"Bölgemizde tiyatro sanatına emek veriyoruz"

"Bölgemizde tiyatro sanatına emek veriyoruz"

"Bölgemizde tiyatro sanatına emek veriyoruz"

Karadeniz Tiyatrolar Birliği Başkanı Ömer Mustafa Yılmaz, Zonguldak Sanat Tiyatrosunca hazırlanan Azade isimli oyunu izlemek üzere Zonguldaka geldi.
Karadeniz Tiyatrolar Birliği Başkanı (KATİB) Başkanı ve Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Mustafa Yılmaz, birliğe üye tiyatroların ilk oyunlarını izlemek prensibi doğrultusunda Zonguldaka geldiğini aktardı. Zonguldak Sanat Tiyatrosunca hazırlanan Azade isimli oyunu izlemek üzere Zonguldaka gelen Yılmaz, Karadeniz Tiyatrolar Birliği Başkanı olarak geldim. Karadeniz Tiyatrolar Birliği nedir diye sorduğunuzda kısaca KATİB Zonguldak, Trabzon arasında perde açan, aktif olarak çalışan tiyatroların bir araya getirdiği birliktir. Merkezi Samsundadır. Biz de birliğimizin üyesi Zonguldak Sanat Tiyatrosunun bu akşam oynayacağı Azade adlı oyunu izlemeye geldik. İlk oyunudur. İlk oyunu olduğu için izlemeye geldik. Genel prensibimizin üye tiyatrolarımızın oyunlarını izlemek, üye olacak tiyatrolarımızın da birliğimize davet etmek. Sanatın gelişmesi için bir ülkenin gelişmişlik seviyesi binalarla, betonla olmaz. Gelişmişlik seviyesi eğitimle ve kültürle olur. Biz de bu yoldaki gönüllü neferleriz. Kendimizi böyle görüyoruz. Bu bir heves ile başlar nefes ile devam eder. Bu nefes bizde olduğu sürece biz de bu nefesimizi devam ettireceğiz. Bu anlayışla yürüyoruz. Tamamen amatör tiyatroların bir araya geldiği bir birliktir diye konuştu.

Bölgemizde tiyatro sanatına emek veriyoruz
Bölgede tiyatro sanatına emek verdiklerini anlatan Ömer Mustafa Yılmaz, Zonguldakta iki günlük bir ziyaretim oldu. Zonguldakta görüşmeler yaptım. Zonguldak beni heyecanlandırdı. Kent olarak heyecanlandırdı, kültür olarak heyecanlandırdı. Kültür olarak, insan alt yapısı olarak heyecanlandırdı. Burada kesinlikle tiyatronun çok daha iyi işlenmesi, çok daha fazla sahip çıkılması gerekiyor. Çünkü alt yapı var. Üstüne devam etmek lazım. Kültür çalışmalarını bu gün Belediye Kültür Merkezinin yaklaşık 8 tane çocuk oyunu var. Yaklaşık 500 çocuk drama dersi alıyor. Bunlar az bir şey değildir. Zonguldak bu konuda şanslı görüyorum. Fakat şansın yanında da biraz garipliğini, sahipsizliğini de gördüm. Mutlaka biraz daha sahip çıkılması gerekir. Desteklenmesi gerekir. Zonguldak güzelliklere layık bir kent. Bunu böyle görmek lazım. Ayrıntıda Zonguldakın çok farklı ve güzel bir yer olduğunu gördüm. Güzel insanlarla donanmış, özverili insanlar var. Alt yapıları var, donanımları var. Bu donanımın üzerine yürümek lazım. Bir ZOFOD var. ZOFOD bizim için önemli bir yer. 1993 yılında 1. Sanat Şenliği yapıldığında ZOFOD Bulancaka gelmişti. Halkımızın o günkü coşkusunu bizim unutmamız mümkün değil. Ama bu coşkunun devam edilmesi gerekiyor. Bunlar birer kültür elçileridir. Kültür elçileri iz bıraktıkları an o izi kolay kolay silemezsiniz. Bugün ZOFODun izini Bulancaktan silemezsiniz şeklinde devam etti.

Oyun, çocuk gelinler konusunu işliyor
İnsan Hakları Haftasında sergilenen Azade isimli oyunun konusunun çocuk gelinler olduğuna vurgu yapan Yılmaz, İnsanın insana zulmünü nasıl kabul ederiz. Bugün gelişmemiş bir evliliğine insanın yaptığı zulme kesinlikle hayır demek zamanıdır. Maddiyat kula kulluğu artırır. Kula kulluk etme zamanı değildir. İnsanın insana olan eziyete Zonguldakta da dur diyeceğiz, Türkiyede de dur diyeceğiz. Dünyada da dur diyeceğiz. Bu akşamki Azade oyunu da bunu içeriyor. Bu oyunu izlerken herkes kendinde bir kusur bulacak. Herkes bu konuda ‘Ben ne yaptım da bunları görüyoruz diyecek. Böyle bir oyun keşke yazılmak sorunda kalmasa, böyle bir oyun keşke oynanmak zorunda kalmasa çünkü çocuk gelinler bugün çok ciddi sorunlardır. Fiziksel gelişimini tamamlamadan böyle bir sürece girmesi insanın bunu kabul etmek mümkün değildir şeklinde konuştu.

haber

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2017, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER