Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin (TGC) önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen Basın Hizmet Ödüllerine değer bulunan 10 gazetecinin Burhan Felek ödülleri, 4 Kasım 2015 Çarşamba günü düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak.
İSTANBUL -Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına verilen TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri belirlendi.
Ödüller, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcaytonun başkan, Atilla Günerin yazman olduğu; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı, TGC Onur Kurulu Üyesi Şükran Soner, TGC önceki Başkanı Nail Güreli, Esat Yılmaer ve Rahmi Turandan oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Nail Güreli ve Şükran Soner oylarını yazılı olarak gönderdi. Niyazi Dalyancı oylamanın kendisiyle ilgili bölümüne katılmadı.
ÖDÜLE DEĞER GÖRÜLENLERİN İSİMLERİ
Oylama sonunda yönetmeliğe göre; 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan ve mesleğini sürdüren gazeteciler Ali Sirmen, Fatma Karaali İlem, Halit Deringör, Kenan Akın, Mehmet Türker, Nezih Danyal, Niyazi Dalyancı, Okşan Atasoy, Şevket Uygun ve Yalçın Bayer Burhan Felek Hizmet Ödülüne değer görüldüler
ÖDÜLLERİN TARİHÇESİ
Şeyhül Muharririn unvanını taşıyan, 50 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek´in anısına konan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan adayların 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş ve bu hizmetlerini sürdürüyor olmaları şartı aranıyor.
BURHAN FELEK KİMDİR?
Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul´da doğdu ve Hukuk Mektebi´ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim´in Donanma Dergisi´de başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Gazetecilik Enstitüsü´nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi´nin Don Camillo dizisini Türkçe´ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi´nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını1949-1952ve 1959-82 yılları arasında 2 kez üstlendi.
BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ´NÜ KAZANAN GAZETECİLERİN ÖZ GEÇMİŞİ
Fatma Karaali (İlem)
1945 yılında İstanbulda doğdu.İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu.Mesleğe 1964 yılında Cumhuriyet gazetesinde başladı. Haber, THA, TRT ve Güneş gazetesinde görev yaptı. İstanbul Sanayi Odasında basın danışmanı olarak görevini sürdürdü. Bülent Dikmener Ödülü sahibi. Sürekli Basın Kartı taşıyor.
Nezih Danyal
1945 yılında Kocaelinde doğdu.Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu.Mesleğe 1964 yılında Türk Yolunda başladı. TRT, Milliyet ve Günaydın gazetelerinde çalıştı. Beş karikatür albümü yayımlandı. Devir isimli kitabı Pascara (İtalya) ödülünü aldı. Basın Kartı sahibi.
Şevket Uygun
1942 yılında Şanlıurfada doğdu. Gazeteciliğe 1958 yılında Şehir gazetesinde başladı. Daha sonra Ekspres, Vatan ve Tercüman gazetelerinde görev yaptı.Çeşitli mesleki başarı ödülleri sahibi.Sürekli Basın Kartı taşıyor. TGC Balotaj Kurulu Üyesi
Yalçın Bayer
1944 yılında Çorluda doğdu. Şişli İktisadi ve Ticari Bilimler yüksek Okulu mezunu. Mesleğe 1962 yılında Çorlu Cumhuriyet Gazetesinde başladı. Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde görev yaptı. Halen Hürriyet Gazetesinde yazar olarak görevini sürdürüyor. TGC Yönetim Kurulunda bir dönem görev aldı. Rüşvetin Belgesi adlı kitabı yayımlandı. Sürekli Basın Kartı taşıyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 06:33