Zonguldakın Devrek ilçesinde 1994 yılında yaşamını yitiren Münteka Çelebinin elinden çıkan bastonlara adeta paha biçilemiyor.
Devrek ilçesinde kayınvalidesine ait bastonu ustasına tamir ettiremeyince atölye açan Münteka Çelebi, sanat hayatı boyunca ürettiği bastonlara adeta değer biçilemiyor. Devrek Bastonlarını Türkiyenin yanı sıra dünyaya duyuran Münteka Çelebi, 1994 yılında kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.
Kentte bastonculuğun geliştirilmesi için birçok usta yetiştiren Münteka Çelebinin elinden çıkan bastonlar ise yerli ve yabancı siyaset adamlarına, bürokratlara, devlet başkanlarına hediye edildi. Çelebinin açtığı atölyede ise oğlu Rüştü Çelebi de babasının izinden giderek Devrek Bastonunu yaşatma çabasını hayatını kaybettiği 2013 yılına kadar sürdürdü.
Topkapı Sarayında tek eseri olan Münteka Çelebiye ait bastonlar ise kurduğu atölyede yaşatılmaya çalışıyor. Osmanlıdan bu yana yapımına devam eden Devrek Bastonunu Baston, her yerde bastondur. Ancak üzerinde sanat eseri varsa Devrek Bastonudur diye nitelendiren Münteka Çelebiye ait bastonlar kentteki atölyede yerli ve yabancı turistlerin ilgisini görüyor.
‘Devrek Bastonunun adına yıllarca festivaller düzenleniyor
Münteka Çelebiye ait atölyede Kızılcık ağacına işlediği figürlerle baston yapımına devam eden 34 yıllık baston ustası Çetin Karabaş, oluşturulan koleksiyon ile Münteka Çelebinin sanatının yaşatıldığını ifade etti.
Bastonun dünyaya ün salan hikayesini anlatan Karabaş, şöyle dedi:
Merhum Münteka Çelebi ustamın yanında bu işe başladım. Çelebi usta bastonculuğa bir inat uğruna başlamış. Annesinin bir bastonu varmış, kırılmış tamir olması gerekiyormuş. Bir baston ustasına gidiyor, usta ‘bugün gel, yarın gel deyince kendisi de kızıyor. Ona inat 1980li yıllarda bastonculuğa başlıyor. Devrekte ilk yapılan yılanlı bastondan başlıyor. Bu baston sonra kentin simgesi haline geliyor. Devrekin tanıtımında dönemin bakanı Veysel Atasoyun katkılarıyla festivaller başlatıyorlar. Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlara kadar büyük devlet adamlarına hediye ediyorlar. Çelebi Ustanın yaptığı bastonlar dünyada tek. Eşi benzeri bulunmuyor. Maddi değeri çok yüksek, paha biçilmeyecek değerde. Biz bunları satmıyoruz. Çünkü Çelebi Usta bir daha dünyaya gelmez. Ürettiği bastonları çok araştırdık, bulduğumuz bastonlar da oldu. Geri almak istedik maalesef müşterilerden geri alamadık. Tabi vermek istemezler, böyle ustalar bir daha geri gelmez. O yüzden Çelebi Ustanın koleksiyonuna yenilerine eklemek istiyoruz. Geri satmak isteyenler olursa eklemek isteriz. Elimizdeki en değerli bastonlarla değişim de yapabiliriz.
Bastonlara paha biçilemiyor
Bastonlara paha biçilemiyor
YORUM EKLE
1
Madende iftarda buluştular…
2
2 proje saha ziyaretine kaldı
3
Avni Akyol'a çocuk oyun alanı yapıldı
4
Düzce Ramanzanda haftasonu dolu dolu
5
Çaycuma TSO'dan yeni bir hizmet
6
ZGC'ye İYİ geldi
7
Köy okullarına kütüphane kuruyorlar
8
Ak Parti Ereğli'de!
9
Minik Ceylin Tunçer'i sevindiren ziyaret
10
Hamdi x Hamdi=?
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI