CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM, Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 bütçesi üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında Zonguldak’ın yıllardır bitirilmeyen yollarını Ulaştırma Bakanı’na tek tek anlatan ve Ak Parti’nin Zonguldak’ın 17 yıldır üvey evlat muamelesi gördüğüne vurgu yapan CHP’li Demirtaş,1974 yılında başlayan Zonguldak-Ereğli yolunun 45 yıldır bitirilemediğini de belirtti. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti;
SEÇİMDEN ÖNCE SÖZ VERDİNİZ!
“Maalesef Ak Parti tarafından 17 yıldır üvey evlat muamelesi gören Zonguldak’ın bugünkü imkanlarla en fazla 3 yılda bitebilecek durumda olan, Zonguldak-Ankara, Zonguldak-Ereğli, Ereğli Devrek, Filyos-Zonguldak yolları aradan geçen 17 yılda hala bitirilememiştir. Zonguldak’ın yolları yılan hikayesine dönmüş, hiç bitmeyen aşlara da konu olmuştur. Toplam uzunluğu 45.7 kilometre olan Zonguldak-Ereğli yolu yapımına 1974 yılında başlanmıştır. Yolun yapımına başlanalı 45 yıl olmuş ama 45 kilometrelik yol hala bitmemiştir. Yol güzergahındaki Üçköy, Terzi, Bayat, Bakımevi, Elmacı köylerinin çıkış noktaları yapımı dahi devam etmektedir. 2004 yılında yapımına başlanan ve toplam uzunluğu 55.5 kilometre olan Ereğli Devrek yolunun ise 15 yılda sadece 32 kilometre satıh kaplaması yani mıcır asfalt yapılmıştır. Her seçim öncesi vatandaşlarımıza bu yolların derhal bitirileceği sözünü verdiniz.
KAZMA KÜREKLE YAPILSA YOLLAR BİTERDİ!
Ak partililer kazma kürek bu yola başlasalardı bu yol şimdiye çoktan biterdi. Ancak bu hızla, 10 yıldan önce bitmez. Filyos- Zonguldak yolunda da hiç bir ilerleme kaydedilmemiştir. Zonguldak-Ankara yolunun çıkışındaki Mithatpaşa Tünellerinde yapım çalışmaları hala devam etmektedir. Zonguldak’ta ki köy yollarının durumu ise felakettir. Zonguldak olarak sizden 2020 yılında tüm Zonguldak yollarının tamamlanmasını bekliyoruz.
ZONGULDAK’IN YOLLARI NE ZAMAN BİTECEK?
Ulaştırma Bakanı’na, Zonguldak’ın bitirilmeyen yolları ile ilgili bilgi almak isteyen CHP’li vekil; “Zonguldak-Ereğli, Ereğli-Devrek, Filyos-Zonguldak, Zonguldak-Ankara yolları ve Mithatpaşa Tünelleri için bugüne kadar toplamda ne kadar harcama yapılmıştır? 2020 bütçesinde bu yollar için ne kadar ödenek ayrılmıştır? Bu yolları ne zaman bitirmeyi planlıyorsunuz ve bu yolları hangi şirketler yapıyor? “ sorularını sordu.
ÇAYCUMA HAVAALANI PİST UZATMASI DERHAL YAPILMALI!
1999 yılında yapılan yatırımlar ile yolcu uçaklarının kullanabileceği hale getirilen Zonguldak Çaycuma Havaalanı Ak Parti döneminde uzun yıllar atıl durumda bekletilmiştir. Sadece Zonguldak’ın değil Bartın, Karabük, Kastamonu, Bolu’nun da yararlanabileceği havaalanı, uzun mücadelelerden sonra THY ve özel bir şirketin iç ve dış hat uçuşlarına açılmıştır. Zonguldak havaalanının 17 yıl sonra THY iç ve dış hatlarına açılmasında emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Nisan ayından beri devam eden uçuşlarda görülmüştür ki yolcu potansiyeli vardır.
Özellikle 600 km uzakta, yaşayan Almanya’daki gurbetçilerimiz ve İstanbul’daki vatandaşlarımızın yararlandığı havalimanının tam faaliyete geçebilmesi için pistin 250 metre daha uzatılması gerekmektedir. Onun için sizden pistin uzatılması için inşaat işlemlerinin derhal başlamasını talep ediyoruz. Ancak 164 kişilik uçakların uçabilmesi havaalanını daha rantabıl hale getirecektir. Bu rekabet Bu sebeple pistin 250 metre uzatılması gerekmektedir. Onun için, sizden bu pistin derhâl uzatılması için destek bekliyoruz. İnşaat işlemlerinin bir an evvel bitirilmesini talep ediyoruz” diyen CHP’li Demirtaş, Ulaştırma Bakanı’na, 2020 bütçesinden Zonguldak Havaalanı pistinin uzatılması için kaynak ayrılıp ayrılmadığını da sordu.
