Karadeniz’e 1685 kilometre kıyısı olan Türkiye’de balıkçılık sektöründe tehlike çanları çalıyor. Bilinçsiz avlanma ve hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, balıkların hem başka ülke kıyılarına kaçmasına, hem de gelişememelerine neden oldu.
Balıkçılarımız da ortaya çıkan bu durumdan rahatsızlığını dile getirirken, açık deniz avcılığı yapan teknelerin, Türkiye değil de Gürcistan karasularında avlanmak zorunda kalmasının durumun vahametini ortaya koyduğunu dile getiriyorlar. Balıkçılar çözüm olarak trolle avlanma yasağına uyulmasını ve üniversiteler tarafından daha bilimsel çözümler ortaya koymak için deniz ürünleri bölümünün açılmasını istiyorlar.
[*][*]
Balık mevsiminin en hareketli döneminin yaşanmasını beklendiği bu günlerde, balığın kıyılarımızı terk etmesi, balıkçıları ve vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor.
Hava sıcaklıklarının geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yıllardır trolle avlanma nedeni ile balığın azalması, balıkçıları da komşu ülkelerin karasularında avlanmak zorunda bıraktı.
Özellikle Gürcistan kıyılarında avlanan balıkçı teknelerinin getirdiği hamsi, önce İstanbul’a oradan da Zonguldak’a nakil olması nedeni ile fiyatlarda beklenen düşüş gerçekleşmedi.
Konu hakkında görüşlerini aldığımız Belediye Balık Hali’nden Cemal İncekara, fiyatlardaki artışın yaşanan bu sıkıntılı dönemdeki balığın az olmasından ve maliyetlerin artmasına bağladı.
İncekara; “Hamsinin, Gürcistan kıyılarında avlanan tekneler tarafından sağlanıyor. Önce İstanbul’a gelen balık, sonradan şehrimize geliyor. Haliyle bu da maliyetleri etkiliyor. Bunun yanı sıra çinekop, lüfer, hamsi gibi balıklar tam gelişememiş durumda. Boylarının daha büyük olması lazımken durum böyle değil.
Hava sıcaklıklarının etkisi de var ama özellikle trol tabir edilen teknelerin kaçak avlanması da, balığın azalmasında olumsuz yönde önemli bir rol oynuyor. Trol tekneleri ile avlananlar, kendi bindikleri dalı kestiklerinin farkında değil. Günü kurtarmak veya daha da çok kazanmak uğruna bizden sonraki nesillerin geleceğini tehlikeye atıyorlar.
Bunların yanı sıra, balıkçılığımızı daha da sağlam zemine oturtmak için üniversitemizden deniz ürünleri fakültesi kurmasını istiyoruz. Karadeniz’de balıkçılık için tehlike çanları çalmaya başlayalı çok oldu. Kıyı ve açık deniz balıkçılığı kurtulması için, yasaklara uyulmalı ve daha bilimsel önlemler alınması acilen gerekli” dedi.
BALIKÇILIK TEHLİKE SİNYALİ VERİYOR!
BALIKÇILIK TEHLİKE SİNYALİ VERİYOR!
YORUM EKLE
1
Karabük Valisi Çeber'den okul ziyaretleri...
2
Birleşik Kamu- İş'ten GMİS'e ziyaret...
3
Zonguldak'ta Yoğun Sis Etkili Oluyor
4
Sarıkamış Harekatının 103. Yıl Dönümü
5
Bartın'da "Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla...
6
Balıkçılar limana demir attı...
7
Vali Dağlı, "Halk Günü" düzenleyecek
8
Akçakoca'ya yeni hastane yapılması...
9
Safranbolu ilçe imamları olduğu tespit edilen çift,...
10
CANER YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI