2010 yılında çizmiş olduğu resim gündeme geldi. Onunla ilgili de resim çok ilgi gördü. Daha Soma faciasını çizdi. Şimdi de Zonguldak’ın çilesini anlatan bir karikatür çizdi.”
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 07:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER