Bakap'ta son durum!..

Bakap'ta son durum!..

Bakap'ta son durum!..

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP) hakkındaki gelişmeler ve gelinen son durum hakkında açıklama yaptı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin ekonomik, sosyal, kültürel, tarım, hayvancılık, turizm vb alanlarında hak ettiği noktaya gelmesi için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Devletimiz de bu alanlarda çeşitli faaliyetler sürdürmekte, teşvik ve destekler sağlamaktadır. Ancak tüm bu gayretlere rağmen olması gereken noktaya bir türlü ulaşamamaktayız. Sadece İller bazında yapılan çalışmalar bir yerde tıkanmakta istenilen hedefe ulaşılamamaktadır.

Devletimiz kalkınma ajansları marifetiyle ortak özellik taşıyan komşu illeri bir arada planlayarak hedefe ulaşmak üzere çalışmalar yapmış ancak gerek insan kaynaklarındaki azlık, gerekse ayrılan kaynakların kısıtlılığı gibi nedenlerle bir miktar iyileşmeler olsa bile, toplamda istenilen değişim ve dönüşümler sağlanamamıştır.

Bölgesel kalkınma ajansları için belirlenen faaliyet alanları içerisinde; Zonguldak, Bartın, Karabük illeri TR 81 batı Karadeniz bölgesinde; Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri TR 82 Kuzey Anadolu bölgesi içerisinde yer almaktadır.

Bakıldığında her iki bölgedeki iller coğrafi olarak Batı Karadeniz bölgesindeki iller olup nüfusu en düşük olan iki bölge, emekli nüfusu en fazla olan iki bölge, göç veren iki bölge, yaşam memnuniyeti endeksi düşük olan iki bölge vb. ortak kaderli iki bölge olarak görülmektedir.

Ortak kaderli bu illerimizin (Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Sinop) ortak sorunları ve ortak fırsatları olduğu görülmektedir. Bu bağlamda ortak sorunlara ortak çözümler bulunabilmesi ve ortak fırsatları ortak kazanca dönüştürebilmek için ortak bir “ Bölge Planı” yapılması kanaatine varılarak Odamız tarafından bir çalışma başlatılmış olup yaklaşık sekiz sayfalık bir rapor hazırlanmıştır. Odamız tarafından hazırlanan “Batı Karadeniz Kalkınma Projesi Raporu” sözünü ettiğimiz illerimizde mevcut olan 15 oda ve borsa yönetimleri ile 12.7.2018 tarihinde paylaşılmıştır. Devamında 31 Temmuz 2018 tarihinde Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası; 1 Ağustos 2018 tarihinde Tosya Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Ticaret Borsası; 2 Ağustos 2018 tarihinde Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası ve Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edilmiştir. Ziyaretlerimizde memnuniyetle müşahede ettik ki tüm oda ve borsa yönetimlerimiz prensip olarak “Batı Karadeniz Kalkınma Projesine” Olumlu bakmakta, böyle bir projenin ortak sorunlarımıza ortak çare olabileceğine inanmaktadır.

Ülkemizde halen mevcut dört kalkınma idaresi Başkanlığı marifetiyle Dört kalkınma projesi yürütülmekte olup;

Güneydoğu Anadolu Projesi’ne dâhil dokuz İl (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak);

Doğu Anadolu Projesi’ne dâhil 15 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Sivas);

Konya Ovası Projesi’ne dâhil sekiz İl (Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir);

Doğu Karadeniz Projesi’ne dâhil dokuz il (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon, Tokat);

Olmak üzere toplam 41 il kalkınma projesine sahip durumdadır.

Mevcut kalkınma projeleri ile mevcut bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetler ve gerçekleştirilen projeler için yapılmış olan harcamaların toplam tutarı 500 milyar TL’nin üzerindedir. Yapılan faaliyetler ve gerçekleştirilen projelerle tarım, hayvancılık, eğitim, sağlık, sosyal, kültür-turizm ve çevre alanlarında çok büyük yatırımlar yapılmış, Önemli mesafeler alınmıştır.

Batı Karadeniz Kalkınma Projesi ile bölgemizdeki illerin ortak sorunlarına ortak çözümler bulunabileceğini; ortak potansiyelimizi ve fırsatlarımızı birlikte değerlendirdiğimiz de sağlanacak sinerji ile daha fazla katma değerli işler yapılabileceğini ve yapılan işlerin sürdürülebilir olacağını düşünmekteyiz.

Yaptığımız bu çalışmada işbirliği göstererek katkı veren Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Keleş’e, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu’na Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu’na ve Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak’a çok teşekkür ediyorum.

Bununla birlikte Batı Karadeniz Kalkınma Projesi çalışmalarımızı anlatmak ve desteklerini almak üzere ziyaret ettiğimiz, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Sami Acar’ a, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Hayrettin Çelikten’e, Tosya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Metin Ekşi’ye, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Oğuz Fındıkoğlu’na, Kastamonu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Sedat İşeri’ye, Sinop Meclis Başkanımız Erol Derici’ye, Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Orhan Çakıra, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Balcıoğlu’na ev sahiplikleri sıcak karşılama, ağırlama ve uğurlamaları için çok teşekkür ederim.

Ziyaretlerimiz esnasında bizzat yanımızda olan Devrek Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu’na ve Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu’na çok teşekkür ediyorum.

Ziyaretlerimiz neticesinde tüm il ve ilçe Oda yönetimlerimizin kendi faaliyet alanlarında “Batı Karadeniz Kalkınma Projesi  ” ile ilgili farkındalık sağlamaları ve kamuoyu oluşturmaları konusunda fikir birliğine vardık. En geç Ekim ayı içerisinde ortak bir toplantı yaparak rapora son halini vermeyi ve sonrasında da belirleyeceğimiz temsilcilerle ilgili bakanlıkları ziyaret etmeyi kararlaştırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor projemizin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2018, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER