Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı, Karaelmas Küçük Sanayi Sitesi Başkanı ve Madeni-İş Sanatkarlar Odası Başkanı Ercan Şehri, esnaf ve sanatkarlarla yaptığı toplantıda; insan sağlığını ve doğayı tehdit eden atık yağların toplanarak yetkili PETDER firması tarafından imha edilmesiyle ilgili gerekli mevzuatların en kısa zamanda yerine getirilmesini istedi.
Esnaf ve sanatkarların atık yağları biriktirmeleri ve ilgili firmaya teslim etmeleri için gerekli depoları yapmaları gerektiğinin altını çizen Şehri, “2019 yılı Aralık ayında bir yasa çıktı. Atık yağlar bir merkezde toplanarak PETDER firmasına verilmesi kararlaştırıldı. Şayet atık yağlar depolanır veya farklı firmalara verildiği tespit edilirse 360 bin TL cezai işlem uygulanacağı tebliğ edildi. Esnaf ve sanatkarlarımızla konuya duyarlı olmaları ve ceza yememeleri için gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Bir damla atık yağ 600 litre suya zarar veriyor. Kuraklığın kapıda olduğu bugünlerde 1 litre suyun bile hayatımız için önemi varken, bir damla atık yağa karşılık 600 litrelik su kaybı insanlık için çok önemlidir. Yağlar sobada 200-300 derecede yakılıyor ancak partiküller havada dolaştığı için çok tehlikeli. PETDER bu yağları alarak 1000 derecenin üzerinde yakıyor. Böylece atık yağlar doğaya zarar vermiyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yasayı çıkardığı ve çok büyük tehlikeyi önlediği için teşekkür ederim. Yasanın çıkmasıyla çok büyük bir tehlike önlenmiş oldu"
Esnaf ve sanatkarlarımız işyerlerinin önlerinde atık yağ biriktirme depoları yapacaklarını belirten Zonguldak Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi başkanı, Karaelmas Küçük Sanayi Sitesi başkanı ve Madeni-İş Sanatkarlar Odası Başkanı Ercan Şehri, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Esnaf ve sanatkarlarımız işyerlerinin önlerinde atık yağ biriktirme depoları yapacaklar. E-devlet üzerinden de firmaya bildirecekler. Yetkili firmada gelerek yağları alıp imha edecek. Atık yağların toplanarak arıtılıp karışım yapılarak satıldığı yönünde çok sayıda şikayetler olduğunu biliyorum. Geçmiş dönemlerde bir servisin işyerinin önüne dökülen yağlar ölçülerek 35 bin TL cezai işlem uygulanmış. Atık yağların toplanması için esnaf ve sanatkarlarımız işyerlerinin önüne depo yaparak ve üzerine ‘Tehlikeli Atık’ ibaresi yazma zorunluluğu var. İnşallah bu sistemle birlikte doğaya verilen zararın önüne geçilmiş olacak. Bir kalem pil doğaya atıldığında 9 metrelik alanda ot bile bitmiyormuş. Kentimizde maalesef atık yağlar denize gidiyordu, bizlerde o denizden çıkan balığı yiyorduk. Dolayısıyla hem insan sağlığını, hem de çevreyi tehdit eden unsurdan kurtulmuş olacağız”
Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2020, 12:57
Evet iyi olur inşAllah kolay gelsin