Karadeniz Ereğli’de, Sarıkorkmaz ve Bağlık mahalleleri sınırları içerisinde bulunan Dombay Deresi yatağının büyük bir kısmının yıllardır bakım yapılmaması nedeniyle tıkanma aşamasına gelerek çevre kirliliğine yol açtığı bildirildi.
Karadeniz Ereğli’de Bağlık ve Sarıkorkmaz mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve 1 Nolu Sakindere Sokak paralelinde uzanan Dombay Deresi yatağının bakımı yapılmayan yabani otlar, evsel atıklar ve suyun getirdiği diğer doğal ve doğa dışı maddelerle tıkanma aşamasına geldiği öğrenildi.
Mahalle sakinleri dere yatağının tümüyle kaybolma aşamasına geldiğini belirterek, “özellikle derenin kaynak kısmından başlayarak 1 Nolu Sakindere Sokak başlangıcına kadar olan kısmında yıllardır her hangi bir bakım çalışması yapılmıyor. Kendi doğasına bırakılan dere yatağında maalesef başta doğal olmayan hafriyat artıkları, evsel ürünler, çöpler belli noktalarda yığılma yapıyor. Bu atıkların oluşturduğu adacıklar ve çevresinde de zamanla yabani otlar ve çalılıklar yükseliyor. Dere suyunun yaz mevsimiyle azalmasıyla birlikte dere yatağı yaklaşık 1 kilometrelik alanda kayboluyor, adeta nefes alamaz hale geliyor. Bu durum bir yandan sürekli artan bir kirlenmeyi koşullarken, zararlı haşaratın artışına zemin sunuyor. Diğer yandan suyun azlığı ve kirliliğine rağmen halen derede varlığını sürdüren başta su kaplumbağaları olmak üzere diğer canlıların doğal ortamını yok ediyor. Birikintiler kimi yerlerde doğal bir bent oluşturmuş. Özellikle bir anda yoğun yağış miktarının yaşanacağı yaz aylarında bu noktalarda suyun taşkına yol açma tehlikesi de var” dedi.
"BİZLER SİVRİSİNEKLERİN ÖLMESİNİ DEĞİL, BATAKLIĞIN KURUTULMASIN İSTİYORUZ"
Konuya ilişkin gazetemize açıklamada bulunan başka bir mahalle sakini ise Ereğli Belediyesi’nin kent merkezinde ve son dönemde sosyal yaşam alanlarında başarılı hizmetler ürettiğini ifade ederek, “gönül isterdi ki bu başarılı çalışmaların bir kısmı da kentin kenar mahallelerinde sürdürülsün. Derenin ve dere yatağının durumu gerçekten içler acısı. Vatandaşlar da çok duyarlı değil açıkçası. Hani neredeyse evde arıza yapan veya kullanmadıkları her eşyayı dere yatağına atıyorlar. Buna bakımı yapılmayan dere yatağındaki yabani otlar eklenince kötü bir görüntü oluşuyor. En önemlisi tabiri caizse dere haritadan siliniyor. Belediyemiz yaz ayları süresince belirli aralıklarla ilaçlama yapıyor. Bu hizmet için teşekkür ediyoruz. Ancak bizler artık sadece sivrisineklerin ölmesini değil, bataklığın kurutulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
UYSAL DÖNEMİNDE BİR BÖLÜMÜYLE İLGİLENİLMİŞTİ
Her dönem özellikle balediye hizmetlerini almada negatif bir konuma sahip yöre sakinleri önceki dönem Belediye Başkanı Hüseyin Uysal döneminde derenin çarşı merkezine yakın kısmının rehabilite edildiğini ve çevre düzenlemesinin yapıldığını hatırlatarak, “Mümkün olsa ve bu rehabilitasyon kalan kısımda da yapılmış olsa sorun kökten çözülmüş olurdu. Ancak bunun ciddi bir maliyeti olduğunu da biliyoruz. Tek başına belediyemizin bu maliyetin altından kalkması mümkün olmaya bilir. Ama en azından yılda bir kere de olsa dere yatağında kapsamlı bir temizlik yapılabilir. Bu bile hem çevresel hem de görsel olarak önemli bir hizmet olacaktır. Her şeyden önce daha steril ve sağlıklı bir ortam yaratılmış olacaktır. Belediyemizde hakim olan insana saygı ve hizmet anlayışının bir miktar da olsa mahallemize yansıyacağını umut ediyoruz” ifadesinde bulundular.
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2020, 12:34