Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Acil Durumlar ve Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi’nde ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya ve Avrupa Bölgesi Sağlık Öncelikleri’ konulu bir konferans verdi.
24 Aralık Salı günü, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Can, Üniversitemiz Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap, Obezite ve Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Konuşmasına, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kuruluşu, şeması ve çalışma alanları hakkında bilgiler aktararak başlayan Dr. Emiroğlu, Türkiye Ofisi’nin de yer aldığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. DSÖ’nün, ülkelerin Sağlık Bakanlıkları ve sağlık ile ilgili yetkili diğer kurum ve kuruluşları ile uyumlu çalışmalarına değinen Dr. Emiroğlu, dünya genelinde 3 milyar insana ulaşarak sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyleyerek, geçmişte sıklıkla görülen enfeksiyonel bulaşıcı hastalıkların sağlıktaki bilinçlenme ve atılan sağlıklı adımlar sayesinde tehlikeli boyutlarının azaltıldığını; bugün ise dünyada bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların, bulaşıcı hastalıklara göre daha ölümcül olduğunu vurguladı. Emiroğlu, şu anda Türkiye ve dünyada en fazla öldüren hastalıkların başında bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların geldiğini belirterek, “Bu hastalıklar şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanserler ya da solunum yolu hastalıkları. Dünyadaki ölümlerin yaklaşık yüzde 70’i bunlar yüzünden meydana geliyor. 41 milyon kişi buradan ölüyor. Herkesin uygulayabileceği sağlıklı yaşam kriterleriyle bu ölümlerin hemen hemen hepsini engellemek mümkündür” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Acil Durumlar ve Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü Dr. Nedret Emiroğlu konuşmasının devamında, tütün ve alkol kullanımı ile sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivitelerin yetersizliğinin yol açtığı aşırı kilo ve obezite hastalıklarına ilişkin de Türkiye’den ve dünyadan istatistikler paylaştı.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından, Dr. Emiroğlu’nun Türkiye’de ve dünyada daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam temennisiyle sona erdi.
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2019, 12:57