Ereğli´de, inşaatta çalışan işçilerin hiçbir iş güvenliği alınmadan iskelelerin üzerinde cambaz gibi çalıştıkları görüldü.
İş Güvenliği Uzmanı Safa Uğraş Dizdar, inşaatlardaki iş kazalarının yüzde 90ının tedbirsizlikten kaynaklandığını söyledi.
Kdz. Ereğli´de yapımı devam eden bir inşaatta çalışan işçilerin kurulan iskelelerin üzerinde hiçbir iş güvenliği önlemi almadan cambaz gibi çalışmaları yaşanan iş kazalarından ders alınmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kayda geçen görüntülerde inşaatın çevresinde işçilerin orada çalıştıklarını ayırt eden iş elbisesi, kafalarında baret ve düşmelerini önleyecek halat bulunmadığı görülüyor. İş güvenliği uzmanları ise inşaatlarda yaşanan iş kazalarının yüzde 90ının tedbirsizlikten kaynaklandığını söyledi.
DİZDAR: ÇALIŞMA BAŞLAMADAN RİSK ANALİZİ YAPILMALI
İş Güvenliği Uzmanı Safa Uğraş Dizdar, inşaatlarda çalışacak işçilerin öncelikle iş güvenliği eğitimlerinden geçirilmesi, akabinde de inşaatta iş güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
İş Güvenliği Uzmanı Safa Uğraş Dizdar, çalışmalara başlamadan önce mutlaka risk analizleri değerlendirmesinin yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: Bu aslında genel bir sorunumuz. Toplumumuz nedense bunu gözardı ediyor. Biz inşaatlara başlamadan önce, inşaat sahiplerinin çalışacak olan işçilerin önce iş sağlığı konusunda sağlık raporlarının alınması akabinde genel iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlar tarafından genel eğitimleri verilip, eğitimlerdeki ön testlerle becerilerine ve bilgilerine göre akabinde işin tehlike sınıfına göre ilk önce 12 saat, 16 saat olmak üzere tehlikeli ya da çok tehlikeli kısımda yıllık eğitimlerimiz var. Bu eğitimlerde başarılı arkadaşlara sınav sonucunda belge veriyoruz. Mevcut dosyalarında sağlık raporlarının olduğu gibi bu belgelerinin de yasa ve mevzuat gereği olması gerekiyor. Özlük dosyalarında bu belgeleri olmadığı için cezai yaptırım, bin 200 lira civarında bir cezaları var eğitimleri olmadan işçi çalıştıranların. İnşaat firmalarında inşaata başlamadan önce bulundukları alanı koruma alanı altında çevrelemeleri gerekiyor. Yapılan çevrelemelerden sonra inşaatın her aşamasında her kat çıkıldığında RDK diye adlandırdığımız risk analizlerinin iş güvenliği uzmanları tarafından oluşturulması gerekiyor. Her çıkılan katta ya da her yapılan iş de, yapılan her türlü fiziki değişikliklerde RDK´ların yenilenip eklenmesi gerekiyor. Yani risklerin belirlenip, bu risklere göre tedbirlerin işverene iş güvenlikleri tarafından bildiriliyor. Bildirilmesi de gerekiyor.
HANGİ TEDBİRLER ALINMALI
İnşaatlarda iş kazalarını önleyecek tedbirler konusunda bilgi veren Dizdar, baret, halat ve işçilerin düşmesini önleyecek filelerin kurulmasının önemine değindi. Dizdar, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: Bu noktada inşaat için konuşuyorsak, kurulan iskelelerin öncelikle iskele tarafından kuruldukça bir file olması gerekiyor. Çapraz demirlerle tutulması gerekiyor. Kullanılan kalas yerine vidalanabilen metal portatif raflar var. O raflar gibi vidalanması ve sağlamlaştırılması gerekiyor. Çalışan arkadaşlarımızın emniyet kemerleri paraşüt tipi olmalıdır. Yani emniyet kemerlerinin bir kısmı kendinde diğer kısmı da orada sabitlenen demirlerde bağlı olması gerekiyor. Allah korusun düştüğünde ya da öyle bir durum olduğunda işçi yere düşmüyor, sadece asılı kalabiliyor. Bu noktada baret çok önemli. İşçi ayakkabıları çok önemli. Çelik uçlu diye adlandırdığımız ayakkabılar. Bir de orada çalışan olduklarını belirten yelekler ya da kıyafetler olması gerekiyor.