ADRESE TESLİM İHALE!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ulaştırma Bakanlığı’nın 2020 bütçe görüşmelerinde, Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Teşkilatı’ndaki yönetmeliği değişikliğini de gündeme getirdi. “Türkiye’nin değişik limanlarındaki kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri için açık ve şeffaf ve her şirketin gireceği ihaleler yapacak mısınız?” diye soran CHP’li Demirtaş, konuyla ilgili olarak şunları ifade etti;
“TİCARİ HAYATA UYGUN MU?
2018’de çıkardığınız Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Teşkilat Yönetmeliği ve buna bağlı olarak römorkaj hizmet izinleriyle ilgili olarak birçok usulsüz ve yasa dışı işlemler yapıldığı medyada yer almıştır. Bu konuyla ilgili sorduğum sorulara da cevap verilmiyor veya konuyla ilgisi olmayan cevaplar geliyor. Römorkaj izinleriyle ilgili izin komisyonuna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı danışmanı Ali Kurumahmut'un müdahale ettiği basına yansımıştır. Anadolu Kılavuzluk Anonim Şirketi, bu alanda hiçbir tecrübesi olmayan, dış cephe boya işleriyle uğraşan “Hamdi Safi” isimli kişi tarafından kurulmuştur. Ancak Anadolu Kılavuzluk AŞ’nin Ticaret Sicil Gazetesi ’ne göre yüzde 60’ı kılavuz kaptanların olduğu DEKAŞ şirketine, yüzde 40’ı ise Hamdi Safi ile Beltur'un eski Genel Müdürü Selahattin Aydın arasında pay edilmiştir. Ana sözleşmeye göre yüzde 40 hisseye sahip olan Hamdi Safi ve Selahattin Aydın yüzde 75 kâr, yüzde 60 hisseye sahip olan kılavuz kaptanlara ise yüzde 25 kâr payı tahsis edilmiştir. Bu, ticari hayata uygun bir durum mudur? Bunları sorduk ama maalesef cevaplarını alamadık.
3 MİLYAR DOLARLIK RANT
Ayrıca bugüne kadar bir kamu kurumu olan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce yürütülen boğazlardaki kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin özel şirketlere devredileceği basında yer almıştır. Bu sektörde 3 milyar dolarlık bir rant olduğu ifade ediliyor, bu doğru mudur? Türk Boğazlarında böyle bir özelleştirme yapılacak mıdır? “
Türkiye’nin değişik limanlarındaki kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri için açık ve şeffaf ve her şirketin gireceği ihaleler yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi isteyen CHP’li Demirtaş, ” 8 Şubat 2019’da kurulan, dış cephe işinde uzmanlaşmış, üniversite mütevvelli heyeti üyesi olan Hamdi Safi’nin kurucusu ve yöneticisi olduğu ve bu alanda hiçbir tecrübesi olmayan Anadolu Kılavuzluk Anonim Şirketi’nin bütün işleri adrese teslim olarak verilecek ve kayırılacak mı?” sorusunu da yöneltti.
ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINDI!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yap, işlet, devret projeleri ile ilgili de eleştiride bulunarak Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği geçiş garantileri ile çocukların geleceğinin ipotek altına alındığını ifade etti. CHP’li Demirtaş konuşmasında; “ İşte şöyle iş yaptık, böyle iyi iş yaptık diyorsunuz ama bunların hangi kaynaklarla yapıldığını söylemiyorsunuz. Türkiye, on yedi yılda dış borçlarını 460 milyar dolara, iç borçlarla birlikte Türkiye'nin borcuysa 950 milyar dolara çıkardı. On yedi yılda 65 milyar dolar da özelleştirme geliri elde edildi. Yapılan alt yapı, yol köprü gibi işlere bakıyoruz, maalesef bu kadar da büyük kaynak, yandaşlar zengin edilerek çarçur edildi. Bir çok yap-işlet-devret projesine geçiş garantisi verilerek çocuklarımızın geleceği ipotek altına alındı” ifadelerine yer verdi.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2019, 23:56