Karadeniz Sahil Yolu’nun bağlantı yollarından birisi olarak planlanan ve Zonguldak kent trafiğini yüzde 70 oranında rahatlatması hedeflenen Mithatpaşa Tünelleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Türkiye’de yapımı öncelikli 3’üncü, bölgede ise yapımı öncelikli 1’inci proje kapsamına alındığı açıklandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın ve Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’nun önem verdiği projeler arasında yer alan Mithatpaşa Tünelleri’nde yüklenici firma 300 çalışan ile çalışmalara başladı.
Tünellerin yüklenici firması ÖDF Yılmazlar İnşaat Genel Koordinatörü Mustafa Şahingöz “Tünellere artık başladık. Çalışmalar devam edecek. Burada Karayolları Genel Müdürümüzün ve Ulaştırma Alt Yapı Bakanımızın talimatlarıyla 23 Aralık’ta non-stop olarak bu projenin başlaması, tünellerin trafiğe açılması talimatı verilmiştir. Bu konuda her türlü özveriyi yapacaklarını, maddi manevi destek sağlayacaklarını, teknik destek sağlayacaklarını tarafımıza belirttiler. Müteahhit firma da bu yönde çalışmalarına mobilize olmuştur. Non-stop şeklinde, gece gündüz, 2019 yılının sonunda en azından 1 tüpün, 2020’nin ilk aylarında da ikinci tüpü açarak bu yolu trafiğe verme hedeflenmiştir. Çalışmalara bu şekilde başlanmıştır. Bu konuda bize destek veren, projenin önemini vurgulayan, bu projeyi Türkiye’de ilk 5 arasına koyan Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımız Mehmet Cahit Turan ve Karayolları Genel Müdürümüz Abdülkadir Uraloğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.
KİLİT NOKTASI OLACAK
Projenin Karadeniz Sahil Yolu’nun önemli bir bağlantı kolu olduğuna dikkat çeken ÖDF Yılmazlar İnşaat Genel Koordinatörü Mustafa Şahingöz, “Proje tamamlandığında Zonguldak trafiğinin tamamen rahatlatacak bir proje olacak. Yüzde 60-70 oranında Zonguldak trafiğini rahatlatacak projedir. Diğer bir önemi, proje bir bağlantı projesidir. Amasra’dan devam eden bu sahil yolunun kilit noktasındadır. Yapılan tespitler o yönde doğrudur. Bölgenin en önemli projesi olarak belirlenmesi olarak doğru bir tespit yapılmıştır. Projeleri yerleştirirken ödeneklere ve yapım önceliği konurken önem belirtiyorlar. Bu önem belirtilirken Kastamonu 15’inci Bölge müdürlüğü içerisinde de 1’inci sıraya yerleştirdiler bu projeyi. Proje şuanda 1’inci öncelikli proje, Türkiye’de ise 3’üncü öncelikli projedir. Türkiye’de belki bine yakın proje var. Bunların içerisinde de önceli sırası da bellidir” ifadelerini kullandı.
126 MİLYON TL’YE İHALE EDİLDİ
Tünellerin 126 milyon liraya ihale edildiğini belirten Şahingöz şöyle devam etti; “Tünellerimiz sağ ve sol tüp 1500 metredir. Her iki tüpten de 500-600 metre açılmıştır. İki tarafta da yaklaşık 900’er metre açılacak mesafe vardır. Süreç olarak ta baktığımız zaman ortalama 12 ay içerisinde bir tüpün normal koşullar altında açılması gerekmektedir. Betonuyla beraber. Trafiğe verilmesi gerekmektedir. Burada mevcut durumda 250’ye yakın işçi çalışacak. Bunların içerisinde 15-20 adet teknik personelimiz alacak. Müşavirleri ve karayolları personellerini de sayarsanız bu sayı 300 ü bulur. Tünelde gaz var ama gaza tedbirler alındı. Tünelde ki gaz öyle bir maden boyutunda ki gaz değil. Tünelde ki gaz, mücadele edilebilir bir gaz. Engel değil. Yavaşlatmaması için gerekli tedbirler alındı. Gaz ölçüm cihazları ile donatılıyor tünel. Ona göre sondajlar açılacak. Emniyetli şekilde çalışılacak. Gazdan dolayı durmalar ve kalkmalar olmayacak. Onların tedbirleri alındı. Tünelin kendi yapısından dolayı kömür var, bunlar da çalışmaları zorlaştırdı. Ancak herkes artık nasıl çalışacağını biliyor. Bunun önlemleri alındı, projeleri tamamlandı. Hepsi çözümlenip bitti, herkes ne yapacağını biliyor artık. Tüneller 126 milyon liraya ihale edildi. Yüzde 15’i tamamlandı, yüzde 85’i kaldı.”
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2019, 11:28