İŞ KAZALARININ YÜZDE 98İ ÖNLENEBİLİR KAZALAR
İş kazalarının yüzde 98inin önlenebilir kaza olduğunun altını çizen Dizdar, yaşanan kazalarda temel sorunun eğitimsizlik olduğunu ifade etti. Her iş kazasının adli vaka olduğunu belirten Dizdar, sözlerini şöyle sürdürdü: İş kazalarında şöyle bir durum var. Her türlü iş kazası bir kere adli vaka. Adli vaka oluşturduğu için önü açık ve yasal süresi başlıyor. Bu noktada her yaşanan iş kazasında az önce de bahsettiğimiz gibi öncelikle çalışan genel anlamda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitim aldığından dolayı işveren bu eğitimi vermişse öncelikle sorumluluğu azalıyor.
İş kazaları konusunda görüşlerini sürdüren Dizdar, sözlerine şöyle devam etti: Bir puanlama gibi düşünürsek, işçi kazalanmış. Neden kazalanmış? Kendi tedbirsizliğinden mi? İş verenin tedbirsizliğinde mi? Çalışma şartlarının uygun olmasından ya da uygun olmamasından dolayı mı? Bu nedenleri birbiri ile karşılaştırıp ona göre yasa ve kanun nezdinde değerlendiriliyor. Bir çalışan yaralandığı ya da kazalandığın da ilk önce bu nedenlerden yola çıkarak işçi çalışan yasal yolu açık. Ancak bu eksiklikler kim tarafından ne tarafından yapılan işlemlere göre hakim ya da hukuk karşısında değerlendirilir. Ama bir iş kazasının dosyası ortalama en az 10 yıl saklanmak ve arşivlenmek zorunda. Dünya bazında araştırılmış ve hâla bizim 6331 nolu sayılı yasamızda da mevcuttur; kazaların yüzde 98´i önlenebilir kazalardır. Yüzde 2´si de önlenemeyen kazalardır. Alınmayan tedbirlerden dolayı bütün kazalar hatta hiç ilişkisi olmayan insanlar bile işçinin, işverenin ya da çalışanın almadığı tedbirlerden dolayı bazı insanlar maalesef kazalanıp hayatını kaybediyor, sakat kalıyorlar. Bu noktada tekrar altını çizerek söylüyorum. Genel iş güvenliği ve iş sağlığı çalışanların eğitiminden geçiyor. Burada temel sorun eğitimdir.
Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2014, 10:50
Yaşanan ölümlü kazalara rağmen ders alınmıyor
Ereğli´de, inşaatta çalışan işçilerin hiçbir iş güvenliği alınmadan iskelelerin üzerinde cambaz gibi çalıştıkları görüldü.
YORUM EKLE
1
Telefon kulübeleri kütüphane olacak
2
Recep Erkılıçtan, Başkan Tekine ziyaret
3
Zabıtadan balık denetimleri
4
Hamile kadına otomobil çarptı
5
Dumandan etkilenen bir kişi hastaneye kaldırıldı
6
Emniyetinden uyuşturucu ve huzur operasyonu
7
9 Camii imamı yer değiştirdi
8
Facia´nın eşiğinden dönüldü
9
Polise 10 ayda 5 bin 650 gereksiz ihbar yapıldı
10
Düzceliler derneğinden önemli panel
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI