BİN 500 DEĞİL, 6 BİN 500 İŞÇİ ALINSIN

BİN 500 DEĞİL, 6 BİN 500 İŞÇİ ALINSIN

BİN 500 DEĞİL, 6 BİN 500 İŞÇİ ALINSIN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçe görüşmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda tamamlandı. Komisyon görüşmelerinde, Zonguldak’a verilen 1500 maden işçisi sözünü hatırlatan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “1500 değil TTK’nın açığı olan 6500 işçinin alınmasını talep ediyoruz" dedi”.
1500 MADEN İŞÇİSİ İŞKUR'A TAKILDI!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın “Türkiye Taşkömürü Kurumunda norm kadro açığı 6.846’ydı, bununla ilgili bir işçi alımı yapacak mısınız? “1.500 diye ifade ettiniz ama açık 6.846; ne zaman alacaksınız?” şeklinde sorduğu soruya ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “İŞKUR’un yönetmeliğinde bir değişiklik yapmasını bekliyoruz. Çalışma Bakanımızla da görüştük, mutabık da kaldık. O yayınlanır yayınlanmaz orada bu işçi istihdamına öncelik vereceğiz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş  şunları ifade etti:
“SÖZÜNÜZÜ TUTUN!
2015 yılından beri Zonguldak’ta milletvekilliği yapıyorum ve 2015 yılından beri hep aynı şeyi söylüyoruz. Enerji politikaları görüşülmeye başlandığında Türkiye Taşkömürleri Kurumunun işçi açıklarının giderilmesini öneriyoruz ama ne oluyor? Hep söz var, hep konuşma var ama icraata gelince icraat yok.  Türkiye Taşkömürü Kurumunun 14 bin norm kadrosu var. Ancak 1 Kasım 2018 tarihi itibarıyla 7.154’e düşmüş işçi sayısı. Bu ne demektir? 6.846 işçi açığı var demektir. Pano üretim işçisi açığı 3 bini geçmiş durumda ki en önemli açık odur; yer altı, toplamda 5.800 işçi açığı vardır. Sayın Cumhurbaşkanı baktı ki Zonguldaklı oyları vermeyecek, böyle bir söz verdi. Biz bu sözün tutulmasını bekliyoruz. 1.500 değil 6.500 işçinin alınmasını talep ediyoruz.”
Geçtiğimiz yıl yapılan bütçe görüşmelerindeki konuşmasından bazı bölümlerini hatırlatan CHP’li Demirtaş, dört yıldır aynı şeylerin konuşulduğu eleştirisini getirerek şunları belirtti:
“BİR ARPA BOYU YOL İLERLEMEDİK!”
“Değerli hazırun, Ak Parti hükûmetleri döneminde cari açığın en önemli sebeplerinden biri olan enerji sektörünü konuşuyoruz. Bütçe sunumundan anlaşıldığı kadarıyla, bu açığı giderebilmek için bazı adımların atılması hedeflenmektedir, millî enerji ve maden politikaları uygulanacağı ifade edilmektedir. Ancak Türkiye ekonomisi iyiye gitmiyor, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinde büyük bozulmalar var. Bugün dolar 3.92’yi geçti, euro 4,62’yi geçti, önümüzdeki günlerde bu verilerin çok daha fazla bozulacağı ortadadır. Ekonomik verilerin büyük oranda bozulmaya başladığı bu süreçte elbette enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız, elbette enerjide çeşitliliği, verimliliği ve millîliği sağlamalıyız. Aslında hepimiz aynı şeyleri düşünüyoruz, aynı hedefleri öngörüyoruz. Ancak üzülerek ifade edeyim, Hükûmetinizin bu söylemleri ile uygulaması maalesef çelişmekte…
Bu konuşmayı geçen sene yaptık ve dolar 3,92’yi geçmişti, euro 4,62’yi geçmişti. Şimdi, bir yıl sonra geldiğimiz noktaya baktığımızda, aynı şeyleri konuşuyoruz. Bu benim 4’üncü Enerji Bakanlığı bütçesine katılıp konuşma yapmam. Dört yıldır aynı şeyleri konuşuyoruz, bir arpa boyu yol ilerleyememişiz. Elbette Türkiye’nin ekonomisinin yapısal büyük sorunları var, dışa bağımlılık, dolarizasyon ve cari açık ve aynı yapısal sorunlar maalesef enerji sektöründe de var. Yine dışa bağımlılık, yine dolarizasyon, yine cari açık devam ediyor.

SÖZ VAR, İCRAAT YOK!
Zonguldak havzasında, yerin 1.200 metre derinliğine kadar tespit edilen jeolojik rezervin 1 milyar 522 milyon ton olduğu, bunun yüzde 48’inin, yani yaklaşık 735 milyon tonunun görünür rezerv olduğu ve bu rezervin tamamının üretilmesi hâlinde 65,7 milyar dolar gelir elde edilecektir, diyor bir genel müdürümüz. Kim söylüyor bunu? TTK Genel Müdürümüz, değerli bürokratımız Sayın Kazım Eroğlu söylüyor. Ne zaman söylemiş? Geçen yıl söylemiş ve geçen yılın fiyatları. Peki, güncellediğimizde bu rakamı rakam belki 100 milyar dolar gibi bir rakam.  Bir başka cümle: Türkiye’de yaklaşık 30 milyon ton civarında taş kömürüne ihtiyacımız var. Bunun ancak 1 milyon ton civarındaki kısmını yerli kaynaklarımızdan sağlayabiliyoruz ve taş kömürü de sadece Zonguldak’ta bulunuyor. Hedefimiz ithal kömürü asgariye indirmek, mümkünse sıfırlamak. Onun için, bu bölgede işçimiz, mühendisimiz hep birlikte üretimin, dolayısıyla istihdamın artması için ne gerekiyorsa yapacağız. Merakla beklediğinizi biliyorum. “Sayın Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce Türkiye Taşkömürü Kurumuna 1.500 işçi alımıyla ilgili söz vermişti. O söz bizim için talimat mahiyetindedir.” Bunu söyleyen kim? Değerli Bakanımız Sayın Fatih Dönmez, Zonguldak’ta söylüyor bunu. Sayın Bakanım, Değerli arkadaşlar, 2015 yılından beri Zonguldak’ta milletvekilliği yapıyorum ve 2015 yılından beri hep aynı şeyi söylüyoruz: Enerji politikaları görüşülmeye başlandığında Türkiye Taşkömürleri Kurumunun işçi açıklarının giderilmesini öneriyoruz ama ne oluyor? Hep söz var, hep konuşma var ama icraata gelince icraat yok.”
ALACAAĞZI SÖZLEŞMESİ YAPILDI MI?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, görüşmeler sırasında TTK’ya ait Alacaağzı Maden Ocağı’nın son ihalesi ile ilgili gelişmeleri de gündeme getirdi. 
CHP’li Demirtaş, Enerji Bakanı’na “19 Haziran 2018’de Ereğli’nin Kandilli beldesindeki ve TTK’ya ait Alacaağızı Ocağının Erdemir’e bağlı ERMADEN firmasına verildiği ifade edilmişti. Bununla ilgili rodövans sözleşmesi yapıldı mı? Yapıldıysa ne kadarlık bir süre için yapıldı? Bedeli nedir? Sözleşme hangi tarihte imzalandı? diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2018, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER